«Παγώνουν» η επιστροφή φόρου και φορολογική ενημερότητα

2014-08-12 07:57

«Παγώνουν» η επιστροφή φόρου και φορολογική ενημερότητα

Για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες

«Παγωμένες» βρίσκονται από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλες οι επιστροφές φόρων καθώς και οι φορολογικές ενημερότητες. Το γεγονός έχει προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στους δικαιούχους που κάθε εβδομάδα καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε μία νέα «έκπληξη» του οικονομικού επιτελείου. 

Το μπλοκάρισμα των επιστροφών αφορά όσους είναι φορολογούμενοι και δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτοχρόνως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό διότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιστροφή φόρου θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές άσχετα εάν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων έχει ολοκληρωθεί από την 31η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βεβαιωμένες οφειλές, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες.

Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου εισοδήματος οδήγησαν πολλούς φορολογούμενους να απευθυνθούν στις κατά τόπους εφορίες για να ενημερωθούν ότι δεν πρόκειται να τις λάβουν καθώς υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα ενημερώθηκαν ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόροι και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, πιθανόν να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και αργότερα θα γίνει ο συμψηφισμός.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο επιχειρήσεις όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω του παγώματος και των βεβαιωμένων οφειλών ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα.