Νέα

Με ρεκόρ συμμετοχών το Lamia Night And Run 2017 (video)

2017-04-23 22:24

Η Λαμία φωτίστηκε από το πολύχρωμο πλήθος που ξεχύθηκε στους δρόμους της για το « Lamia Night and Run 2017». Η 4η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο φετινός αγώνας δεν είχε "διάσημους", αλλά είχε περίπου 2.500 "μαχητές", αφού οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αποτέλεσαν νέο ρεκόρ.

Ο αγώνας ανήκει στην κατηγορία City Run και η διαδρομή είχε κυκλική πορεία στους ασφάλτινους δρόμους της φθιωτικής πρωτεύουσας με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία Ελευθερίας. «Το Lamia Night and Run 2017» παρουσίασε η Εύη Αδάμ.

Πρώτα έτρεξαν τα παιδιά ΑΜΕΑ, που κέρδισαν το ζεστό του χειροκρότημα του κόσμου για τη συγκινητική προσπάθειά τους. Αμέσως μετά ακολούθησε ο αγώνας των 4.200 μέτρων και στις 21:00 η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων.

Νικητής στα 10 χλμ. ήταν ο Γιάννης Χαμόδρακας στους άνδρες και η Δήμητρα Τσινίκου στις γυναίκες. Στα 4,2 χλμ. την πρώτη θέση πήραν ο Βασίλης Χήρας και η Μαγδαληνή Αρωνιάδα.

Το «Lamia Night and Run» είναι ο πιο εντυπωσιακός νυχτερινός αγώνας δρόμου που γίνεται στην περιφέρειά μας από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ερίβωλος Φθία και την υποστήριξη και συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του Δήμου Λαμιέων με τη σημαντική βοήθεια χορηγών κι εθελοντών.

Τo «Lamia Night and Run» απέδειξε και φέτος ότι το δρομικό κίνημα έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τις συμμετοχές να παρουσιάζουν θεαματική άνοδο. Σε κάθε γωνιά της χώρας μας ολοένα γίνονται και περισσότεροι αγώνες δρόμου στους οποίους συμμετέχουν όλοι καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να είναι πρωταθλητής ή παλιός αθλητής. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το τρέξιμο είναι μία φυσική μέθοδος εκτόνωσης και καλής φυσικής κατάστασης.


Lamia Night And Run 2017 από LAMIASTARGR

Φθιώτιδα: Τρένο συγκρούστηκε με νταλίκα στην Τιθορέα

2017-04-23 22:10

Η αμαξοστοιχία intercity 59  που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη—Αθήνα, συγκρούστηκε στις 19:15 με νταλίκα λίγο πριν το σταθμό της Τιθορέας, σε διάβαση κοντά στο Μόδι.

Το τρένο είχε αναχωρήσει λίγα λεπτά πριν από το σταθμό Λιανοκλαδίου. Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε ευτυχώς κανείς από τους επιβάτες , ούτε ο τούρκος οδηγός της νταλίκας. Η μηχανή του τρένου εκτροχιάστηκε και ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΣΕ Κ.Τσιάμη που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Star Κεντρικής Ελλάδας και στην Μ.Τσατζαλή, οι μπάρες στην ισόπεδη διάβαση είχαν πέσει κανονικά αλλά παραβίασε τις μπάρες ο οδηγός της νταλίκας.

Η κυκλοφορία στην ΠΕΟ Λαμίας-Λιβαδειάς έχει διακοπέι, ενώ λεωφορεία κατευθύνονται στο σημείο για να παραλάβουν τους επιβάτες του τρένου.

tvstar.gr

Σάββατο 13 Μαΐου 2017: LIFE RUN - Αγώνας Δρόμου 4 καί 8 Χιλιομέτρων

2017-04-21 12:46

Με την Υποστήριξη & τη Συνεργασία:

 

•Κοινωφελές Ίδρυμα «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ»

Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών

Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων

Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων

Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρείας Ιατρών Αγώνων

Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Πειραιά

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ “LIFE RUN

 

     Σας παραθέτουμε την Επίσημη Προκήρυξη του Αγώνα, η οποία προβλέπει με ακρίβεια τους όρους, τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις, διεξαγωγής του αγώνα και της συμμετοχής των δρομέων, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Απογευματινό Αγώνα Δρόμου “LIFE RUN”.

