ΓΝΩΜΗ-ΑΡΘΡΑ

Το ΟΧΙ..ο Μεταξάς καί η αριστερίστικη θολοκουλτούρα...

2020-10-25 12:29

 Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, ακούγεται από αριστερούς,"δεξιούς" της πολιτικής "ορθότητας", θολοκουλτουριάρηδες,βερέμηδες καί άλλες "δημοκρατικές" δυνάμεις και αντιλαλεί στο τηλεόπληκτο κοπάδι, το χιλιοειπωμένο «οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον του φασισμού» ή «η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στο φασισμό».

Ο υπουργός μισελληνικής προπαγάνδας και απεθνοποίησης της παιδείας, πρόπερσι μας διαφώτιζε ότι, «…το έπος της 28ης Οκτωβρίου, ήταν ένας πόλεμος αντίστασης στο φασισμό και μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη».

Μάλιστα. Καταρχάς τίθεται το εύλογο ερώτημα:

Δηλαδή αν ο εχθρός είχε π.χ. δημοκρατικό πολίτευμα, θα τον αφήναμε να περάσει; ή θα κάναμε πόλεμο αντίστασης στη δημοκρατία..

Εάν αύριο κάνουν  εισβολή οι Τούρκοι, θα τούς αφήσουμε να περάσουν ή θα κάνουμε αντίσταση στη δημοκρατία, μιάς καί ο Ερντογάν εκλέχθηκε δημοκρατικά ...

Η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, πολέμησε έναν εχθρό, έναν ξένον εισβολέα που της επιτέθηκε και απείλησε την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να του ζητήσει πιστοποιητικό πολιτικών ή κοινωνικών φρονημάτων.

Και φυσικά το ΟΧΙ δεν το είπε ο λαός-ήταν άλλωστε αδύνατο άγρια μεσάνυχτα- το είπε ο Μεταξάς , καί ο λαός ακολούθησε με ενθουσιασμό καί ηρωισμό στο πεδίο της μάχης..

Μα μισό λεπτό, ο Μεταξάς δεν ήταν «φασίστας»;

Εάν ήταν φασίστας, πως έκανε αντίσταση κατά του φασισμού;

Διαβάζουμε στην wikipedia:

"Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου μπορεί να χαρακτηριστεί ως δεξιό αυταρχικό και ως πατερναλιστικό. Παρά τις επιρροές του από τον φασισμό και τον ναζισμό, η 4η Αυγούστου δεν ταυτίζεται με τα καθεστώτα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Εξάλλου, δεν υιοθετούσε τις φυλετικές-ρατσιστικές διακρίσεις του ναζισμού (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επιτρεπόταν στους Έλληνες Εβραίους η συμμετοχή στην ΕΟΝ). Μια ακόμα σημαντική διαφορά ήταν ο αντι-ιμπεριαλιστικός λόγος του καθεστώτος και του Μεταξά.

Ο εθνικισμός ήταν ίσως το πιο κύριο χαρακτηριστικό του καθεστώτος, έχοντας επιρροές από τη δικτατορία του Σαλαζάρ στη Πορτογαλία και του στρατοκρατικού "Εστάντο Νόβο" στη Βραζιλία.

Ο Μεταξάς είχε στόχο έναν νέο "Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό". Οι οπαδοί του καθεστώτος θεωρούσαν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουν να είναι οι συνεχιστές του Αρχαίου (Α΄) και του Βυζαντινού (Β΄) Πολιτισμού."

Οπότε, ή ο Μεταξάς δεν ήταν φασίστας και άρα έκανε αντίσταση κατά του φασισμού (οπότε του αξίζει κάθε τιμή ) ή ήταν φασίστας, αλλά προτίμησε να υπερβεί την ιδεολογία του και να κηρύξει τον πόλεμο στους ομοϊδεάτες του, για χάρη της πατρίδας*, οπότε πάλι του αξίζει τιμή. 
Βέβαια, όλος αυτός ο αχταρμάς των θολοκουλτουριάρηδων αριστεριστών καί άλλων "δημοκρατικών" δυνάμεων   γενικά, έχουν ένα «θέμα» με τα ΟΧΙ. Διότι τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες. Αυτοί έμαθαν τα ΟΧΙ να τα κάνουν ΝΑΙ. Και για αυτό θέλουν όλα τα ΟΧΙ (ειδικά αυτά που μιλάνε στην ψυχή του λαού) να τα υποτιμήσουν, να τα δυσφημήσουν και εν τέλει να τα καταργήσουν. Σαν την κολοβή την αλεπού του μύθου του Αισώπου που ζήλευε που οι άλλες είχαν ουρά και βάλθηκε να τις πείσει ότι όλες πρέπει να την κόψουν και να γίνουν σαν κι αυτή, γιατί τάχαμου έτσι θα ήταν πιο… «απελευθερωμένες» και ανάλαφρες!    

Δεν τους αρέσει η 28η Οκτωβρίου. Δεν τους αρέσει που οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους «με το χαμόγελο στα χείλη» και με πίστη για να πολεμήσουν τον εχθρό που τόλμησε να ζητήσει να πατήσει τα χώματά μας. Η προσπάθεια σπίλωσης του υψηλού εθνικού φρονήματος και της ομοψυχίας του λαού μας είναι φανερή από τους γραικύλους που έχουν πιάσει όλα τα πόστα και έγινε και επισήμως γνωστή, όταν ξεδιάντροπα στα σχολικά (νεοταξικά) βιβλία παρουσίαζαν «επετειακά» δοκίμια του στυλ ότι οι Ιταλοί «μας κήρυξαν τον πόλεμο και εμείς πήγαμε στο υπόγειο»! 

Όμως, η ιστορική αλήθεια είναι απαράγραπτη, όσο και αν την κακοποιούν οι ταπεινές σκοπιμότητες, που επιβάλλουν, ξεδιάντροπα και χωρίς μέτρο, ο ιδεολογικός φανατισμός, η πολιτική μικροπρέπεια και η μικρόνοια κάποιων διεστραμμένων εγκεφάλων…


«Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος, εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα «ΟΧΙ». Λέγουν όσοι αντικρύζουν με εμπάθειαν αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της Ιστορίας, ότι το «ΟΧΙ» δεν το είπε ο Μεταξάς, ότι το είπεν ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπεν ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε ειπεί ο Μεταξάς! Ο ατυχής και συμπαθής Emanuelle Grazzi, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε καθόλου, εξύπνησε, την 3ην πρωινήν, τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικόν Λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός Λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε και έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του, αλλά η Αλβανική Εποποιία δεν θα εγράφετο ποτέ. Ας είμεθα, λοιπόν, τίμιοι απέναντι της ιστορίας. Το μέγα ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά».
Αυτά δεν τα λέει κάποιος «ακροδεξιός» ή «φασίστας», όπως θα έσπευδε να τον χαρακτηρίσει, η σημερινή «προοδευτική» διανόηση… Τα λέει ένας πολέμιος του Ιωάννη Μεταξά, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος («Τα χρόνια του μεγάλου πολέμου 1939-1944»), ο οποίος είχε εκτοπισθεί στην Κύθνο, στην Θάσο και στην Κάρυστο, όπου και τον βρήκε η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ζήτησε αμέσως να στρατευθεί. Πράγματι, τον Νοέμβριο, εντάχθηκε ως απλός οπλίτης στη 13η Μεραρχία Αρχιπελάγους στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στο Πόγραδετς και στην Κορυτσά….


Ο Γεώργιος Βλάχος, ο αξεπέραστος Γ.Α.Β της «Καθημερινής», που στο παρελθόν είχε επικρίνει τον Ιωάννη Μεταξά, έγραψε (8 Δεκεμβρίου 1940):
«… Καὶ ἔφθασε τότε ἡ μεγάλη στιγμή. Εἴκοσι ὀκτὼ Ὀκτωβρίου, Δευτέρα, τρεῖς τὸ πρωί. Ὁ Μεταξᾶς, μόνος, κοιμᾶται. Τὸ τηλέφωνον. Μία ὁμιλία. Ὁ Γκράτσι. Γύρω του δὲν ἔχει κανένα. Δὲν ἔχει κἂν τὸ γραφεῖον του, δὲν ἔχει ἕνα κλητῆρα. Κανένα. Ἡ ὑπηρεσία, ὅπως ὅλη ἡ Ἑλλὰς τὴν ὥραν ἐκείνην, κοιμᾶται. Πρὸς στιγμήν, ἂς κρατήσωμεν τὴν ἀναπνοήν μας, διότι ἐδῶ πλησιάζομεν τὸν μεγαλύτερον σταθμὸν τῆς Ἑλληνικῆς Ἱστορίας. Ἡ Ἰταλικὴ Αὐτοκρατορία, μὲ τὰ σαράντα ὀκτώ της ἑκατομμύρια, μὲ τὸν πλοῦτον της, μὲ τοὺς στρατούς της, μὲ τὰ ἀεροπλάνα της, μὲ τὰ ἅρματά της, ἐξύπνησε αἰφνιδιαστικῶς ἕναν ἄνθρωπον καὶ τοῦ ἐζήτησε ἐντὸς τριῶν ὡρῶν τὴν Ἑλλάδα. Καὶ ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς - τίς ἐξ ἡμῶν, μὴ γνωρίζων ἀκόμη ἂν ζῆ πραγματικότητα ἢ ἐφιάλτην, δὲν θὰ ἐδίσταζε, δὲν θὰ ἐζήτει ὀλίγων ὡρῶν προθεσμίαν, δὲν θὰ προσεπάθει ν᾿ ἀποφύγη τὸ γεγονός;- καὶ ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς εἶπεν: Ὄχι. Ἀμέσως, ἄνευ συζητήσεως, ἄνευ ἐνδοιασμοῦ. Δὲν εἶπεν «ὄχι» ἁπλῶς. Ἐντὸς λεπτοῦ, ὅπως ἐξύπνησεν αὐτὸς ἐντὸς λεπτοῦ, ἐξύπνησε τὴν Ἑλλάδα. Διαταγαί, σχέδια, τηλεφωνήματα, γενικὴ ἐπιστράτευσις, κήρυξις Στρατιωτικοῦ Νόμου, ἐπιτάξεις, προκηρύξεις, ἀγγέλματα ἔγιναν πρὶν ἀνατείλη ὁ ἥλιος καί, ὅταν ἀνέτειλε, ἤδη ἐμάχετο ἡ Ἑλλάς.
Ἐζήσαμεν ἔκτοτε ὥρας ἀνησυχιῶν, ἀγωνίας, ἐνθουσιασμοῦ καὶ χαρᾶς. Εἴδομεν τὴν Δόξαν ἀσθμαίνουσαν νὰ παρακολουθῆ τὰ στρατεύματά μας. Ἠκούσαμεν τοὺς ἀνέμους νὰ μεταφέρουν τὸ ὄνομά μας εἰς ὅλους τοὺς κόσμους καὶ νὰ διαλαλοῦν, γῆ, θάλασσα, ὡς καὶ τὰ ἄστρα, τὴν νίκην μας. Ἐφέραμεν ἕως ἐδῶ, εἰς τὰς Ἀθήνας, τὰ ὅπλα τῶν εἰσβολέων καὶ ἐσύραμεν ὣς ἐδῶ ἀόπλους τοὺς εἰσβολεῖς. Πρὸς στιγμὴν μᾶς ἐφάνη ὅτι ἡ Πλάσις ὁλόκληρος μὲ τοὺς ἡλίους της, μὲ τοὺς κόσμους της, ἐστάθη ὅλη διὰ νὰ προσέξη τὴν μικροσκοπικὰν αὐτὴν γωνίαν τῆς γῆς, ἡ ὁποία καὶ πάλιν ἐμεγαλούργει. Καὶ ἐζήσαμεν εὐτυχεῖς. Τόσον εὐτυχεῖς ὅσον ποτέ. Τόσον εὐτυχεῖς ὥστε τὸ τί θὰ γίνη αὔριον δὲν ἐνδιαφέρει. Ἔχομεν κεφάλαια διὰ τὴν Ἱστορίαν τὰς Νίκας μας, κεφάλαιον γιὰ τὰ παιδιά μας τὸ «Ὄχι».
Τώρα ἡ Α.Ε. ὁ κ. Ἰωάννης Μεταξᾶς, Πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλλάδος, ἔφθασεν εἰς τὸ ἀκρότατον σημεῖον τῆς δόξης του. Ἔγινε Γιάννης. Δὲν εἶναι οὔτε ἡ αὐτοῦ Ἐξοχότης οὔτε ὁ Πρωθυπουργὸς οὔτε ὁ Πρόεδρος. Εἰς τὸ στρατιωτικὸν Νοσοκομεῖον, ὅταν ὁ τραυματίας εἶχε γείρει εἰς τὸ προσκέφαλόν του βαρὺς καὶ τὸν ἠρώτησε ἡ ἀδελφὴ νοσοκόμος τί θέλει, ἐκεῖνος ἀπήντησε:
- Θέλω τὸ Γιάννη...
Ὅπως αἱ μελωδίαι διὰ νὰ ζήσουν πρέπει νὰ κατέβουν εἰς τοὺς δρόμους, οὕτω καὶ τῶν δημοσίων ἀνδρῶν τὰ ὀνόματα θὰ ζητήσουν εἰς τοὺς δρόμους, μεταξὺ τοῦ λαοῦ, τὴν ἀθανασίαν. Ὁ κ. Μεταξᾶς ἔχει ἀπέναντι τῆς ἀθανασίας κερδίσει τὴν μάχην του: Εἶπε τὸ ὄχι, ἔγινε Γιάννης... - τί τοῦ μένει; Νὰ γίνη καὶ ἄγαλμα. Θὰ γίνη λοιπόν. Ἀλλ᾿ ὄχι, ὅπως ηὐχήθημεν ἄλλοτε, ἀπὸ μάρμαρον τοῦ Πεντελικοῦ. Θὰ γίνη ἀπὸ τὸν ὀρείχαλκον ποὺ θ᾿ ἀποδώσουν ταπεινωμένα, αἰχμάλωτα, τὰ ἐχθρικὰ πυροβόλα, αὐτὰ ποὺ τὸν ἐξύπνησαν εἰς τὰς τρεῖς τὸ πρωί...».
Λοιπόν: Αιώνια ΤΙΜΉ και ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ στον Ιωάννη Μεταξά!

