Νέα

Κίνδυνος από τα τατουάζ: Σωματίδια χρωστικής φτάνουν στους λεμφαδένες!

2017-10-22 17:04
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», δείχνει ότι μικροσκοπικά στοιχεία που περιέχονται στο μελάνι των τατουάζ, ταξιδεύουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφή νανοσωματιδίων και φθάνουν ως τους λεμφαδένες-οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους κόμβους για το ανοσοποιητικό σύστημα- με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες για την υγεία.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναλυτική καταγραφή της μεταφοράς διαφόρων οργανικών και ανόργανων χρωστικών καθώς και τοξικών στοιχείων σε ιστούς που έχουν… χτυπηθεί με τατουάζ. Τα μικροσκοπικά σωματίδια περιλαμβάνουν μόρια από μολυσματικούς παράγοντες όπως το νικέλιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο, αναφέρουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και οι συνάδελφοί τους από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (German Federal Institute for Risk Assessment) που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της μελέτης.

«Όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, συχνά είναι πολύ προσεκτικός στο να επιλέξει ένα μέρος όπου χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Κανείς όμως δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αν και η μελέτη μας δείχνει ότι ίσως θα έπρεπε», εξηγεί ο  Hiram Castillo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επιστήμονας στο ESRF.
Ένα από τα πιο κοινά συστατικά των μελανιών είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί συγκεκριμένες αποχρώσεις όταν αναμειγνύεται με άλλες χρωστικές. Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε τατουάζ στα οποία χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο συστατικό εμφανίζεται καθυστέρηση της επούλωσης του δέρματος καθώς και κνησμός και ερεθισμοί.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις φθορισμού ακτινών Χ για να «ακολουθήσουν» το TiO2 στο ταξίδι του στο δέρμα και τους λεμφαδένες, που βρίσκονται στο λαιμό, κάτω από τα χέρια και κατά μήκος της πτυχής μεταξύ των μηρών και την κοιλιάς. Διαπίστωσαν πως μόνο τα μικρότερα, σωματίδια νανο-κλίμακας έφταναν στους λεμφαδένες.
 
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier, για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στους ιστούς κοντά στα σωματίδια όπου υπήρχε τατουάζ, σε μοριακό επίπεδο. Ανέφεραν «ισχυρά στοιχεία» τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για τη μακροπρόθεσμη εναπόθεση τοξικών στοιχείων στο σώμα.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές των τατουάζ ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες και αυτό από οπτικές ενδείξεις: οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του εκάστοτε τατουάζ. Είναι η απόκριση του σώματος ώστε να ‘καθαρίσει’ την περιοχή από τα στοιχεία που εισήλθαν στον οργανισμό λόγω του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν νανο-μορφή, γεγονός που μαρτυρεί ότι πιθανότατα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως τα σωματίδια σε μικροκλίμακα. Και αυτό είναι το πρόβλημα: δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν αυτά τα νανοσωματίδια στους ανθρώπινους ιστούς» εξηγεί ο Bernhard Hesse, ένας από τους κύριους συγγραφείς της νέας μελέτης.
Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την υγεία όσων επιλέγουν να κάνουν τατουάζ, αλλά και για το ότι πλέον αναπτύσσονται προηγμένες τεχνολογίες που βασίζονται σε τατουάζ. Πατώντας εδώ και εδώ, μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα τέτοιων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να μελετήσει μεγάλο δείγμα ατόμων που έχουν εμφανίσει παρενέργειες σε τατουάζ ώστε να ανακαλύψει τις πιθανές συνδέσεις με τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν.
 
Πηγές

Ερχεται...Κακοκαιρία από Δευτέρα, οι χάρτες με τις περιοχές που θα πληγούν

2017-10-21 16:48

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα είναι απολαυστικός αλλά από τη Δευτέρα, σταδιακά, θα εισέλθουμε σε μια βδομάδα μου θα θυμίζει κατά διαστήματα καθαρό φθινόπωρο ή ακόμη και χειμώνα για τα πιο ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα παραπάνω τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζοντας ότι η κακοκαιρία που αναμένεται είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καλλιάνος τονίζει: 

Προγνωστικοί χάρτες

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν απεικονίζονται οι περιοχές βροχοπτώσεων (η κλίμακα στο κάτω μέρος εξηγεί που θα είναι πιο ισχυρές) κατά τη διάρκεια του 24ώρου συνολικά. Με τους χάρτες μπορείτε να γνωρίζετε τα συνολικά ύψη βροχής σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που ενδεχομένως να αλλάξουν ελαφρώς διότι είναι πολλές ημέρες ακόμη μπροστά μας έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Από τα βορειοδυτικά το «μπάσιμο» της κακοκαιρίας της Δευτέρα

Μετά την έναρξη της μεταβολής του καιρού από τα βορειοδυτικά μέσα στη Δευτέρα, ο καιρός θα καταστεί γρήγορα άστατος με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επεκταθούν και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές των νησιών του ανατολικού και νότιου Αιγαίου.

