Αισιόδοξη μελέτη: Η ασπιρίνη βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου

2014-08-06 17:41

Αισιόδοξη μελέτη: Η ασπιρίνη βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνει μια πρόσφατη μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της, που συνδέει την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης με την προστασία από την επάρατη νόσο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια λήψης χαμηλών δόσεων ασπιρίνης προσφέρει αντικαρκινική προστασία. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης επιβεβαιώνουν την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης όταν αυτή λαμβάνεται σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Κιούζικ επικεφαλής του κέντρου πρόληψης καρκίνου του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο πραγματοποίησαν μια μετανάλυση στην οποία ανέλυσαν τα δεδομένα 200 ερευνών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης (75 mg) για διάστημα 5-10 ετών μειώνει αξιοσημείωτα την εμφάνιση καρκίνου ειδικά στα άτομα 50-65 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη η ημερήσια λήψη ασπιρίνης για διάστημα δέκα ετών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 35% και τους θανάτους από αυτόν τον τύπο καρκίνου κατά 40%.

Μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου κατά 30% και τους θανάτους από αυτούς τους καρκίνους 35%-50%. Δεν υπήρξαν όμως ξεκάθαρα στοιχεία για την ευεργετική δράση της ασπιρίνης σε μορφές καρκίνου που «χτυπούν» εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο όπως αυτές του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης μειώνει τα καρδιακά επεισόδια κατά 18% και τους θανάτους από καρδιά κατά 5%. Μειώνει επίσης κατά 5% τα εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 21% τους θανάτους από αυτά.

Οι παρενέργειες

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε παράλληλα και τις παρενέργειες της πολύχρονης λήψης ασπιρίνης, παρενέργειες που είχαν εντοπισθεί και στις προηγούμενες μελέτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για πολλά χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο διατρήσεων του στομάχου σε ποσοστά 2%-4% και σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα έτσι και αλλιώς υπάρχει πιθανότητα 5% η λήψη της ασπιρίνης να είναι μοιραία για αυτούς. Πιο ευάλωτοι στις παρενέργειες της ημερήσιας λήψης ασπιρίνης στο στομάχι είναι σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι διαθέτουν το βακτήριο Helicobacter pylori το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση έλκους. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Oncology».


iefimerida.gr