Νέα

Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία: « Φτηνή» πολιτική απάντηση, που χρειάζεται επιπλέον διευκρινήσεις

2020-01-17 12:02

Δελτίο Τύπου

 «Ανεξάρτητης Δημιουργικής Συνεργασίας»

 

Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή στο Δελτίο Τύπου με προέλευση το γραφείο του Δημάρχου, προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση επί της ουσίας στα Δελτία Τύπου της Παράταξης μας, και κατέφυγε σε μια “φτηνή” πολιτική απάντηση(!)

“Φτηνή” πολιτική απάντηση, που χρειάζεται επιπλέον διευκρινήσεις:

    1ον Η στοιχειώδης πολιτική σκέψη, που αναφέρεται στο κείμενο του γραφείου του Δημάρχου, επιβάλει να εκμεταλλευτεί το φώς που προκαλείται από την έκρηξη των «βεγγαλικών» για να φωτίσει το σκοτάδι που επικρατεί στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος που υποστηρίζει ο προϋπολογισμός. Τίποτα καινούργιο. Αντιγραφή του προηγούμενου προγράμματος που καταρτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αρχίζει να εκτελείται τώρα.

 2ον Δεν χρειάζεται να αποσαφηνίζεται η αυτοδυναμία και  η ισχυρή πολιτική ηγεσία του Δήμου. Είναι  προφανές γεγονός και είναι αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και της βούλησης της πλειοψηφίας των δημοτών. Δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και ιδιαίτερα από την παράταξή μας, όπως άλλωστε σας το τονίσαμε όταν μας έγινε πρόταση για πέμπτο(5) Αντιδήμαρχο.

Η πρόταση συγκυβέρνησης έγινε προ μηνός περίπου από τον ίδιο τον Δήμαρχο με την πρόθεση παραχώρησης θέσης αντιδημάρχου δημόσια, με τρόπο που δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο, αφού η παραχωρούμενη αρμοδιότητα παρακολούθησης εκτέλεσης προϋπολογισμού είναι καθαρά θέμα της Οικονομικής Επιτροπής όπου έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Επομένως μήπως είναι χρήσιμο, μετά από τόσους μήνες, η Δημοτική αρχή να αρχίσει πραγματικά να αισθάνεται αυτοδύναμη και ισχυρή ώστε να παράγει έργο για τον Δήμο ;

3ον  Με ποιό τρόπο υπολειτουργούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού κατάφερε « χωρίς στοιχειώδη διοικητική οργάνωση και με ανύπαρκτο οργανόγραμμα», σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, να συνενώσει τρείς πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και μία Τοπική Κοινότητα, , να αφήσει ένα σημαντικό έργο καθώς και ένα τεχνικό πρόγραμμα περίπου 5.300.000,00 ευρώ, (που με αυτό θα πορευθεί και προσπαθεί να οικειοποιηθεί η Δημοτική Αρχή) στις αρχές του 21 ου αιώνα ενώ είχε παραλάβει έλλειμμα στο τέλος του 20ου αιώνα;

Είναι προφανές ότι οι έως τώρα εξωθεσμικοί «ειδικοί» σύμβουλοι είναι απασχολημένοι με αλλαγές και καταρτίσεις οργανογραμμάτων και δεν κατάφεραν να κάνουν καμία άλλη πρόταση ή προσπάθεια για την βελτίωση και επέκταση τεχνικού προγράμματος επί τετράμηνο πλέον ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής αρχής.

4ον  Το κυριότερο ζήτημα για τη νέα δημοτική αρχή αναφέρεται ότι είναι η « παραγωγή» πολιτικής. Καταδεικνύει θεμελιώδη άγνοια του όρου καθώς και του σκοπού της αποστολής της. Το ζητούμενο για τους πολίτες δεν είναι η «παραγωγή» πολιτικής, αλλά η λήψη μέτρων και η εφαρμογή μεθόδων και διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, έτσι ώστε να λειτουργήσει προκειμένου να πετύχει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκει, προς όφελος πάντα των δημοτών. Αυτό λοιπόν είναι εφαρμογή πολιτικής και όχι «παραγωγή».