 

Χρόνος Διεξαγωγής: Ο Αγώνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις εγκαταστάσεις του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ, του Ιδρύματος “Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν.  Διομήδους”, Ιερά Οδός 401, στο Χαϊδάρι.

 

Αποστάσεις και Κατηγορίες του Αγώνα: Στον αγώνα, οι δρομείς μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους σε μία από τις ακόλουθες δύο διαδρομές:

α ) Δρόμος  απόστασης 4 χιλιομέτρων β ) Δρόμος απόστασης 8 χιλιομέτρων

Οι αποστάσεις  των 4 και 8 χιλιομέτρων περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

1η κατηγορία Γυναίκες: δρόμος απόστασης τεσσάρων (4) χιλιομέτρων
2η κατηγορία Άνδρες: δρόμος απόστασης τεσσάρων (4) χιλιομέτρων

3η κατηγορία Γυναίκες: δρόμος απόστασης οκτώ (8) χιλιομέτρων

4η κατηγορία Άνδρες: δρόμος απόστασης οκτώ (8) χιλιομέτρων

5η κατηγορία Ομαδικής Συμμετοχής Γυναικών & Ανδρών: δρόμος απόστασης οκτώ (8) χιλιομέτρων.

 

Συγκέντρωση Δρομέων: Σημείο συγκέντρωσης των δρομέων, ορίζεται ο χώρος του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ του Ιδρύματος “Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν.  Διομήδους”, την ημέρα διεξαγωγής του Αγώνα από τις 14.30.

 

Εκκίνηση και Τερματισμός Αγώνα: Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αποστάσεων 4 & 8 χιλιομέτρων, θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό σημείο του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ, στο Χαϊδάρι.

 

Ώρες Εκκίνησης Αγωνισμάτων: Η εκκίνηση για το δρόμο απόστασης 4 χιλιομέτρων, θα δοθεί στις 17.00. Για το δρόμο απόστασης 8 χιλιομέτρων, η εκκίνηση θα δοθεί στις 18.00.

 

Δικαίωμα συμμετοχής: Στους δρόμους απόστασης 4 & 8 χιλιομέτρων , έχουν δικαίωμα συμμετοχής, μέλη γυμναστηρίων, ερασιτέχνες δρομείς και δρομείς οι οποίοι ανήκουν σε οργανωμένα σωματεία

 

Ατομική ευθύνη των Δρομέων: Οι δρομείς, θα αγωνισθούν με δική τους ευθύνη και μόνον αφού υπογράψουν σχετική δήλωση, κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής τους στον αγώνα, η οποία απαλλάσσει τους διοργανωτές, από ενδεχόμενες οργανικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή και μετά την αγωνιστική τους προσπάθεια.

 

Κανονισμοί Αγώνα: Στους δρόμους απόστασης 4 & 8  χιλιομέτρων, ισχύουν οι κανονισμοί του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων.

 

Σταθμοί διάθεσης νερού: Στους δρομείς, θα διατίθεται νερό στο 2 χιλιόμετρο του δρόμου απόστασης 4 χιλιομέτρων και στο 4 χιλιόμετρο του δρόμου απόστασης 8 χιλιομέτρων, καθώς και στο σημείο τερματισμού.

 

Απονομές Επάθλων: Στους 3 πρώτους νικητές της κάθε μίας από τις 5 κατηγορίες, που περιλαμβάνει ο Αγώνας, όπως αυτές περιγράφονται ανωτέρω, θα απονεμηθούν κύπελλο – μετάλλιο και δίπλωμα.