Ιδιαίτερη όμως αξία έχει,να ακούσουμε,γιά το θέμα, καί τον Μίκη Θεοδωράκη, πού μόνο γιά φασίστα δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς..

Δείτε το Βίντεο

«Ένας νέος κατασκευασμένος φασισμός που ονομάζεται αντιφασισμός»

2020-10-07 00:12

Το έργο του Παζολίνι, κινηματογραφικό και συγγραφικό, αποτελεί μια ρηξικέλευθη και μαχητική κοινωνική και πολιτική κριτική της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στο μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη και στρατευμένο μαρξιστή ήταν η διορατικότητά του. Από το 1975 είχε συλλάβει τη «διαλεκτική» των μεταλλάξεων της παραδοσιακής αριστεράς και το σπουδαιότερο: Ότι αυτή θα αποτελούσε την ιδεολογική «μαγκούρα» του πλανητικού ιμπεριαλισμού, τον «οργανικό διανοούμενο» των μαφιόζων του χρήματος, με «όχημα» τον «αντιφασισμό»!!!

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την επιστολή του στον στον Alberto Moravia:
«Αναρωτιέμαι, αγαπητέ Alberto, αν αυτός ο θυμωμένος αντιφασισμός που βρίσκει σήμερα, με τελειωμένο τον φασισμό, διέξοδο εκτόνωσης στις πλατείες, δεν είναι κατά βάθος ένα όπλο αποπροσανατολισμού που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη σε βάρος των φοιτητών και των εργαζομένων για να περιορίσει την αμφισβήτηση. Για να ωθήσουν τις μάζες να πολεμήσουν έναν ανύπαρκτο εχθρό, ενώ ο σύγχρονος καταναλωτισμός έρπει ύπουλα, διεισδύει και διαφθείρει την ήδη ετοιμοθάνατη κοινωνία».

Το παρακάτω κείμενο του Παζολίνι, γραμμένο το 1975, είναι εκπληκτικό σε προφητική σύλληψη και πολιτική ακρίβεια: Σαν να το έγραψε ΣΗΜΕΡΑ…

 

«Ένας νέος φασισμός δημιουργείται στη θέση του παλαιού κληρικό-φασισμού, ένας τεχνητός φασισμός ο οποίος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνον υπό τον όρο να ονομάζεται αντιφασισμός...

Προφητεύω την εποχή όπου αυτή η νέα δύναμη θα χρησιμοποιήσει τα ελευθεριακά σας λόγια για να δημιουργήσει μια νέα θεσμική εξουσία, να δημιουργήσει μια νέα Ιερά Εξέταση, να δημιουργήσει μια νέα συμμόρφωση [κομφορμισμό] και κληρικοί της θα είναι κληρικοί της αριστεράς...

Η σημαία των "ατομικών δικαιωμάτων" θα χρησιμοποιηθεί για την κατάργηση των "κοινωνικών δικαιωμάτων"...

Η "ηδονιστική ιδεολογία" είναι ένα "πλαίσιο ψεύτικης ανοχής και ψευδούς λαϊκισμού"...

Οι προοδευτικοί διανοούμενοι, μέσω των... δικών σας επιτυχιών σας [των Ριζοσπαστών], το ακανόνιστο πάθος σας για την ελευθερία έχει κωδικοποιηθεί, έχει αποκτήσει την βεβαιότητα της συμμόρφωσης [κομφορμισμού]...

Σας παρουσιάζω τον χειρότερο κίνδυνο... ένα νέο καθεστώς... Αυτή η εξουσία ετοιμάζεται εκ των πραγμάτων να προσλάβει τους προοδευτικούς διανοούμενους ως τους δικούς της κληρικούς. Κι αυτοί έχουν ήδη δώσει μια αόρατη συγκατάθεση σε τέτοια αόρατη εξουσία εισπράτωντας μία αόρατη ταυτότητα μέλους...

Ένας νέος κατασκευασμένος φασισμός που ονομάζεται αντιφασισμός. Ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων που έγιναν αμετάβλητα "από ένα πλαίσιο ψεύτικης ανοχής και ψευδούς λαϊκισμού: δηλαδή ψευδούς συνειδητοποίησης ατομικών δικαιωμάτων"...».

Pier Paolo Pasolini, Συνέδριο Ριζοσπαστών, Νοέμβρης 1975

Υπεραξία μισθού - Χρονογράφημα τού Φοίβου Ιωσήφ

2020-09-11 22:43

Υπεραξία μισθού
-------------------
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την υπεραξία εργασίας όπως διατυπώθηκε από τον Γερμανό οικονομολόγο Κάρλ Μάρξ. Σωστή θεωρία και με λογικές βάσεις που χρησίμευσε για την καλλiτέρευση των μισθών και των συνθηκών εργασίας. 

Μαζί ήρθε και η άνοδος στην εξουσία των υποστηρικτών της Μαρξιστικής θεωρίας.
Από εκεί και πέρα γλέντια, ποτά, τσιγάρα μέχρις ανατολής του ηλίου. 

Κέφι, χορός, τραγούδι και τσάμικος μέχρι το πρωί. Μετά κατάκλιση όλη μέρα για να αντέξεις να βγάλεις και το επόμενο βράδυ. Πιάνεις δουλειά (τρόπος του λέγειν) στο Υπουργείο, προσέρχεσαι, κλειδώνεις το γραφείο σου , μορφώνεις τον εαυτό σου με λογοτεχνικές γνώσεις και το μεσημέρι ξεκλειδώνεις και αναχωρείς για την ζεστή γωνιά του σπιτιού σου. Τώρα, μπορεί να διοριστείς νηπιαγωγός ή επισκευαστής λαμπτήρων των εθνικών οδών. Κανένα πρόβλημα, μα κανένα απολύτως. Πηγαίνεις τρείς ώρες (άντε τέσσερις) στην δουλειά και επιστρέφεις στον οικογενειακό οίκο νωρίς προκειμένου να μαγειρέψεις αφού έχεις και οικογένεια. Πρώτα η οικογένεια, δεν θα διαλύσουμε τα σπίτια μας για την δουλειά. 