Με γνώμονα τα παραπάνω και στα πλαίσια εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και προσφοράς στον Δήμο, κατατέθηκε από την παράταξή μας τροποποίηση σε μέρος του προϋπολογισμού και εκφράστηκαν απόψεις για την βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης προς όφελος των κατοίκων του Δήμου, που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

5ον  Όσον αφορά την δημιουργία «κακών» εντυπώσεων στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, είναι γενική ομολογία, η προσπάθεια προπαγάνδας, σκόπιμης παραπληροφόρησης και πλήρους απαξίωσης του έργου που έγινε μέχρι τώρα στον Δήμο, από μέρος της παράταξης της δημοτικής αρχής ακόμα και μετά την σύσταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκεί λοιπόν το αυτονόητο γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί σε πρωτοποριακό και σημαντικό, αφήνοντας μόνιμα υπόνοιες για το πριν και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον (πισωγύρισμα σε 20ο αιώνα κλπ).

Δείγματα πισωγυρίσματος στον προηγούμενο αιώνα είναι η προπαγάνδα και ο γκαιμπελισμός, τακτικές που αναπτύχθηκαν στον αιώνα αυτό και δεν έχουν θέση σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!!!!

 

 

Δήμος Μακρακώμης: Τα παράπονά σας.....στή Χαρά !!!

2020-01-17 11:57

Ο Δήμος Μακρακώμης ενημερώνει για το πού και πότε μπορούν οι δημότες να γνωστοποιούν αιτήματα και παράπονα για ζητήματα τους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Νέα Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της καλύτερης λειτουργίας του Δήμου μας θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι στοΙσόγειο του Δημαρχείου θα μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά και να μας κάνετε γνωστά τα παράπονασας, τα αιτήματα σας και τις προτάσεις σας έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη και ποιο εύκολη την καθημερινότητα στο Δήμο μας.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας :
Χαρούλα Δεληκούρα
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος
Τηλ. Επικοινωνίας: 2236350210 – 6981878982
Email: 
ch.delikoura@dimosmakrakomis.gov.gr

Συνάντηση Γ. Χαντζή και Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και τα Περιφερειακά Ιατρεία

2020-01-17 11:52

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον κ. Φώτη Σερέτη Διοικητή της 5ης ΥΠΕ επισκέφτηκε σήμερα 17 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής και συζήτησαν  θέματα  που αφορούν τόσο το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης καθώς επίσης και  τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου.

Γραφείο Δημάρχου Δήμου Μακρακώμης

 

Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία: Η αλήθεια γιά τα γήπεδα Μακρακώμης Πλατυστόμου

2020-01-14 00:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ

Σχετικά με το Δελτίο Τύπου που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα της Μακρακώμης και του Πλατυστόμου προϋπολογισμού 739.502,50€ και το οποίο αναφέρεται σε ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Νέας Δημοτικής Αρχής, σας κάνουμε γνωστό για έγκυρη ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή τα έγγραφα έχουν ημερομηνίες και υπογραφές, ότι η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε ολοκληρωμένη επί ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ήταν ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, αξιολογήθηκε ΘΕΤΙΚΑ (δεν υπογράφηκε λόγω της επίσπευσης των Εθνικών Εκλογών) και υπογράφηκε η Απόφαση ένταξης του έργου από το Νέο Υπουργό.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν σε ποιες ενέργειες της Νέας Δημοτικής Αρχής αναφέρεται το Δελτίο Τύπου;

 

Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία: ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020

2020-01-14 00:16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020

 

Στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρακώμης τη Δευτέρα 30/12/2019 τέθηκε σε ψηφοφορία ο Προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών για το οικονομικό έτος 2020. Η παράταξή μας έκρινε σκόπιμο, παρόλο το περιορισμένο του χρόνου, να καταθέσει δική της εναλλακτική πρόταση ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, καθώς απ’ την πρώτη στιγμή που λάβαμε την πρόταση της συμπολίτευσης διαφωνούσαμε κάθετα σε καίρια σημεία της. 