     Στους δεύτερους και τρίτους νικητές της κάθε μίας από τις 5 κατηγορίες, που περιλαμβάνει ο Αγώνας, όπως αυτές περιγράφονται ανωτέρω, θα απονεμηθούν μετάλλιο και δίπλωμα.

     Για τον καθορισμό των 3 πρώτων ομάδων της 5ης κατηγορίας ομαδικής συμμετοχής γυναικών & ανδρών, θα χρησιμοποιηθεί η σειρά και ο χρόνος τερματισμού των 4 πρώτων δρομέων που θα τερματίσουν για κάθε ομάδα.

   Επίσης αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα του Αγώνα, θα δοθούν σε όλους τους δρομείς που θα συμμετέχουν στον Αγώνα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής: Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα  θα δέχεται συμμετοχές μέχρι και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017. Οι δηλώσει συμμετοχής στους αγώνες 4 & 8 χιλιομέτρων , γίνονται δεκτές με τους ακόλουθους τρόπους:

 

1 ) Ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.agonesdromou.gr (Πεδίο ΑΓΩΝΕΣ)

2 ) Με αποστολή αίτησης συμμετοχής στους αριθμούς Fax 2109713322 & 2109734341

3 ) Με την υποβολή αίτησης συμμετοχής αυτοπροσώπως, σε 10  Κέντρα Δήλωσης Συμμετοχής, για τη διεύθυνση των οποίων μπορείτε να ενημερωθείτε, στο διαδικτυακό τόπο του Αγώνα www.agonesdromou.gr (ΠΕΔΙΟ ΑΓΩΝΕΣ) ή στα τηλέφωνα 2109765100 & 2109713665.

 

Απαραίτητα προσωπικά στοιχεία για τη δήλωση συμμετοχής: Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η δήλωση συμμετοχής των δρομέων, θα πρέπει να συμπληρώσουν στο έντυπο της αίτησης για συμμετοχή, τα ακόλουθα στοιχεία: επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση, τηλέφωνο, email και ΟΜΑΔΑ για ομαδικές συμμετοχές.

 

Παραλαβή υλικού: Οι δρομείς, οι οποίοι θα διεκπεραιώσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα, θα μπορούν να παραλάβουν το σάκο με το υλικό τους, την Πέμπτη και την Παρασκευή 11 & 12 Μαίου 2017, από 11.00 – 19.00, από τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 164, 1ος Όροφος, στη Δάφνη.

 

Παράβολο συμμετοχής στον Αγώνα: Το κόστος συμμετοχής στον Αγώνα των 4 & 8 χιλιομέτρων, ορίζεται στα δέκα (10) ευρώ. Οι δρομείς μπορούν να καταβάλουν το ποσό με τους εξής τρόπους:

 

α ) στον Τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στην ALPHA BANK, με αναγραφή του ονόματος του δρομέα.

Αριθμός λογαριασμού:  463 00 2001 0000 17

Αριθμός ΙΒΑΝ:  8701404630463002001000017

 

β ) Εάν εγγραφούν αυτοπροσώπως σε κάποιο Κέντρα Δήλωσης Συμμετοχής, από όπου θα παραλάβουν σχετική απόδειξη πληρωμής.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση παραλαβής του υλικού: Οι δρομείς, για να παραλάβουν το σάκο με το υλικό του αγώνα, απαραίτητα, πρέπει να φροντίσουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να παρουσιάσουν στη Γραμματεία του Αγώνα, είτε το καταθετήριο στην τράπεζα του παράβολου συμμετοχής ή την απόδειξη πληρωμής του παράβολου συμμετοχής σε κάποιο από τα Κέντρα Δήλωσης Συμμετοχής που προαναφέρουμε.