Πατρίδα-Θρησκεία-οικογένεια, δεν λέει πουθενά πατρίδα-θρησκεία-δουλειά. Η δουλειά μπορεί να περιμένει, άλλωστε οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να φύγουν, κι αν προσπαθήσουν να διαφύγουν θα τους φάει οι μαρμάγκα της εφορίας μας. Εμείς είμαστε σοβαροί και αυστηροί στην δουλειά μας. Πρόστιμο, δημοπρασία, κατάσχεση. Να εξηγούμαστε απέναντι στους απείθαρχους. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους αξιόμαχους πιστούς μας ψηφοφόρους του Δημοσίου επειδή μερικοί ιδιώτες (IDIOT) Θέλουν να απειθαρχήσουν και να φοροδιαφύγουν. Σ αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

 Προχωρούμε, ο επισκευαστής λαμπτήρων, μπορεί να είναι πλέον κοντά στην σύνταξη και να μην έχει τόσα κουράγια για να εργαστεί, αυτός θα κοιμηθεί στην καμπίνα του φορτηγού και όταν με το καλό πλησιάσει η ώρα της αποχώρησης θα μεταβεί στο πλησιέστερο τσιπουροπωλείο και αφού ελέγξει επισταμένως την ποιότητα του γαύρου θα τροφοδοτήσει το ευαίσθητο στομάχι του με τρείς καλοψημένες μερίδες. Ύστερα θα κινηθεί κατά τα ειωθότα . Ο μισθός που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι θα καταβληθεί και αυτός κατά τα ειωθότα. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τις παραδόσεις μας.

Μέχρις εδώ προσπαθώ να εισχωρήσω στην ιδέα της υπεραξίας της εργασίας αλλά βρίσκω μπροστά μου την ιδέα της υπεραξίας του μισθού. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του δημοσίου που αναφέραμε και οι οποίοι είναι πολλές χιλιάδες εκατοντάδες, θα εισπράξουν στο τέλος της ευδοκίμου υπηρεσίας τους στα κλειδωμένα γραφεία και τσιπουράδικα σύνταξη σαφέστατα κατά πολύ μεγαλύτερη του οποιουδήποτε ιδιώτη, πέραν του παχυλού εφάπαξ το οποίο δεν θα φθάσει ποτέ ούτε στην πιο τρελή φαντασία των ιδιωτών. Άρα, σύρομεν γραμμήν οριζοντίαν, κάνουμε την αφαίρεση και ανακαλύπτουμε την νέα οικονομική πραγματικότητα της υπεραξίας του μισθού. 

Κύριε Κάρολε καλημέρα σας, τα παιδιά καλά? Η σύζυγος, ο μπατζανάκης, όλα καλά? Χαίρομαι, δόξα τω Θεώ των φορολογουμένων, η Παναγία να τους κόβει συντάξεις και να μας τα δίνει σε εφ άπαξ.
Έτσι προχωράμε, αγκομαχάμε και βρίζουμε τους Αμερικάνους που παρεπιμπτόντως είναι και φονιάδες των λαών.
Γεμίσαμε την Ευρώπη μορφωμένα Ελληνόπουλα και δεν σταματάμε εδώ, θα γεμίσουμε και την Αμερική και αργότερα και την Ασία. Εμάς δεν μας ξέρουν καλά, δεν πρόκειται να κόψομε τις συντάξεις των ηρωίδων νηπιαγωγών, υπάρχει περιθώριο για τους επιστήμονές μας, ακόμα δεν αρχίσαμε την τροφοδοσία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουμε μεγάλα περιθώρια μπροστά μας. Ο πλανήτης είναι τεράστιος. Κρατάτε αγάντα για τις συντάξεις των Δημοσίων υπαλλήλων, η μόνη οδός διαφυγής και σωτηρίας των νέων προς τον νήσο Σαχαλίνη.

 

Φοίβος Ιωσήφ

Το μυστικό όπλο του βλάκα - (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

2020-08-24 16:49

«Πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα».

 

«Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;» ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ «Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;»

– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο…

Ε… μάλλον ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ‘χει άδικο. Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει. Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών.

Οι άλλοι είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.

«Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία;» Τον Ρώτησαν

-Ούτε το ένα ούτε το άλλο .. » Απάντησε ο κ Κόινερ. Και τα δυο δεν είναι παρά συμπτώματα. Η βαθύτερη αιτία είναι η δυσανεξία απέναντι σε ένα Απύθμενο εσωτερικό κενό… Ο Βλάξ το Υποψιάζεται , αλλά καθώς αδυνατεί να το παραδεχτεί, το Απωθεί. Το παραγεμίζει είτε σωματικά -λαιμαργία-είτε στρεφόμενος προς τον εξωτερικό κόσμο: Με κακία.»

Προσπαθώντας να Επιβάλλει την εξουσία του ελπίζει να ξεχάσει την εσωτερική του κενότητα.. αλλά εκείνη επιστρέφει τα βραδιά καθώς ετοιμάζεται να κοιμηθεί… ή τα πρωινά λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει τα ματιά του. Φαύλος κύκλος.»

«Ποιες δραστηριότητες επιλέγει συνήθως ο Βλάκας ;»

-Επειδή είναι ανασφαλής επιλεγεί δραστηριότητες που του δίνουν μια Ψευδαίσθηση παντοδυναμίας. Καθώς είναι περιορισμένος στην Βλακεία του διαθέτει και ορισμένα πλεονεκτήματα:

Οργανωτικότητα, επιμονή και υπομονή, Τα καταφέρνει συνήθως να οικειοποιείται δουλειές άλλων. Εξάλλου διαθέτει και ένα σπάνιο χάρισμα: δεν έχει καθόλου την αίσθηση της Ευγνωμοσύνης… Καθώς επίσης είναι και βλάκας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάνει κάτι το κακό, καρπουμενος τον πνευματικό ή μη μόχθο, άλλων. Αυτό αποτελεί επισυνεπεια του μυστικού όπολου του βλάκα» (βλ παραπάνω..)

«Ποια Ύπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα;»

-Η αλογόμυγα … Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας.

«Ναι κύριε Κόινερ… Αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολάει στα μούτρα του Βλάκα;»

– Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί την Βλακεία… Αυτή είναι η μοίρα της αλογόμυγας .

«Και γιατί ο Βλάκας παρόλο που είναι πιο δυνατός δεν εξοντώνει την Αλογόμυγα;»

-Γιατί είναι βλάκας και υπερβολικός. Προσπαθεί να την εξοντώσει με κανονιές…

Μονό ένας βλάκας θα προσπαθούσε να εξοντώσει μια Αλογόμυγα με κανόνι…

 «Και ποια θα ήταν η λύση;»

Η λύση θα ήταν να έπαυε να είναι Βλάκας. Αλλά καθώς αυτό είναι αδύνατον δυστυχώς δεν υπάρχει λύση: Ούτε για τον βλάκα αλλά και ούτε για την Αλογόμυγα…

«Και δεν είναι Τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του Αλογόμυγα;»

-Ε όχι και τόσο. Tι να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον βλάκα ;

«Πως είναι δυνατόν ο Βλάξ να μην έχει ΚΑΘΟΛΟΥ την αίσθηση του χιούμορ;»

Στην ουσία η έλλειψη Χιούμορ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ. Διότι , αν είχε στοιχειώδη αίσθηση του Χιούμορ δεν θα έπαιρνε και τον εαυτό του τόσο σοβαρά, οπότε θα έπαυε νά ‘ναι και βλάκας .