Κύριος άξονας της πρότασης που καταθέσαμε ήταν η σύμπτυξη ποσών στο όριο των απευθείας αναθέσεων, ώστε να δημιουργηθούν οικονομικά μεγέθη ικανά για τη διενέργεια κλειστών διαγωνισμών, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων μέσω των εκπτώσεων που δύναται να προκύψουν. 

Αναλυτικότερα, με τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς μας σε κομβικά σημεία του Προϋπολογισμού, συγκεντρώθηκε το συνολικό ποσό των 396.920€, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί σε αυτό τα έσοδα από εκπτώσεις. Απ’ το συνολικό αυτό ποσό ένα μέρος διατίθεται για Επενδύσεις, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα ενισχύουν την παγία για καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Πιο ειδικά, σχετικά με την πρόσληψη Γενικού Γραμματέα και 4 ειδικών συνεργατών - συμβούλων όπως προτείνεται από την συμπολίτευση, εμείς σαν παράταξη θεωρούμε ως μη αναγκαία τη θέση του Γενικού Γραμματέα σε ένα μικρού μεγέθους Δήμο όπως ο δικός μας. Παράλληλα, θεωρούμε πως ο Δήμος μας διαθέτει επαρκές επιστημονικό προσωπικό και έτσι προτείνουμε την πρόσληψη 2 αντί 4 ειδικών συνεργατών – συμβούλων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το υψηλό οικονομικό κόστος, καθώς η πρόταση της συμπολίτευσης για Γενικό Γραμματέα και 4 ειδικούς συνεργάτες – συμβούλους αναμένεται να κοστίσει στο Δήμο μας σε βάθος 4ετίας περίπου 400.000€.

Επιπλέον, θεωρούμε πως οι εργασίες καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων αποτελούν αναπόσπαστη αρμοδιότητα των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων, κι έτσι προτείνουμε την κατάργηση κωδικών με κατάτμηση ποσών ανά Δημοτική Ενότητα, και τη μεταφορά του συνολικού ποσού στον κωδικό για την απόδοση παγίας εντολής κατά περίπτωση και όταν αυτό ζητηθεί από την εκάστοτε Κοινότητα.

Κατανέμοντας το ποσό που εξοικονομήθηκε από τις παραπάνω παρεμβάσεις, εντάσσουμε στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2020, 4 νέους κωδικούς που αφορούν μελέτη και κατασκευή έργων. Πρόκειται για:

 

1. Αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Αγίου Γεωργίου από θέση Μάτιση μέχρι Δεξαμενή, 

    με πίστωση 70.000€

2. Οδοποιία Κοινότητας Τυμφρηστού από θέση Βρύση Λούκενας μέχρι Τσιρωνέικα, με πίστωση 50.000€

3. Κατασκευή αμφιθεάτρων στις Δημοτικές Ενότητες Σπερχειάδας και Μακρακώμης, με πίστωση 100.000€

4. Μελέτη για την ανάπλαση – κατασκευή πολυχώρου στο δημοτικό χώρο πλησίον Κέντρου Υγείας Μακρακώμης, 

    με πίστωση 15.000€

Τέλος, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, να τονιστεί πως δε περιλαμβάνει τίποτα καινούργιο συγκριτικά με εκείνο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Εμφανίζει παντελή έλλειψη νέων χρηματοδοτήσεων, μιας και το συνολικό ποσό των 4 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για έργα, που εντάσσεται και στον Προϋπολογισμό, είναι χρήματα που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά από την προηγούμενη διοίκηση. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της παράταξής μας απευθύνθηκε προς τη συμπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε τέσσερις μήνες διοίκησης απ’ τη στιγμή που ανέλαβε, η νέα Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε ευρώ για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Η τοποθέτηση αυτή δεν αντικρούστηκε από κανένα μέλος της πλειοψηφίας.

Κοινότητα Σπερχειάδας: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, Βίντεο - Φωτο

2020-01-10 09:44

Με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας,έκλεισαν οι φετινές Χριστουγεννιάτικε εκδηλώσεις τηςΣπερχειάδας.

Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου στο συνεδριακό κέντρο της πόλης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σπερχειάδας Ν.Τζιβελέκας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν γιά να γίνουν οι φετινές εκδηλώσεις,υποσχέθηκε ακόμα καλύτερα πράγματα γιά την επόμενη χρονιά.

Εκτός απ'τον πρόεδρο της Κοινότητας,σύντομο χαιρετισμό έκαναν επίσης, ο πρόεδρος τού Δημοτικού συμβουλίου Χ.Τσελέπης,ο αντιδήμαρχος Π.Κοντογεώργος,ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφείας τού Δημοτικού συμβουλίου Θ.Παπαευθυμίου,ο αντιπερειφερειάρχης Κ.Καραγιάννης καί ο αντιπρόεδρος τού επιμελητηρίου Φθιώτιδας Π.Αρβανίτης .   

Δείτε το βίντεο καί τις φωτογραφίες

 

 

Καταργήθηκε ο Αστυνομικός Σταθμός Μακρακώμης - Επίσημα και με ΦΕΚ η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας

2020-01-08 19:44

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φ. 216, τ. Α’) δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα υπ. Αριθμ. 111 που ρυθμίζει θέματα αστυνομικού προσωπικού και οργάνωσης Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων η λειτουργία Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας και η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μακρακώμης με έδρα την ομώνυμη κοινότητα που υπαγόταν διοικητικά στο ΑΤ Σπερχειάδας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 που τροποποιεί άρθρα του ΠΔ 7/2017 με το οποίο έγινε η τελευταία αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρεται ότι πλέον «Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας,

β. Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας

γ. Τμήμα Τροχαίας Λαμίας,

δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Λαμίας,

ε. Τμήμα Άμεσης Δράσης Λαμίας,

στ. Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας,

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού,

η. Αστυνομικό Τμήμα Λοκρών,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Καμένων Βούρλων,

ι. Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας,

ια. Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας – Ελάτειας,

ιβ. Α΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδας και

ιγ. Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδας.

Τέλος όπως σημειώσαμε καταργήθηκε η παρ. 2 του άρθρου 33 του ΠΔ 7/2017 που ανέφερε ότι «Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Μακρακώμης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μακρακώμης του δήμου Μακρακώμης και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας».

 

Η Κοινότητα Σπερχειάδας σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας - Πέμπτη 8 Ιανουαρίου

2020-01-08 19:00

Σας προσκαλούμε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας , που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο "Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα" , την Πέμπτη 9/1 και ώρα 19.00
 

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Τζιβελέκας

 

Αδιανόητο κήρυγμα από Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως - «Θα δώσουμε συζύγους στους μετανάστες και θα αλλάξουμε Ιστορία και σύμβολα»

2020-01-07 15:45

Αδιανόητο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Αλ/πόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμο αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει την Κυριακή 29/12/2019 όπως αναφέρει το evros-news.gr

Σε αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως «Θα δώσουμε συζύγους στους μετανάστες & θα αλλάξουμε Ιστορία & σύμβολα».

Σε αυτό, ο Σεβασμιότατος απευθύνει «συστάσεις και προτροπές» σε όσους αντιδρούν ή εκφράζουν φόβους για αλλοίωση της πατρίδας μας από την παρουσία και εγκατάσταση χιλιάδων αλλοεθνών, πως θα πρέπει να… αλλάξουν απόψεις και μυαλά.

Όπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά:

“Θα αγκαλιάσουμε τους Αλλοεθνείς θα πάρουν για νύφες και γαμπρούς τα παιδιά μας”.

Όμως ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως λέει και άλλα, για την μόνιμη εγκατάσταση αλλοεθνών στον Έβρο και στην Ελλάδα γενικότερα.

Όπως ότι θα τροποποιηθούν στα σχολεία τα μαθήματα της ιστορίας και των θρησκευτικών, προφανώς για να μην “ενοχλούνται” οι νέοι μας αλλοεθνείς συμπολίτες, αλλά και οι εθνικές γιορτές και παρελάσεις θα τροποποιηθούν από λίγο έως πάρα πολύ. Προφανώς θα καταργηθούν για να μην “ενοχλούν” και αυτά.