Όπως θα δείτε από τον αναλυτικό και προγνωστικό χάρτη, τη Δευτέρα, θα υπάρξουν περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και των νησιών κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου που τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια. Σε τοπικό επίπεδο θα εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι βροχερός σχεδόν παντού

 

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές που τα φαινόμενα εκεί θα είναι κυρίως τοπικά και εξασθενημένα. Για παράδειγμα, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες, οι βροχές θα είναι γενικά ήπιες και τοπικές. Οι άνεμοι την Τρίτη θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά του Ιονίου αλλά και στο νότιο Αιγαίο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, περίπου πάνω από τα 1700-1800 μέτρα υψόμετρο.

Μέχρι και την Τρίτη, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 7-9°C σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ή της Κυριακής.

Από την Τετάρτη η κακοκαιρία θα κατηφορίσει νοτιότερα

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δίνουν ότι οι βροχοπτώσεις θα κατηφορίσουν νοτιότερα μέσα στην Τετάρτη και έτσι έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα επηρεάζονται κυρίως οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας (ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Πελοπόννησος) καθώς και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπου εκεί θα εκδηλωθούν και οι πιο ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Ο καιρός από την Τετάρτη και στη συνέχεια, ονομάζεται στη Μετεωρολογία «Καιρός βορείου ρεύματος» λόγω της επικράτησης των ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο και των περιοχών που θα απασχολήσουν οι βροχοπτώσεις. Φαίνεται δε, ότι από την Τετάρτη και έπειτα που θα «μπει» ο ισχυρός βοριάς στο Αιγαίο, η ένταση του θα αγγίζει τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να υπάρξουν και απαγορευτικά σε αρκετά δρομολόγια.

Ο καιρός στην Αττική

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως παρόλο που αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα «προσφέρει» πολλές και δυνατές βροχές η καταιγίδες, η Αττική δεν προβλέπεται να απασχοληθεί ιδιαίτερα από τα φαινόμενα. Ναι μεν, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο νομό ή ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά σίγουρα δεν προβλέπονται ιδιαιτέρως έντονα φαινόμενα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Ίσως κάποιες εξάρσεις με βροχές θα υπάρξουν στην Αττική, αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Ίσως επίσης να εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στις κορυφογραμμές των υψηλών βουνών της Αττικής από την Τετάρτη και έπειτα, και πάλι όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο.Πηγή: iefimerida.gr 

Παράταση μέχρι 25 Οκτωβρίου γιά το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2016-2017

2017-10-20 15:31

Παράταση πήρε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 έως και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.

 Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας: Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να δοθεί άλλη παράταση, ενημερώνονται οι αιτούντες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτησή τους, ότι μπορούν να το κάνουν έως την ανωτέρω ημερομηνία στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://stegastiko.minedu.gov.gr

 Οι αιτήσεις δεν αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές 2017-2018 αλλά τους δικαιούχους φοιτητές ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.
Οι Αιτήσεις για την παροχή του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος  για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ξεκινούν με ηλεκτρονική Αίτηση στην πλατφόρμα www.stegastiko.minedu.gov.gr από 1 έως 30 Ιουνίου 2018.

 

Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου έδωσε ο ΕΦΚΑ γιά τις εισφορές τού 2016

2017-10-20 15:26

 

Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου έδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε όσους από τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για το 2016.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι έτσι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν απρόσκοπτα της τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Η οφειλή από το 2016 υπολογίζεται ότι επιβαρύνει περίπου 650.000 ασφαλισμένους (αγρότες, φαρμακοποιούς, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους).

Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί ήδη παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να καταβληθούν οι συγκεκριμένες εισφορές. Κρίθηκε όμως απαραίτητο να δοθεί και νέα, δίμηνη παράταση. 

Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ: Αύριο,20 Οκτωβρίου η πληρωμή των δικαιούχων

2017-10-19 15:40

Αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα Γ’ Τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 1 Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωση του, ο ΟΓΑ, επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για το χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους.

Επίσης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΓΑ: «Την ίδια ημερομηνία πληρώνονται εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Η πληρωμή αυτή αφορά συνολικά 730.000 δικαιούχους και η δαπάνη ανέρχεται στα 199,5 εκατομμύρια ευρώ».

Όπως σημειώνει ο ΟΓΑ «πρόκειται για την μεγαλύτερη Γ’ δόση σε πλήθος δικαιούχων που έχει καταβληθεί από το 2013, όταν άρχισαν να πληρώνονται τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Ειδικότερα, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων – Πολύτεκνων Οικογενειών θα εισπράξουν στο πλαίσιο της πληρωμής Γ’ Τριμήνου 730.000 οικογένειες δικαιούχων, έναντι 716.975 το 2016,

Από την προηγούμενη πληρωμή της Β’ δόσης 2017, ο ΟΓΑ επεξεργάστηκε επιπλέον 170.000 αιτήσεις. Επίσης ο Οργανισμός έχει ήδη εκκαθαρίσει και συνολικά πληρώσει φέτος περισσότερες από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις κυρίως του 2016 και του 2015, αλλά και παλαιότερες, για τις οποίες οι δικαιούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αυτά που είχαν προσκομίσει ήταν ελλιπή.

Οι υπηρεσίες εργάζονται εντατικά, οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συνεχίζονται, οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την ανάγκη προσκόμισης τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων ταυτόχρονα με την επεξεργασία των Α21 που υποβλήθηκαν μετά την 1 Οκτωβρίου 2017 και θα υποβάλλονται τους επόμενους μήνες.

Για όσες αιτήσεις συνεχίζεται ο έλεγχος – λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών – και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 1η Οκτωβρίου 2017 και μετά, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του Δ’ τριμήνου.

Υπενθυμίζεται πως για το έτος 2017 οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis) μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018.

Ο ΟΓΑ θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του (www.oga.gr, πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων») προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά».

Σπερχειάδα: Η «Κοιλάδα Σπερχειού» ανοίγει τις πύλες της

2017-10-19 15:24

Για μια ακόμα χρονιά, «Κοιλάδα Σπερχειού» θα είναι το κορυφαίο γεγονός κατα τη διαρκεια του παζαριου της Σπερχεάδας, για τα τοπικα προϊόντα, αλλά και για όλο το καταναλωτικό κοινό, για πεντε ολόκληρες ημέρες, στο γήπεδο 5χ5 στο παλαιό Γυμνάσιο Σπερχειάδας(19 εως 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 )

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 4η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Δράσεων «Κοιλάδα Σπερχειού» ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και σας καλεί να την επισκεφτείτε κατά την πενθήμερη διάρκεια της μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7:30μμ στο γήπεδο 5χ5 (Παλαιό Γυμνάσιο Σπερχειάδας). Είστε όλοι προσκεκλημένοι. 

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης 

Σάββατο 21/10/2017 :βραδιά φασολάδας με κρασί και μουσική συνοδεία από τα μουσικά συγκροτήματα "Διαβατάρηδες" (παραδοσιακή μουσική) και "Ρεμπέτ ασκέρ" (ρεμπέτικα) από ώρα 9μμ.

 Κυριακή 22/10/2017: βραδιά τραχανά - λουκάνικου - ρακόμελου από ώρα 9:00μμ 

Σας περιμένουμε.

Πυρκαγιά στο Καρπενήσι: Εκαψε ζώα, απειλεί σπίτια και ξενοδοχεία

2017-10-16 15:45

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: tvstar.gr

Μεγάλη φωτιά μαίνεται στο Καρπενήσι η οποία από νωρίς το μεσημέρι, πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των σφοδρών ανέμων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο σημείο της διασταύρωσης του Κεφαλόβρυσου, από την δεξιά πλευρά και επεκτάθηκε στο βουνό. Εκεί είναι χτισμένες και κατοικίες και ξενοδοχεία που απειλούνται. Τις φλόγες προσπαθεί να δαμάσει, όλη τη δύναμη της ΠΥ Καρπενησίου που βρίσκεται στο σημείο, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Τις προσπάθειες ενισχύουν η αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου. Όπως τονίζει το tvstar.gr, ο πυκνός μαύρος καπνός έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους που έχει σκεπάσει τα πάντα.

Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε μελίσσια και πάνω από 10 κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτή την ώρα μαίνονται δυο μέτωπα, προς το ξενοδοχείο LECADIN και το ξενοδοχείο AVARIS.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, τρία οχήματα της Τοπικής Αυτοδοίκησης και δύο ελικόπτερα.

Πηγή: tvstar.gr

Μια γιγάντια τρύπα ίση με την Ολλανδία εμφανίστηκε στην Ανταρκτική

2017-10-14 13:02

Η τρύπα υπολογίζεται ότι έχει έκταση  78.000 τ.χλμ. (Φωτογραφία: NASA)

Μια τεράστια τρύπα που έχει το μέγεθος της Ολλανδίας εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα στους πάγους της Ανταρκτικής προκαλώντας προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Οι ειδικοί εντόπισαν την τρύπα, που είναι γνωστή ως «polynya» (από το ρωσικό όρο για υδάτινες επιφάνειες που περιβάλλονται από πάγο) σε πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τη βλέπουν.

Η τεράστια τρύπα, που άνοιξε στη Θάλασσα Γουέντελ, ανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και παρατηρήθηκε για τρεις συνεχόμενους χειμώνες.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκε επί τέσσερις δεκαετίες για να επανεμφανιστεί για τρεις εβδομάδες το 2016 καθώς και φέτος.

«Μοιάζει σαν να άνοιξες μια τρύπα στον πάγο», είπε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Κεντ Μουρ, που μελετά το φαινόμενο. «Απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την άκρη του πάγου. Αν δεν υπήρχαν οι δορυφόροι θα αγνοούσαμε την ύπαρξή του. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εμφανίζεται. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο Μουρ και οι συνάδελφοί του συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες που θα τους οδηγήσουν στην κατανόηση του φαινομένου. Ο ίδιος λέει ότι είναι πρώιμο να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν παίξει ρόλο οι αλλαγές στη θερμοκρασία

«Όταν λειώνουν οι πάγοι στη θάλασσα δημιουργείται μια τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία του ωκεανού και της ατμόσφαιρας», λέει.

Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ρεύματα μεταφοράς, όπου το πυκνό νερό βυθίζεται στον πυθμένα και το ζεστό νερό ανέρχεται στην επιφάνεια. Κι αυτό μπορεί να κρατήσει την polynya ανοικτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Πηγή:  iefimerida.gr 

Προσοχή! Νέα απάτη με SMS και κλήσεις σε κινητά

2017-10-12 13:48

Να εξαπατήσουν τους πολίτες προσπαθούν επιτήδειοι, με κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (SMS) από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ).

Πρόκειται για αναπάντητες-ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM ), από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες, σημειώνει η ΔΔΗΕ. Σύμφωνα με καταγγελίες, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης 00387 και 00960, αντίστοιχα.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, ώστε να αποφύγουν οικονομική εξαπάτησή τους. Παράλληλα, τους συμβουλεύει να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες -ανεπιθύμητες κλήσεις και να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (SMS), αλλά και να το διαγράφουν αμέσως, αφού και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.

Η ΔΔΗΕ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Δυτική Φθιώτιδα: Ημερίδα για τα αξιοθέατα του Δικάστρου

2017-10-12 13:28

Ημερίδα για την «Ανάδειξη και προβολή αξιοθέατων χώρων του Δικάστρου (Μουσείο – Νερόμυλος), ως χώροι πολιτισμού και εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το οικοσύστημα του όρους Τυμφρηστός και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της δυτικής κοιλάδας του Σπερχειού, του Δήμου Μακρακώμης», διοργανώνουν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, το Δ.Σ. του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δικάστρου Φθιώτιδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων) και το ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα σχετικά τηλέφωνα και e-mails των γραφείων των σχολικών δραστηριοτήτων, των Διευθύνσεών τους.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ημερίδα, η επαφή και γνωριμία με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του Δήμου Μακρακώμης και των αξιοθέατων χώρων του Δικάστρου, και το αποτέλεσμά της, πρέπει να έχει ως τελικούς αποδέκτες μαθητές των δύο βαθμίδων, στη βάση ότι θα μεταφερθούν σε αυτούς γνώσεις, εμπειρίες και εντυπώσεις, που θα δώσουν το έναυσμα για οργάνωση, από τα σχολεία τους, εκπαιδευτικών επισκέψεων, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σχετικών μαθημάτων, ώστε να προσεγγίσουν τη γνώση βιωματικά.