«Και ποια είναι τα πιο σημαντικά Χαρακτηριστικά της Βλακείας ;» Ρώτησαν κάποτε τον κ Κόινερ.

-«Ας τα πάρουμε ένα ενα» απαντησε ο κ Κόινερ. Πρώτα απ όλα ο Βλάξ δεν έχει καμιά ικανότητα μεταφορικής σκέψης. Τα παίρνει όλα κυριολεκτικά… Έτσι αδυνατεί να καταλάβει πότε ο συνομιλητής του μεταφέρει μια άποψη άλλων από την άποψη του ιδίου του συνομιλητή του.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί την εντός εισαγωγικών φράση… Παράδειγμα, λέει η Βίβλος ”Ο Άφρων είπε: Δεν υπάρχει Θεός ” και λέει ο Άφρων (δηλαδή ο Βλάξ) «Είδατε ; Το λέει και η Βίβλος. Δεν υπάρχει θεός.»

«Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε κ Κόινερ; Ότι υπάρχει Θεός;»

-Αγαπητό μου παιδί . Δεν ξερώ αν υπάρχει Ή δεν υπάρχει Θεός. Εκείνο για το οποίο είμαι Βέβαιος είναι ότι η Ανθρώπινη Βλακεία είναι Ακατανίκητη, κυριολεκτικά!!

 

Ιστορίες του κ. Κοϊνερ του Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Bertolt Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 - 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του "επικού θεάτρου"

Ήταν ο Ξενοφών Ζολώτας αριστερός;

2020-06-27 15:08

Η χώρα μόλις είχε βγει από τον πόλεμο η οικονομία υπό κατάρρευση η πολιτική οδηγούσε την κοινωνία στον εμφύλιο και λίγο πριν την μεγάλη συμφωνία που υπογράψανε 35 κεντρικοί τραπεζίτες, bretton woods και όπου καθορίσανε ουσιαστικά την λειτουργία του παγκοσμίου τραπεζικού συστήματος και το οποίο γνωρίζουμε έως σήμερα..

Ο τότε σύμβουλος και κατόπιν κεντρικός τραπεζίτης αλλά και πρωθυπουργός της χώρας επί οικουμενικής Μητσοτάκη έγραψε το εν λόγω δοκίμιο το 1944 εν μέσω εμφυλίου, όπου ουσιαστικά έβαλε τους κανόνες και τις έννοιες του κοινωνικού κράτους ως εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας της Ελεύθερης οικονομίας..

Το εν λόγω δοκίμιο αποκαλύπτει κάτι που για πολλούς είναι επτασφράγιστο μυστικό μια και θέλουν οι κοινωνίες να ζουν με τις ψευτοϊδεολογίες περί αριστεράς και δεξιάς διαχείρισης της οικονομίας. 

Για όσους λοιπόν νομίζουν πως η έννοια του κοινωνικού κράτους και η εφαρμογή του Σοσιαλισμού είναι κεκτημένο των αγώνων της εργατικής τάξης και σημαία των αριστερών δεν μένει παρά να δει και να εντοπίσει κάποιος τα δοκίμια που γράφανε τότε όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες όπου καθορίσανε τον μηχανισμό εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους και τον μηχανισμό που πρέπει να λειτουργεί.

.Αναρωτιέμαι μονάχα εάν τότε οι ηγέτες της αριστεράς αλλά και της δεξιάς διαβάζανε το εν λόγω δοκίμιο του Ξενοφώντος Ζολώτα εάν θα οδηγούσανε την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο...

Σήμερα 80 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή αυτού του μοντέλου ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του και το κλείσιμο του κύκλου μετεξέλιξης της Ελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης τύπου Τραπεζικών Σοβιέτ..

Η δικαίωση του Κομμουνισμού είναι το μεγάλο στοίχημα που μας φέρνουν οι τραπεζίτες..

 

πηγή: Πάνος Λελιάτσος

 

**Δείτε ΕΔΩ περισότερα γιά τον Ξενοφώντα Ζολώτα

 

Έστειλε επιστολή στον Βελόπουλο και ο Περικλής ;

2020-05-02 23:37

Μετά το Βυζαντινόν που θα μας έσωζε από τον κορωνοϊό, ο Βελόπουλος κάνει μαθήματα… αρχαιογνωσίας στην Βουλή!

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος, που εντός των ημερών έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα θαυματουργά μαντζούνια του - κηραλοιφές - στο ΕΣΡ κατόπιν καταγγελίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: 

“Ξεκινώ έτσι και πάω στη σημερινή μου ομιλία. Κύριε Πρωθυπουργέ, χάρηκα πάρα πολύ ειλικρινά, γιατί επικαλεστήκατε σε κάποιο σημείο της ομιλίας σας τον Θουκυδίδη. Εξαιρετική αναφορά! Πρέπει να σας υπενθυμίσω, όμως, ότι ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο αναφέρεται σε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ότι είπατε εσείς. Αναφέρεται στην Αθήνα και στον ίδιο που άφησε μία πόλη-κράτος αυτάρκη για ειρήνη και για πόλεμο.

Θα έλεγα ότι είναι άστοχη ιστορικά –γιατί είμαι αρχαιολόγος, ιστορικός- η επιλεκτική αναφορά στον Θουκυδίδη. Γιατί εάν αναφερθούμε στον Θουκυδίδη ούτε εσείς, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήσατε αυτάρκη και έτοιμη για ειρήνη την Ελλάδα. Το «φυλάξαι τ' αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι» είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο Περικλής.”

Πού γνωρίζει αλήθεια ο Κυριάκος Βελόπουλος ότι αυτά τα είπε ο Περικλής; Μήπως του έστειλε και αυτός επιστολή, όπως και ο Χριστός; Μήπως πρόκειται να αρχίσει να τις πουλάει και αυτές μέσω τηλοψίας τους επόμενους μήνες;

Ο άνθρωπος θέλει να κάνει τον παντογνώστη και δηλώνει και αρχαιολόγος εκ Βουλγαρίας!

Μόνο που τα λόγια αυτά τα έχει γράψει ο Δημοσθένης και ΟΧΙ βέβαια ο Περικλής στον περίφημο "Ολυνθιακό". Ο Δημοσθένης έζησε σχεδόν εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Περικλή!

Φαίνεται ότι κάποια πράγματα τα έχει... μπερδέψει, ο Βελόπουλος,καί ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας τον διόρθωσε από βήματος Βουλής:  «Ήθελα να πω ότι είναι του Δημοσθένη. Δεν είναι του Περικλή. Το είπε ο Δημοσθένης στον σπαρακτικό του λόγο, τον Ολυνθιακό, που προσπαθούσε να πείσει τους Αθηναίους να πολεμήσουν τον Φίλιππο. Αφού κάνουμε αρχαία, να τα κάνουμε σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας, αφήνοντας άφωνο τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης».