Το ίδιο επισημαίνει και για τα σύμβολα, χωρίς να αναφέρει αν εννοεί την ελληνική σημαία ή τον σταυρό. Όπως λέει ο Σεβασμιότατος κ.Άνθιμος:

-Τα μαθήματα στα σχολεία (κυρίως της Ιστορίας και των Θρησκευτικών), θα τροποποιηθούν, από πολύ μέχρι και άρδην

-Οι εθνικές γιορτές και παρελάσεις, οι εθνικές αργίες και τα σύμβολα, επίσης θα τροποποιηθούν, από πολύ μέχρι και άρδην

-Θα μεγαλώσουν οι πόλεις μας, θα κατοικηθούν τα έρημα χωριά μας και θα γεμίσουν παιδικές φωνές οι χορταριασμένες αυλές των σχολείων μας.

-Στην ηπειρωτική Ἑλλάδα, η εγκαταλελειμμένη σήμερα χέρσα γη, θα καλλιεργείται από νιόφερτους γεωργούς που θα αξιοποιούν τα εύφορα χώματα μας

Δηλαδή όλα… δρομολογημένα.

ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ....ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ

Μᾶς ἀξίωσε ὁ Θεὸς καὶ πρὶν τέσσερεις ἡμέρες γιορτάσαμε τὰ Χριστούγεννα, γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ στὴ ζωή μας. Λέω «μᾶς ἀξίωσε», ἐπειδὴ εἶναι τιμὴ καὶ ἀξία γιὰ τὸν ἄνθρωπο νὰ γιορτάζει την ἐκ παρθένου γέννη ση τοῦ Θεοῦ, ὡς ἀνθρώπου. Εἶναι βεβαίως, ἐξίσου τιμητικὸ γιὰ μᾶς, τοὺς Ὀρθοδόξους Ἕλληνες, «ἡ προσφορὰ τῆς γιορτῆς σὲ ὅλη τὴν ἀνθρωπότητα», ἀφοῦ στὴν γλῶσσα μας περιγράφτηκαν τὰ μεγαλεῖα τοῦ Θεοῦ καὶ συντάχθηκαν σὲ θεολογικὰ κείμενα καὶ ὕμνους, καὶ ἀπὸ τὴν γλῶσσα μας μεταφράστηκαν καὶ μεταφράζονται ἀκόμα, σὲ ὅλους τοὺς ἄλλους χριστιανικοὺς λαούς.

Ὅμως, τί θὰ γίνει μ’ ἐμᾶς, τοὺς Ἕλληνες; ποιὸ θὰ εἶναι τὸ μέλλον μας στὸν παγκόσμιο χάρτη; Τὸ βλέπουμε ὅλοι, ὅτι ἡ ὁμοιογένεια τῆς Πατρίδος μας χάνεται μὲ τοὺς χιλιάδες ἀλλοεθνεῖς ποὺ ἔρχονται καὶ θὰ μείνουν ἐδῶ. Σᾶς ὁμιλῶ γιὰ τὸ μεταναστευτικὸ γεγονός, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ ἀποτραπεῖ, εἶναι παγκόσμιο.

Ἔχει δίκαιες αἰτίες καὶ μπορεῖ (ἂν ἀξιοποιηθεῖ σωστά) νὰ φέρει καλὰ ἀποτελέσματα. Οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ θὰ μείνουν καὶ θὰ ριζώσουν ἐδῶ, τὰ παιδιά τους θὰ νιώθουν τὴν γῆ μας Πατρίδα τους (ὅπως ριζώσαμε κι ἐμεῖς σὲ τοσες ἄλλες Πατρίδες τῆς γῆς).

