Έκλεβε παράβολα του Δημοσίου και τα μεταπωλούσε

2014-07-15 13:52

Έκλεβε παράβολα του Δημοσίου και τα μεταπωλούσε

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν συνταξιούχο αστυνομικό

Στη σύλληψη ενός συνταξιούχου αρχιφύλακα προχώρησαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν τον 47χρονο που υπηρετούσε στο Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων να αφαιρεί παράβολα του Δημοσίου από την Υπηρεσία. 

Οι αστυνομικοί όμως συνέλαβαν και έναν 54χρονο, στον οποίο ο συνταξιούχος αρχιφύλακας έδινε έναντι αμοιβής τα παράβολα και στη συνέχεια τα πωλούσε σε κατάστημα ιδιοκτησίας του. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και αποδοχής-διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διενέργεια εξειδικευμένης έρευνας, που αφορούσε σε πρόσφατη κλοπή 83 παραβόλων του Δημοσίου, συνολικής αξίας 424 ευρώ, από το Γραφείο Εκδόσεως Ταυτοτήτων, σε Τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο 47χρονος πήγε το βράδυ της 13ης Ιουλίου στην υπηρεσία του και μπήκε στο γραφείο του με αντικλείδια, τα οποία είχε ανατυπώσει από την περίοδο που υπηρετούσε και δεν τα είχε παραδώσει κατά την αποστρατεία του.

Στη συνέχεια αφαίρεσε από τους σχετικούς φακέλους τα 83 παράβολα του Δημοσίου, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα δικαιολογητικά επανέκδοσης Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας πολιτών.

Η παράνομη δραστηριότητα του συνταξιούχου αστυνομικού προσδιορίζεται χρονικά από το 2011, όταν υπηρετούσε στο γραφείο και συνεχίστηκε μέχρι και τη σύλληψή του.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παραπάνω 83 παράβολα του Δημοσίου. Επιπλέον, σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του εν αποστρατεία αστυνομικού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 23 παράβολα Δημοσίου, συνολικής αξίας 36 ευρώ, τρία Αστυνομικά Δελτία Ταυτότητας και μία άδεια οδήγησης, για τα οποία διερευνάται ο τρόπος που περιήλθαν στην κατοχή του.

Στην κατοχή του 54χρονου συλληφθέντα καταστηματάρχη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα ημερολόγια των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014 με χειρόγραφες σημειώσεις του, που αφορούσαν σε αγοραπωλησίες παραβόλων του Δημοσίου μεταξύ του ιδίου και του εν αποστρατεία αστυνομικού.

Όπως προέκυψε, κατά τον έλεγχο στο αρχείο του Γραφείου Ταυτοτήτων της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, έχουν αφαιρεθεί παράβολα του Δημοσίου, συνολικής χρηματικής αξίας 9.639 ευρώ, από τουλάχιστον 1.071 φακέλους.

Οι αστυνομικές έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη διαπίστωση του συνολικού αριθμού των κλεμμένων παραβόλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος και παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.