Οι αποφράδες ημέρες.. - Χρονογράφημα τού Φοίβου Ιωσήφ

2020-04-24 23:00

Μακάρι να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ. Άφησαν ίχνη βαθιά στις καρδιές μας και στα πορτοφόλια μας.

 Ήταν το περιώνυμο ξημέρωμα της 21ης Απριλίου που με βρήκε μαζί με τους συμμαθητές μου σε σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα. Εμβατήρια, τσάμικα και στρατιωτικά οχήματα στην αριστοκρατική Σπιανάδα πλατεία. 

Μικροί ήμασταν και δεν καταλάβαμε πολλά. Πέρασαν χρόνια και συνειδητοποιήσαμε ότι είχε καταλυθεί το σύνταγμα, είχαν καταργηθεί οι εκλογές, δεν υπήρχαν πλέον εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Υπουργοί. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Και διέταξαν τα κεφάλια μέσα. 

Οι πολιτικοί διέφυγαν εξόριστοι άλλος στο Sheraton και άλλος στο Four Season. Ταλαιπωρία και επικινδυνότητα πέραν της ανάγκης να συνειθίσεις την Γαλλική κουζίνα. Το foie gras προκαλεί προβλήματα στην πέψη. 

Αλλά και το άλλο δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Άρχισαν να χτίζονται εργοστάσια, να ο Βόμβυξ, να η Βομβυκρύλ νάσου και η Ακμη του Στασινόπουλου με το εργοστάσιο Soulis. Εκτός των ρίπων των εργοστασίων υπήρχαν και οι ρίποι των λεωφορείων που ασταμάτητα ανεβοκατέβαζαν τους εργάτες στην κεντρική πλατεία. 

Δεν έφταναν αυτά τα αίσχη, προέβησαν οι χουντικοί και σε διεθνείς προκλήσεις.

 Μας ανακοίνωσαν στο επιμελητήριο πως το Αμερικανικό δολάριο θα υποτιμόνταν την επομένη έναντι της δραχμής και θα πωλούνταν 27 δραχμές αντί των 30. Καλά, που πας ρε κύριε, βρίζεις την υπερδύναμη? Και όμως το έκαναν άνευ αιδούς. Εν τω μεταξύ άρχισαν να βογγάνε οι βιτρίνες στο Μόναχο και στο Λονδίνο από ψυγεία Ιζολα και Πίτσος. Ιταμή πρόκληση, ντρέπομαι ακόμα και σήμερα απέναντι στους συμμάχους μας που παρά λίγο να κλείσουν την Siemens και την AEG. Φασιστικό αίσχος.
Εν πάσει περιπτώσει, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τους έριξε ο Ιωαννίδης και αυτούς και τον Μακάριο. 

Κατέφθασε τότε ασμένως ο Εθνάρχης με νέα μυαλά από το φωτεινό Παρίσι. Ό,τι έμαθε εκεί το εφάρμοσε αμέσως εδώ. Αυθημερόν! Κρατικοποίησε τα λεωφορεία, την Ολυμπιακή και τις Τράπεζες. Άντε να κουνήσεις από την θέση του κάποιον που δεν δούλευε. Χριστός κι Απόστολος!! Στα αεροπλάνα της Ολυμπιακής ήταν έτοιμα να φύγουν τα καθίσματα και σκέφθηκαν να επιβάλουν στους επιβάτες την επίδειξη προσωπικής καρέκλας κατά την επιβίβαση. Εμβριθείς σκέψεις.
Τον διεδέχθη ο οικονομολόγος του Σικάγου Andreas. Αύξησε τους μισθούς, αύξησε δέκα φορές τα επιτόκια και μείωσε ισάριθμα τα εργοστάσια. Όντως είχαν γίνει πολλά και αυτό βοήθησε σημαντικά στην αποφόρτιση των σωματιδίων του περιβάλλοντος και των οικογενειακών αποθεμάτων. Με τις γνώσεις του ξευτέλισε και τον προκλητικό Πλάτωνα που δίδασκε πως αν θέλεις να σκλαβώσεις κάποιον δάνεισέ τον, και δανείστηκε μέχρι κραιπάλης, έχοντας ταυτόχρονα και την σύμφωνη γνώμη της Δημοκράτισσας Μιμής. Εξασφάλισε τα νώτα του.
Τώρα οι χουντικοί κάθισαν στο σκαμνί με βαριές κατηγορίες. Μόνον μία δεν αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο, πως είχαν φάει οι πρωταίτιοι μία δεκάρα (από τις παλιές, τις τρύπιες) από το δημόσιο ταμείο. Απορώ, λέτε να ήταν έτσι? Αμφιβάλω επιμόνως και εφεσιβάλω πεισμόνως. 

Αρκετά αργότερα ήρθαν δρομέως ο Γιάννος, ο Άκης και διάφοροι άλλοι εμπνευσμένοι ταχυδακτυλοχειρουργοί επί των δημοσίων χρηματοκιβωτίων. 

Οι χουντικοί ,δυστυχώς για το κεφάλι τους, δεν κατάλαβαν πως την εξουσία χωρίς εκλογές από τους ψηφοφόρους καταλαμβάνουν μόνον οι Δεσποτάδες, άνευ ουδεμιάς δυσαρέσκειας από τον λαό. Ας παραιτούνταν από αξιωματικοί, ας ενδύονταν το σχήμα και δεν θα τους έλεγε κανένας τίποτα για τα τάνκς, ούτε για το ξεπάτωμα του Μουστακλή και του Μήνη. Αμ το νταηλίκι θέλει να ξέρεις και από καουμποϊλίκι αγόρι μου.

Φοίβος Ιωσήφ

Γιατί σας κοίμιζε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κ. Τσιόδρα;

2020-03-23 15:15

Γιατί σας κοίμιζε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κ. Τσιόδρα;

Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Αιφνιδιάστηκα είναι αλήθεια όταν χθες, παρακολουθώντας την καθημερινή ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είδα τον συμπαθή κ. Τσιόδρα να κομπιάζει φανερά συγκινημένος.

Διαχειρίζεται το δύσκολο κομμάτι, αυτό της ενημέρωσης αλλά και της μάχης απέναντι στον αόρατο εχθρό, όπως συνηθίζουν πλέον οι ηγέτες να χαρακτηρίζουν (ό,τι θέλουν το βλέπουν πάντως ) τον κορωνοϊό.

Αναζητώντας όμως πίσω στον χρόνο ειδήσεις για τη σημερινή μάστιγα, ανακάλυψα με μεγάλη μου έκπληξη, ότι κατά τα τέλη Ιανουαρίου δίνοντας συνέντευξη στο site iatronet.gr ο κ. Τσιόδρας, επικαλούμενος τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), μας διαβεβαίωνε για τα αντίθετα από όσα συμβαίνουν σήμερα! Αρκούσε ο αναγνώστης να ρίξει μια ματιά στην πρώτη παράγραφο της συνέντευξης για να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Διάβαζα, ξαναδιάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Λίγες ημέρες δηλαδή πριν αρχίσουμε να μένουμε έντρομοι στα σπίτια μας, ο συμπαθής κ. Τσιόδρας μας διαβεβαίωνε μέσω του Π.Ο.Υ. ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι ο ιός αυτός δεν είναι μεταδοτικός και επιθετικός σαν τον SARS και τους υπόλοιπους κορωνοϊούς.