 

Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων των δρομέων: Όσοι από τους δρομείς θελήσουν να φυλάξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα κατά τη διάρκεια του αγώνα, μπορούν να παραδώσουν την τσάντα η οποία θα έχει επικολλημένο στο εξωτερικό μέρος της τον αυτοκόλλητο αριθμό που θα τους χορηγηθεί,  εντός του σάκου με το υλικό του αγώνα. Η παράδοση της τσάντας με τα προσωπικά αντικείμενα των δρομέων, μπορεί να γίνει στο σημείο φύλαξης προσωπικών αντικειμένων των δρομέων, το οποίο θα λειτουργεί για την παραλαβή, το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής του Αγώνα, από 15.00 έως 17.00, παραπλεύρως της Γραμματείας του Αγώνα.

Η επιστροφή των προσωπικών αντικειμένων των δρομέων θα γίνεται από το σημείο που τα παρέδωσαν και μόνο με την επίδειξη του επιστήθιου αριθμού συμμετοχής τους, στους υπεύθυνους φύλαξης και εφ’ όσον υπογράψουν για την παραλαβή της τσάντας τους.

Η επιστροφή των προσωπικών αντικειμένων στους δρομείς, θα αρχίσει 15’ μετά τον τερματισμό των πρώτων δρομέων της  κάθε απόστασης.

 

Παροχές στους Δρομείς: Κάθε δρομέας που θα συμμετέχει στον Αγώνα, θα έχει τις ακόλουθες παροχές:

 

· Σάκος με το υλικό του αγώνα ο οποίος θα περιέχει: επιστήθιο αριθμό συμμετοχής, αναμνηστικό T-shirt με το λογότυπο του Αγώνα,  τετράπτυχο πρόγραμμα του Αγώνα, τσάντα για τη φύλαξη προσωπικών αντικειμένων με αυτοκόλλητο αριθμό, ο οποίος θα συμπίπτει με τον επιστήθιο αριθμό συμμετοχής στον Αγώνα και φωτοτυπία του χάρτη της διαδρομής των αποστάσεων 4 & 8 χιλιομέτρων.

·          Ηλεκτρονική χρονομέτρηση

·          Αναμνηστικό μετάλλιο του Αγώνα

·          Αναμνηστικό Δίπλωμα του Αγώνα

·          Εμφιαλωμένα νερά κατά τη διαδρομή του Αγώνα 

            και μετά τον τερματισμό.

·          Snack μετά τον τερματισμό

·          Μέριμνα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών

            κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

Μιχάλης Μηνούδης

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Αγώνα

 

 

Στο Αττικό νοσοκομείο βρέθηκε ο 22χρονος που έψαχναν στη Δυτική Φθιώτιδα

2017-04-17 22:28

Στο Αττικό νοσοκομείο εντοπίστηκε τελικά ο 22χρονος, που οι αρχές αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας.

Ο νεαρός που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και κατοικεί μόνιμα στην Παλλήνη Αττικής, εξαφανίστηκε από το Μ.Σάββατο από τον σταθμό του μετρό της Ομόνοιας. Η εξαφάνιση του δηλώθηκε την Κυριακή του Πάσχα και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Το πρωί της Δευτέρας, οι αρχές εντόπισαν το σήμα του κινητού του τηλεφώνου στην περιοχή Ροβολιάρι Μακρακώμης. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία της Μακρακώμης με επικεφαλής τον διοικητή της Γιώργο Σταθοκώστα, η Π.Υ. Μακρακώμης με επικεφαλής τον διοικητή Θανάση Παπασταμούλη, εθελοντές από την περιοχή και από το Καρπενήσι, ενώ στις έρευνες επιστρατεύτηκε και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Αργά το απόγευμα ο 22χρονος βρέθηκε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ ερευνάται πως και γιατί το κινητό του τηλέφωνο έδινε σήμα από την Δυτική Φθιώτιδα.

tvstar.gr

Δυτική Φθιώτιδα: Επιχείρηση εντοπισμού 22χρονου στο Ροβολιάρι

2017-04-17 16:37

Έναν 22χρονο που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα αναζητούν στη Δυτική Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα ο 22χρονος χάθηκε από την περιοχή της Παλλήνης αλλά οι αρχές τον εντόπισαν μέσω του σήματος του κινητού του τηλεφώνου στην περιοχή Ροβολιαρίου της Μακρακώμης.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία της Μακρακώμης, η Π.Υ. Μακρακώμης η 7η ΕΜΑΚ και εθελοντές από την περιοχή και από το Καρπενήσι.