Θὰ τοὺς ἀγκαλιάσουμε, ὅπως ἀγκαλιάσαμε τοὺς ὁμογενεῖς ἀπὸ τὴν πρώην Σοβιετικὴ Ἕνωση, τοὺς ἀλβανοὺς καὶ τόσους ἄλλους. Θὰ πάρουν γιὰ νύμφες καὶ γαμπρούς, τὰ παιδιά μας·

θὰ μᾶς κάνουν ὑπερήφανους ὅταν φέρουν ἔπαθλα καὶ πρωτειὲς (ὅπως ὁ Ἀντετοκούμπο), θὰ ἐργάζονται καὶ μὲ τὶς εἰσφορές τους στὰ ἀσφαλιστικὰ ταμεῖα μας θὰ ἐξασφαλίζονται οἱ δικές μας συντάξεις. Θὰ μεγαλώσουν οἱ πόλεις μας, θὰ κατοικηθοῦν τὰ ἔρημα χωριά μας καὶ θὰ γεμίσουν παιδικὲς φωνὲς οἱ χορταριασμένες αὐλὲς τῶν σχολείων μας.

Στὴ βόρεια Ἑλλάδα οἱ βαλκανικοὶ λαοὶ θὰ βγοῦν στὴν «Ἄσπρη θαλασσα» ἐκπληρώνοντας ἔτσι εἰρηνικὰ τὸν παλαιό τους πόθο. Ἡ κατάργηση τῶν συνόρων (ὡς εὐρωπαϊκὸ κεκτημένο) καὶ τὸ ἑλληνικὸ ὄνειρο (ὁ χαλαρὸς τρόπος τῆς ζωῆς μας) θὰ βοηθήσει στὴν γρήγορη ὁλοκλήρωση τῆς ὑφισταμένης πιὰ παγκοσμιοποίησης στὴν περιοχή μας. Μικρὰ καὶ μεγάλα νησιὰ τοῦ Αἰγαίου θὰ πλημμυρίσουν ἀπὸ γειτονικοὺς μέχρι ἀπώτατους τουρίστες ποὺ θὰ ἀπολαμβάνουν τὸ εὔκρατο κλῖμα μας στηρίζοντας, βεβαίως, τὶς τοπικὲς οἰκονομίες. Στὴν ἠπειρωτικὴ Ἑλλάδα, ἡ ἐγκαταλελειμμένη σήμερα χέρσα γῆ, θὰ καλλιεργεῖται ἀπὸ νιόφερτους γεωργοὺς ποὺ θὰ ἀξιοποιοῦν τὰ εὔφορα χώματά μας καὶ ζῶα, βοοειδὴ καὶ αἰγοπρόβατα, θὰ κατανα λώνουν τὸ θαλερὸ χορτάρι τῆς ὑπαίθρου μας ποὺ σήμερα τὸ καίει ἀνεκμετάλλευτο ὁ ἥλιος.

Αὐτὴ ἡ ἀλλαγὴ στὴν ἀνθρωπογεωγραφία τῆς Πατρίδος μας, φυσικὸ εἶναι, νὰ φέρει ἀλλαγὴ καὶ στὴν πολιτισμικὴ εἰκόνα της. Τὰ μαθήματα στὰ σχολεῖα (κυρίως τῆς Ἱστορίας καὶ τῶν Θρησκευτικῶν), οἱ ἐθνικὲς γιορτὲς καὶ παρελάσεις, οἱ ἐθνικὲς ἀργίες καὶ τὰ σύμβολα, τὰ συνταγματικῶς κατοχυρωμένα, τὰ ἐργασιακῶς δεδομένα καὶ τὰ δημοσιονομικῶς κεκτημένα θὰ τροποποιηθοῦν, ἀπὸ πολὺ μέχρι καὶ ἄρδην. Αὐτὲς οἱ ἀλλαγὲς θὰ εἰσχωροῦν ἀργά, διάσπαρτα, ἀλλὰ μὲ σταθερὴ ροὴ μέσα σὲ κάθε κοινωνικὴ διαστρωμάτωση τῆς ἑλληνικῆς ζωῆς μας, γι’ αὐτὸ καὶ θὰ «χωνεύονται» εὔκολα. Θὰ γίνονται ἀβίαστα ἀποδεκτὲς ἀπὸ ὅλους μας, ὡς κατανοητὲς καὶ φυσιολογικές.