Το κόστος οργάνωσης και υλοποίησης της ημερίδας αναλαμβάνει ο Δήμος Μακρακώμης και το Μουσείο Δικάστρου.

Στους εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τους υπεύθυνους των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

9:15’ π.μ. : Αναχώρηση λεωφορείου από πλατεία Πάρκου (έμπροσθεν καταστήματος Public).

9:30’ π.μ. : Στάση κοντά σε είσοδο ΚΕΥΠ (Παγκράτι)

10:30’ – 11:00’ π.μ. : Άφιξη - Επίσκεψη Νερόμυλου Δικάστρου. (Χαιρετισμός – ιστορική αναφορά, εκπαιδευτική διάσταση λειτουργίας Νερόμυλου)

Εισηγητής: Γκιόλας Χρήστος

11:00’ – 11:30’ π.μ. : Διάλειμμα: (προσφορά καφέ, αναψυκτικών)

11:30’ – 11:35’ π.μ. : Επίσκεψη Μουσείου - Έναρξη ημερίδας – χαιρετισμός

Εισηγητής: Γκιόλας Χρήστος, συνταξιούχος εκπ/κός α/θμιας εκπ/σης, πρόεδρος Μουσείου Δικάστρου.

11:35’ – 11:40’ π.μ. : Ενδεχόμενος χαιρετισμός από επίσημο πρόσωπο.

11:40’ – 11:50’ π.μ. : Ομιλητής : Κουτμάνης Παναγιώτης, βιολόγος, υπεύθυνος λειτουργίας των Κ.Π.Ε. Στυλίδας – Υπάτης

Θέμα: Υδροκίνηση

11:50’ – 12:05’ π.μ. : Ομιλητής : Καρφής Λεωνίδας, αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., επίτιμος δ/ντής οικονομικών υπηρεσιών Υ.Δ.Τ., αρθρογράφος, συγγραφέας.

Θέμα : Ιστορία περιοχής Δικάστρου

12:05’ – 12:20’ μ.μ. : Ομιλητής : Προβόπουλος Ηλίας, πρώην δημοσιογράφος εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, φωτογράφος, συγγραφέας.

Θέμα : Ιστορία περιοχής Τυμφρηστού

12:20’ – 12:35’ μ.μ. : Ομιλητής : Κανέλλος Βασίλειος,συνταξιούχος εκπ/κος α/θμιας εκπ/σης πρόεδρος συλλόγου απανταχού Γραμμενιοξυωτών Αιτ/νίας, συγγραφέας

Θέμα : Ιστορία περιοχής δυτικής κοιλάδας Σπερχειού.

12:35’ – 12:50’ μ.μ. : Ομιλήτρια : Συλεούνη Κωνσταντίνα, αρχαιολόγος, κοσμήτορας και ξεναγός Μουσείου Δικάστρου.

Θέμα : Ιστορική διαδρομή Μουσείου - ιστορική, λαογραφική και εκπαιδευτική αξία εκθεμάτων.

12:50’ – 13:00’ μ.μ : Ομιλήτρια : Μπενιάτα Ελένη, σχολική σύμβουλος, προϊσταμένη επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης α/θμιας εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας, πρόεδρος συλλόγου ιστορίας εκπ/σης «Μιχάλης Παπαμαύρος».

Θέμα : Χαιρετισμός - Η μάθηση έξω από τους «τέσσερις τοίχους» του σχολείου.

13:00’ – 13:15’ μ.μ. : Διαλογική συζήτηση : (ερωτήσεις, διευκρινίσεις, απορίες)

13:15’ – 13:20’ μ.μ. : Αποφώνηση προέδρου Μουσείου ή προσκεκλημένου προσώπου

13:20’ - 14:00’ μ.μ. : Ξενάγηση σε χώρους μουσείου : (υπεύθυνη Συλεούνη Κωνσταντίνα)

14:00’ μ.μ. : Παράθεση γεύματος σε κατάστημα εστίασης : «Η Ζημιανή»

16:00’ μ.μ. : Ενδεικτική ώρα αποχώρησης για Λαμία.

Προϊόντα: 1 - 10 από 7821
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>