Παραδοσιακό Πάσχα στα Τριφύλλια Κλωνίου Σπερχειάδας

2017-04-17 11:11

Συνεχίζοντας μιά παράδοση 50 και πλέον χρόνων στον οικισμό Τριφύλλια Κλωνίου, φίλοι, γείτονες,συγγενείς καί επισκέπτες, έδωσαν από νωρίς το πρωί,στην Πασχαλινή μέρα το πραγματικό της νόημα...

 

Αναστάσιμο μήνυμα του Πάνου Κοντογεώργου

2017-04-14 12:43

Αναστάσιμο μήνυμα
του Πάνου Κοντογεώργου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μακρακώμης.


Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
Η Ανάσταση του Κυρίου, το θαύμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου συνιστά την υπέρτατη στιγμή της Χριστιανοσύνης. Είναι η στιγμή που η ζωή νικά το θάνατο, η ελπίδα κατακρημνίζει την απαισιοδοξία, την μοιρολατρία και την απάθεια. Είναι η στιγμή που γεμίζει τις καρδιές όλων των πιστών με αγάπη και αφοσίωση.
Με πνεύμα κατάνυξης, στοχασμού και περισυλλογής και πίστη στα διδάγματα της θυσίας του Θεανθρώπου.
Η θυσία του Κυρίου και η Ανάσταση στέλνουν το δικό τους μήνυμα ανά την Οικουμένη, προς όλους τους ανθρώπους, προς όσους δοκιμάζονται, όσους πονούν και ασθενούν. Στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους μας για να μας θυμίσουν ότι η πραγματική ευτυχία, η ουσία της ύπαρξης και η λύτρωση από τα δεινά δε βρίσκονται πάντα στα υλικά αγαθά, στις εφήμερες επιδιώξεις.
Στέλνουν το μήνυμα της στήριξης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μας, τον γείτονα, τον διπλανό μας που έχει ανάγκη τη δική μας αρωγή.
Φέτος την Ανάσταση, ανάβοντας τις λαμπάδες μας, ας πάρουμε δύναμη από το άσβεστο φως της θυσίας του θεανθρώπου. Και ας κοιτάξουμε μέσα μας για να βρούμε τη δύναμη και την ελπίδα που συχνά ξεχνάμε ότι έχουμε. Ας γίνει το φως της Αναστάσεως το ξεκίνημα για μια νέα πορεία στη ζωή μας γεμάτη από χαρά, υγεία, προκοπή και, κυρίως, πίστη στο καλύτερο αύριο που μας περιμένει.
Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα!

NASA: Ενδέχεται να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου

2017-04-14 08:18

NASA: Ενδέχεται να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου

Το σκάφος Cassini της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο στο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου.

Το υδρογόνο αυτό κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στο βυθό του τεράστιου υδάτινου ωκεανού, ο οποίος εκτιμάται ότι υπάρχει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Με δεδομένο ότι η αντίστοιχη υδροθερμική δραστηριότητα στους βυθούς της Γης έχει τροφοδοτήσει την ύπαρξη υποθαλάσσιων μικροοργανισμών εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια (χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ότι εκεί ακριβώς πρωτοεμφανίσθηκε η ζωή στον πλανήτη μας), οι επιστήμονες δεν αποκλείουν πως κάτι ανάλογο μπορεί να έχει συμβεί στον Εγκέλαδο.