Τις ίδιες απόψεις δημοσιοποιούσε ταυτόχρονα και ο κ. Αρκουμανεάς πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προσωπικός φίλος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

 Ιδού η εισαγωγή της συνέντευξης:

Σωτήρης Τσιόδρας: Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας

Aπό τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο καθηγητής.

Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.

Μετά την έκπληξη της πρώτης παραγράφου ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε λεπτομερώς τις θέσεις του ΠΟΥ τις οποίες προφανώς επικροτούσε και προέτασε ως θέσφατο όπως έκανε και χθες κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης:

Ο νέος κοροναϊός "2019 - nCoV", που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:

Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

Στο επίμαχο μάλιστα ερώτημα του δημοσιογράφου «Τι μέτρα έχει πάρει η Ελλάδα για να προστατευτεί από τον ιο» ο κ. Τσιόδρας δήλωνε:

Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ'  ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Όλα αυτά την ώρα που ο δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο μετέδιδαν ότι ο νέος ιός από την Γουχάν είχε μετακομίσει σε άλλες περιοχές της Κίνας, το Πεκίνο, την Γκουανγντόν αλλά και σε άλλες χώρες, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα!  

Κι έπειτα είχαμε ανάγκη εμείς τα αεροπλάνα με τους επιβάτες όταν εκατοντάδες Κινέζοι έχουν κατακλύσει με καταστήματα την Ελλάδα και στον Πειραιά βρίσκεται η έδρα της COSCO;

Θεωρώ λοιπόν ότι δικαιολογημένα ξέσπασε αυτή η λαίλαπα στα κεφάλια μας, εφ΄όσον οι ειδικοί μας καθησύχαζαν ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, την ώρα που ο ιός είχε ξεκινήσει το φονικό του ταξίδι.

Δεν θα είχα φυσικά απαιτήσεις από τον κ. Αρκουμανέα, ο οποίος τοποθετήθηκε σε μία τόσο σημαντική θέση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επειδή είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και φίλος του κ. Κικίλια  Άλλωστε ότι εντυπωσιακότερο έχουμε  διαπιστώσει από την πλευρά του είναι η μαγειρική της συζύγου με το σύνθημα «μένουμε σπίτι».

Από τον κ. Τσιόδρα όμως λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης, απαιτούσα και το γράφω με κατανόηση, δύο κουβέντες παραπάνω. Να μας πει πως την πάτησαν έτσι, ποιος ευθύνεται για τις ζωές που χάνονται τώρα και γιατί ούτε ένας επιστήμονας στην Ευρώπη ή την Αμερική δεν έλαβε υπ’ όψιν εκείνο τον έρημο οφθαλμίατρο από την Γουχάν, ο οποίος όταν αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένας ιός που σκοτώνει, συνελήφθη από τους Κινέζους και αργότερα πέθανε από τον ίδιο ιο σε νοσοκομείο της πόλης.         

Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ο 34χρονος γιατρός είχε στείλει, στις 30 Δεκεμβρίου, μήνυμα σε συναδέλφους του, σε μια ομαδική συνομιλία που είχαν και τους προειδοποιούσε να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην μολυνθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η αστυνομία τον είχε επιπλήξει καλώντας τον να σταματήσει. Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» και ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».

Ένα μήνα μετά την αρχική του προειδοποίηση ο νεαρός γιατρός είχε δημοσιεύσει την ιστορία του στο Weibo (κινεζικό μέσο δικτύωσης) όντας πια στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ορθώς αναρωτάται  σήμερα λοιπόν ο κ. Τσιόδρας σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του εάν θα έχουμε όλοι ήσυχη την συνείδησή μας στο τέλος αυτής της ιστορίας.

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εν καιρώ και φυσικά όλοι εμείς  Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί και λοιποί ταλαιπωρημένοι συγγενείς, να πληροφορηθούμε γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας κοίμιζε την ώρα που όφειλε και μπορούσε να γνωρίζει.

Ώ πτωχή Χιροσίμα - Χρονογράφημα τού Φοίβου Ιωσήφ

2020-03-20 23:28

806

Όταν αναλογίζομαι την εκατόμβη των νεκρών στην Χιροσίμα με πιάνει ένας οίκτος για το ιστορικό αυτό γεγονός. Εκατό χιλιάδες νεκροί μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και χιλιάδες τερατογεννέσεις και καρκίνοι τα επόμενα χρόνια. Ω πτωχή και ηρωϊκή Χιροσίμα, ω παιδαριώδες Ναγκασάκι. Ας ας σας έχει καλά η ιστορία για να θυμούνται οι γενεές τα πολεμικά παιχνιδάκια της αθώας εκείνης εποχής.
Ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι την 9η Αυγούστου θα αποτελεί στο μέλλον σημάδι ημερών ευημερίας και λαϊκής χαράς ολόκληρης της Ιαπωνίας. Θα θέλουν στο μέλλον κι άλλες χώρες να περάσουν στο Πάνθεον της ιστορίας μέσω αυτών των αγαθών και καλοπροαίρετων βομβαρδισμών από το σιδερένιο πουλί Enola Gay με όλη την παιδική προσφορά του στην επιστήμη της ανθρωπότητας.
Οι μέρες όμως της ευτυχίας πέρασαν ανεπιστρεπτί, μην επιμένετε, δεν γυρίζουν πίσω. Η επιστήμη προχώρησε και έχει την τιμή σήμερα να απορρίπτει τον οποιονδήποτε πυρηνικό πόλεμο με απαίσιες βόμβες και ιπτάμενους σιδερένιου χάρους. Μπήκαμε ήδη στην εποχή της κλινήρους κατάστασης των πολιτών της γής και εκείθεν εις τον μοναχικόν ενταφιασμόν ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και κορονοϊός. Ο κορονοϊός θα εισαχθεί εντός ολίγου στα επιτεύγματα των καλλιεργημένων ανθρώπων που με αφοσίωση και επιμέλεια κατάφεραν να απαλλάξουν τους ολίγους εκλεκτούς από τους πολλούς και ασκόπως περιφερόμενους. Ας εφαρμόσουμε το σοφό ρητό ‘’λίγοι και καλοί’’. Ας ακολουθήσουμε τους σοφούς προγόνους μας και τον αυλήτη Καφισία με την ρήση του «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ» εξαιρουμένης μόνον της μπουγάτσας και του πεντανόστιμου γύρου.
Η επιστήμη προσφέρει πλέον αφιλοκερδώς θανάτους μακριά από τους βάναυσους βομβαρδισμούς, πολυβολισμούς και κανονιοβολισμούς. Λίγες ημέρες στο κρεβάτι, λίγος απαλός πυρετός, μια ευχάριστη ζαλάδα και την Πέμπτη ημέρα κατά τας γραφάς ακολουθεί ένας αξιοπρεπής ψαλμός και ένας αξιοπρεπέστερος ενταφιασμός σε τόπο χλοερό, όχι σε μπαϊρι. Ο επόμενος παρακαλώ. Η ανθρωπότητα βρίσκει τον βηματισμό της με λίγο τροχαδάκι για να τους προλαβαίνουμε όλους. Ερείπια σπιτιών, σκοτωμένοι φαντάροι και έγκυες γυναίκες θα αναφέρονται πλέον στην παρελθούσα βάρβαρη ιστορία της ανθρωπότητας. Η προικισμένη βιολογία μας φέρνει πλέον ένα βήμα ποιο κοντά στον θεό. Μία εξόδιος ακολουθία και διανυκτερεύετε το ίδιο βράδυ σε σουίτα του παραδείσου.
Οι ατομικοί επιστήμονες χάνουν σιγά σιγά το κύρος τους και αντικαθίστανται από τους λαμπρούς βιολόγους. Ω πτωχές πυρηνικές κεφαλές και σύ άσημη Χιροσίμα, πόσο σε λυπάμαι! Ρίξαμε κατακόρυφα το κόστος, ένα τόσο δα μικροβιάκι και γίνανε άχρηστοι οι διηπειρωτικοί πύραυλοι. Μάταιη επένδυση. Τρελάθηκε τα αφεντικό και τάβαλε όλα τσάμπα.
Εγκράτεια και ακράτεια συνιστά για τα ηλικιωμένα άτομα που έτσι κι αλλιώς θα δυσκολεύονταν να πηδήσουν το αυλάκι. Τώρα όλοι οι υπερήλικες άλτες των εγκοσμίων αυλάκων. Α ρε, θα ακούμε Χιροσίμα και θα αναστενάζουμε με νοσταλγία τις αθώες εκείνες ημέρες των 100.000 απανθρακωμένων πτωμάτων .Σήμερα με τους ιούς είναι τεράστια ευκολία στον ιατροδικαστή να αναγνωρίσει τα πτώματα.
Υπομονή, υπομονή και εγκαρτέρηση και ο ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός λόγω του πάχους του χώματος. Η επιστήμη όμως προχωρά και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει και υποχωματικό περισκόπιο για να βλέπετε τι γίνεται και στους γύρω τάφους. Εμπιστευτείτε τους νέους βιολόγους επιστήμονες, λαμπροί νέοι, ανοιχτά μυαλά!