Οἱ μετακινήσεις τῶν πληθυσμῶν πάντοτε ἔφερναν σύγκρουση τῶν πολιτισμῶν, ἐπειδὴ ἡ ραχοκοκκαλιὰ κάθε πολιτισμοῦ εἶναι ἡ θρησκεία του. Ἐπειδή, ὅμως, ἡ Ἐκκλησία δὲν εἶναι θρησκεία, γι’ αὐτὸ εἶναι ἀδήριτη ἀνάγκη νὰ διατηρήσουμε οἱ Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι (τελείως ἀνόθευτη) τὴν δογματική μας γνησιότητα καὶ (ὅσο γίνεται περισσότερο) τὴν ἐθνική μας ταυτότητα. Ὅσοι θὰ ‘ρθοῦν στὴν Πατρίδα μας πρέπει νὰ βροῦν ἕνα φιλόξενο καὶ συγχρόνως δυναμικὸ πολιτισμικὸ περιβάλλον: τὴν ἱστορικὰ παραδοσιακὴ ἑλληνικὴ ἀρχοντιὰ σμιλεμένη ἀπὸ τὴν Ὀρθόδοξη χριστιανική μας πίστη.

Νὰ μᾶς βροῦν στέρεους στὴν Πίστη μας, ὄχι χλιαρούς· νὰ μᾶς βροῦν ἀκλόνητους στὴν Παράδοσή μας, ὄχι «καλάμια ποὺ τὰ δέρνει ὁ ἄνεμος»· νὰ μᾶς βροῦν «μεγαλέμπορους» τῶν ἑλληνικῶν ἀξιῶν μας, ὄχι «ψιλικατζῆδες». Χρειάζεται ἀποφασιστικότητα, ὄχι κοινωνικὴ δειλία, ὄχι πνευματικὴ καχεκτικότητα! Γονεῖς, δάσκαλοι, κληρικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, χειρώνακτες, ὑπάλληλοι, τεχνοκράτες, ἐπιστήμονες, ἑρευνητές, ἐπενδυτὲς καὶ ἐπιχειρηματίες, ἄνδρες καὶ γυναῖκες νὰ πάρουμε στὰ σοβαρὰ τὸν ἱστορικό μας ρόλο.

Μέχρι πρόσφατα, ἡ Ἱστορία ἔχει καταπιεῖ πολλοὺς λαούς ποὺ ἀδράνησαν μπροστὰ σὲ νέες προκλήσεις καὶ δυναμικότερες τακτικές. Ὅσοι θὰ ρθοῦν στὴν Πατρίδα μας, ἂν μᾶς βροῦν σκυμμένους, θὰ μᾶς προσπεράσουν. Ἂν μᾶς βροῦν συνειδητοποιημένους καὶ ὄρθιους, θὰ σταθοῦν μπροστά μας. Θὰ σεβαστοῦν τὴν πνευματική μας παράδοση καὶ δίπλα μας, ἂς ἀναπτύξουν καὶ τὴν δική τους. Ὅμως· προσέξτε παρακαλῶ! εἶπα: «δίπλα μας», ὄχι «ἐπάνω» μας. Νὰ χτίσουν τὰ ἱερά τους, νὰ ἐμφανίσουν τὰ ἔθιμά τους, νὰ ἀναρτήσουν τὰ σύμβολά τους καὶ νὰ γιορτάσουν τὶς γιορτές τους, ἐπειδὴ ἡ ἑλληνικὴ δυναμικὴ ψυχὴ καὶ ἡ Ὀρθόδοξη χριστιανικὴ πνευματικότητα, δὲν ἔχουν νὰ φοβηθοῦν τίποτε ἀπολύτως. Ἀρκεῖ νὰ ὑπάρχουν!