Αν και προς το παρόν όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, η NASA θεώρησε αρκετά σημαντική την ανακάλυψη, ώστε να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για να την προβάλει και να αναδείξει τη σημασία της ενόψει και των μελλοντικών διαστημικών αποστολών της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάντερ Γουέιτ του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και την ανάλογη ανακοίνωση στη συνέντευξη της NASA, δήλωσαν ότι είναι πιθανό -αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία- πως, με τη βοήθεια της υδροθερμικής δραστηριότητας, στο βυθό του Εγκέλαδου παράγεται μεθάνιο από μικροοργανισμούς.

Ο Εγκέλαδος είναι ένας μεσαίου μεγέθους δορυφόρος με διάμετρο 504 χιλιομέτρων. Κάτω από ένα επιφανειακό στρώμα πάγου πάχους δύο έως 60 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος παγκόσμιος ωκεανός. Από ρωγμές στην επιφάνεια του δορυφόρου ξεπηδάνε εντυπωσιακοί πίδακες αερίων και σωματιδίων πάγου, που εκτινάσσονται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων στο διάστημα.

Το Cassini, στην κοντινότερη προσέγγισή του στον Εγκέλαδο στο τέλος του 2015, όταν έφθασε σε απόσταση μόνο 49 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του νότιου πόλου, διέσχισε έναν τέτοιο πίδακα και με το όργανό του -ένα φασματόμετρο μάζας- ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το μοριακό υδρογόνο πιθανότατα παράγεται από τις υδροθερμικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ του υπόγειου νερού και των καυτών πετρωμάτων του βυθού, κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στις υδροθερμικές «καμινάδες» των βυθών της Γης.

Εκτός από το μεθάνιο που βρέθηκε σε αναλογία έως 1,4% του συνολικού όγκου του πίδακα, ανιχνεύθηκε διοξείδιο του άνθρακα σε αναλογία έως 0,8%. Και τα δύο αυτά χημικά στοιχεία είναι ζωτικά για τη διαδικασία της μεθανογένεσης, δηλαδή της δημιουργίας μεθανίου από μεθανογόνα βακτήρια.

Στον πλανήτη μας, ορισμένοι θερμόφιλοι μεθανογόνοι μικροοργανισμοί που ζουν δίπλα στις καυτές υδροθερμικές πηγές στα σκοτεινά βάθη των θαλασσών, δεν μπορούν να δεχθούν ηλιακή ενέργεια, ούτε να φωτοσυνθέσουν. Αξιοποιούν όμως τη χημική ενέργεια από τα έγκατα της Γης και έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ενεργειακό «μεταβολισμό»: χρησιμοποιούν το μοριακό υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα για να παράγουν μεθάνιο.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, «η παρουσία μοριακού υδρογόνου στον πίδακα του Εγκέλαδου μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη θερμοκρασιών και πηγών χημικής ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να υπάρξουν συνθήκες κατάλληλες για ζωή στο εσωτερικό του δορυφόρου».
Τόνισαν ότι εάν λαμβάνει χώρα η διαδικασία της μεθανογένεσης στο βυθό του Εγκέλαδου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα αυτό το μεθάνιο να έχει βιολογική προέλευση. Όμως προσέθεσαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Οι εξωπλανήτες και οι δορυφόροι με μεγάλους επιφανειακούς ή υπόγειους ωκεανούς θεωρούνται από τους αστροβιολόγους οι κατ' εξοχήν στόχοι για την ανακάλυψη μορφών ζωής. Στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από τον Εγκέλαδο, σε αυτή την ομάδα ανήκει επίσης ο δορυφόρος Ευρώπη του Δία.