Φοίβος Ιωσήφ

Χαριτόπουλος: «Όποιος τηλεφωνεί στο 1142 για το κάπνισμα είναι νέτα σκέτα χαφιές»

2020-01-24 22:53

1142

Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω έναν που παίρνει τηλέφωνο στο 1142 για να καταγγείλει ότι κάποιος συμπολίτης του καπνίζει. Να τον δω πώς είναι, δηλαδή, τι φοράει, πώς μιλάει, έχει δυο χέρια και δυο μάτια ή μήπως στο κούτελο γράφει σπιούνος για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε;

Στο σχολείο μάθαμε για τον Εφιάλτη, τον Πήλιο Γούση, ζήσαμε το καρφί της τάξης, ακούσαμε για χαφιέδες της Κατοχής και της δικτατορίας, αλλά είναι άλλο να τον δεις μπροστά σου ζωντανό τον πατενταρισμένο ρουφιάνο. Αναρωτιέσαι από τι σπίτι βγήκε, τι του συνέβη και μισεί την κοινωνία, τι μόλυνση έχει υποστεί η ψυχούλα του, αν κάνει και τα παιδιά του σαν τα μούτρα του.

Αμφιβάλλω ότι θα γνωρίσω ποτέ κάποιον καταδότη, αλλά δεν πειράζει, ξέρω τους «πολιτισμένους» και τους «κοσμοπολίτες», που έδωσαν το έναυσμα γι’ αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, να πρέπει να φυλαγόμαστε από τον διπλανό μας. Και καμαρώνουν οι γελοίοι. Δεν έχουν καταλάβει τι κάνουν.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς μελετήθηκε όσο κανένα άλλο. Μία παράμετρος που εντυπωσίασε τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος που ασκούσε επί των πολιτών. Ενώ η αστυνομία ήταν σχετικά ολιγάριθμη, είχε κατορθώσει να ασκεί πλήρη εποπτεία στη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οπως διαπιστώθηκε, αυτό η γερμανική αστυνομία το είχε πετύχει μεταβάλλοντας τους πάντες σε πληροφοριοδότες της. Εστρεψαν τους ανθρώπους το έναν εναντίον του άλλου. Αν η γκόμενα που έμπαζες σπίτι ήταν, ας πούμε, κοκκινομάλλα, η γειτόνισσα που παρακολουθούσε πίσω απ’ την κουρτίνα, σε κάρφωνε αμέσως ότι τραβιέσαι με Εβραία. Δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε μεταπολεμικά σε αρκετά απολυταρχικά καθεστώτα. Η ταινία «Οι ζωές των άλλων» ήταν μια καλή δόση του ζόφου και της παράνοιας που επικράτησε. Καταστράφηκαν άνθρωποι, λεηλατήθηκαν ζωές, κοινότητες αποδιοργανώθηκαν.

Τώρα, όπως ξέρουμε, εναντίον των καπνιστών έχει εξαπολυθεί πογκρόμ. Οι εντεταλμένοι αρθρογράφοι και σχολιαστές δεν αρκούνται στην καταδίκη του καπνίσματος ως συνήθειας ανθυγιεινής. Επιχειρούν να μειώσουν και ηθικά τους καπνιστές ως «απολίτιστους», «σιχαμερούς», «οπισθοδρομικούς» κ.λπ., να τους στερήσουν κάθε δικαίωμα αντίλογου και προσωπικών επιλογών.

Εξωφρενικό, αλλά συμβατό με το εξουσιαστικό ήθος που ανέκαθεν ψεύδεται, σπιλώνει και τρομοκρατεί για να επιβληθεί.

Ομως το 1142 τι το θέλανε; Ηταν αναγκαία αυτή η προστυχιά;

Ξέρουμε πως κάθε εξουσία επιδιώκει «συμμορφούμενους» υπηκόους. Αν όμως περάσεις τη γραμμή και καλέσεις το 1142, μεταβάλλεσαι σε όργανο των μηχανισμών καταστολής και απεμπολείς την ιδιότητα του πολίτη. Είσαι νέτα σκέτα χαφιές. Κι όσο κι αν προσπαθήσεις να το εξωραΐσεις, αυτό δεν αλλάζει: χαφιές κατάπτυστος. Κι επειδή η μια υπακοή φέρνει την άλλη, αν αύριο αποφασιστεί ότι οι χοντροί είναι ασύμφοροι στην οικονομία ή μια έρευνα αποφανθεί ότι οι καράφλες γυαλίζουν προσβλητικά, τι κάνουμε;

Αντε... αγαπηθείτε, και καλή σταδιοδρομία.

Διονύσης Χαριτόπουλος

efsyn.gr

 

Προϊόντα: 1 - 10 από 404
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>