Ἦταν κι ἄλλες φορὲς στὴν ἱστορία μας ποὺ ζυμωθήκαμε μὲ ξένους καὶ «προχωρήσαμε» μαζί τους σὲ κάτι ἀνώτερο. Ἐδῶ, σὰν καὶ νὰ σᾶς ἀκούω κάποιους νὰ μοῦ λέτε: -Δὲν γίνεται νὰ ἀποφύγουμε ὅλη αὐτὴν τὴν δοκιμασία; -Λυπᾶμαι, ποὺ τὸ ὁμολογῶ, ἀλλὰ εἶναι ἀργὰ πλέον! Λυπᾶμαι ποὺ θὰ σᾶς στενοχωρήσω, ὅμως, σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας τέσσερεις ἡμέρες μετὰ τὰ Χριστούγεννα, μνημονεύει τὴν σφαγὴ τῶν νηπίων ποὺ διέταξε ἐκεῖνος ὁ κακοῦργος Ἡρώδης. Ἂς μὴν ξεχνᾶμε κι ἐμεῖς ὅτι 250.000 μὲ 300.000 ἑλληνόπουλα σφαγιάζονται κάθε χρόνο μὲ ἔκτρωση. Ἤδη ἀπὸ τὸ 2017 οἱ γεννήσεις στὴν Πατρίδα μας εἶναι λιγότερες ἀπὸ τοὺς θανάτους. Αὐτὸς ὁ δείκτης δὲν ἀνατρέπεται πιά.

Τὴν ἄδεια Χώρα μας θὰ ρθοῦν νὰ τὴν γεμίσουν ἄλλοι, ἐπειδὴ ἡ Ἱστορία δὲν ἀφήνει κενά, οὔτε κάνει χατήρια σὲ κανέναν. Μόνο ἡ μετάνοια γιὰ τὸ ἐθνικό μας ἔγκλημα θὰ μποροῦσε νὰ ἕλξει τὴν Χάρη τοῦ Θεοῦ, ὅμως θὰ ὑπάρξει; Ἡ ὑποκρισία βασιλεύει: ἂν μιὰ μάννα πετάξει τὸ παιδί της σὲ κάδο ἀπορριμμάτων ἢ ἂν κάποιο βρέφος χρειάζεται μετακομιδὴ στὸ Ἐξωτερικὸ γιὰ σπάνια θεραπεία, τότε ξεσηκώνεται τὸ πανελλήνιο! Ἂν τὸ ἴδιο παιδί, λίγες μερες νωρίτερα σφαγιάζονταν σὲ ἰατρεῖο, δὲν θὰ τὸ νοιάζονταν κανείς. Ἂν ἦταν σκυλάκι, ὅμως, θὰ τὸ προστάτευαν οἱ νόμοι!

Εἶναι ἐντολὴ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου μας νὰ κρούσουμε σήμερα τὸν κώδωνα τοῦ κινδύνου. Ἂν σταματήσουμε οἱ Ἕλληνες νὰ αὐτοκτονοῦμε ἐθνικά, τότε θὰ συνεχίσουμε νὰ ὑπάρχουμε. Ἂν σταματήσουμε τὴν ἁμαρτία αὐτή, τότε θὰ μποροῦμε νὰ ἐλπίσουμε στὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ. Ἀλλιῶς, ἂς ἓτοιμαστοῦμε νὰ δοῦμε τὴν Χώρα μας σταυροδρόμι ὅπου θὰ κονταροχτυπιοῦνται λαοὶ καὶ πολιτισμοί, μέχρις ὅτου ἐπικρατήσει ὁ ἰσχυρότερος. Λύσεις ὑπάρχουν, ἀρκεῖ νὰ τὶς ἀποφασίσουμε ὡς Χριστιανοί, ὡς Ἕλληνες, ὡς ἄνθρωποι.

Ὁ Μητροπολίτης σας

† Ὁ Ἀλεξανδρουπόλεως Ἄνθιμος

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2020 - Αγιασμός των υδάτων στον Σπερχειό ποταμό Βίντεο - Φωτογραφίες

2020-01-06 19:09

Στη γέφυρα Σπερχειού στο δρόμο Σπερχειάδας Μακρακώμης, με κάθε επισημότητα, έγινε καί φέτος ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στην παγωμένη Δυτική Φθιώτιδα.

Παρουσία της Δημοτικής Αρχής, δύο τολμηροί νέοι,απ'τη Μακρακώμη, ο Στάθης Τσαμαλής καί ο Λάμπρος Πολύμερος,αψήφησαν το τσουχτερό κρύο καί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Σπερχειού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τον Σταυρό έπιασε ο Στάθης Τσαμαλής

Δείτε το βίντεο καί τις φωτογραφίες

 

Προϊόντα: 1 - 10 από 8371
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>