Για να αναπτυχθεί ζωή -γήινη ή εξωγήινη- πρέπει, εκτός από νερό, να υπάρχει κάποια πηγή ενέργειας (ηλιακή ή χημική), καθώς και ορισμένα βασικά χημικά συστατικά (άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο κ.ά.). Οι επιστήμονες εικάζουν ότι, χάρη στην υδροθερμική δραστηριότητα, στο βυθό του άκρως αλκαλικού ωκεανού του Εγκέλαδου (με εκτιμώμενο pH 9 έως 11) υπάρχει η αναγκαία χημική ενέργεια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ζωής.

Αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές που σχεδιάζουν τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με στόχο να πραγματοποιήσουν τις πρώτες εξερευνήσεις εξωγήινων ωκεανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr

Σύλληψη 68χρονου καθηγητή που βιντεοσκοπούσε τις μαθήτριες του

2017-04-13 16:27

Σάλο έχει προκαλέσει στο Μενίδι η σύλληψη ενός 68χρονου καθηγητή χημείας, ο οποίος βιντεοσκοπούσε τις μαθήτριες του  στο σπίτι του με κρυφές κάμερες όταν εκείνες πήγαιναν τουαλέτα ή καθόντουσαν στο τραπέζι για το μάθημα.

Το  μυστικό του 68χρονου άνδρα ανακάλυψε πριν από λίγες μέρες, μια ανήλικη μαθήτρια λυκείου, η οποία κάποια στιγμή ενώ έκανε μάθημα, αντιλήφθηκε ότι ένα αντικείμενο υπάρχει κολλημένο κάτω από το τραπέζι.

Καθώς έβαλε το χέρι της έπιασε μια κάμερα, χωρίς το κορίτσι να δείξει την ταραχή της τελείωσε το μάθημα της και έφυγε.

Αμέσως το κορίτσι βρήκε τις άλλες μαθήτριες του 68χρονου καθηγητή που τις προετοίμαζε όλες για τις πανελλήνιες εξετάσεις, και ανέφερε το περιστατικό.

Τα κορίτσια συμφώνησαν να παρατηρήσουν το σπίτι και τον ηλικιωμένο και κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να βρουν όλες τις κρυμμένες κάμερες του καθηγητή τους να τις φωτογραφίσουν και να το καταγγείλουν στην αστυνομία μαζί με τους γονείς τους.

Τόσο πονηρός ήταν ο 68χρονος καθηγητής που έριχνε στα ροφήματα των κοριτσιών διουρητικές ουσίες προκείμενου να επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα του κάτι που επιβεβαίωσε και η αστυνομία μετά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι του.

Μάλιστα οι Αρχές είχαν ως οδηγό τις φωτογραφίες των κοριτσιών που μαζί με τις μαρτυρίες τους κατάφεραν γρήγορα να συλλέξουν τα στοιχεία ενώ το εντυπωσιακό ήταν ότι βρήκαν αρκετή ποσότητα της διουρητικής ουσίας Lasix την οποία χρησιμοποιούσε 68χρονος καθηγητής.

Εκτός των στοιχείων που έδωσαν τα κορίτσια στο σπίτι του ηλικιωμένου βρέθηκαν αποθηκευμένα περίπου 150 βίντεο με ιδιωτικές στιγμές κοριτσιών στην τουαλέτα από το 2012 ενώ κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb). 

Νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ για Α21 - επιδόματα και αγροτική εστία

2017-04-12 07:54

ΟΓΑ πότε θα δοθεί η γ δόση για τα οικογενειακά επιδόματα

Σε νέο τηλεφωνικό κέντρο στον ΟΓΑ θα μπορούν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πληροφορίες για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού το νέο τηλέφωνο είναι το 213 – 1519300.

Επίσης, οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, Ειδικό επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) , στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων.

Επισημαίνεται ότι με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα πρέπει άμεσα να συμπληρώνουν την αίτηση Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Τηλεφωνικό κέντρο ΕΦΚΑ Αγροτών 213.15.19.100 – 200

Προϊόντα: 1 - 10 από 7561
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>