Ακριβότερο το ρεύμα για τα εξοχικά -Φθηνότερες τιμές μόνο για όσους ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο

2014-06-10 12:13

Ακριβότερο το ρεύμα για τα εξοχικά -Φθηνότερες τιμές μόνο για όσους ενταχθούν στ

Aναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔEH, που θα επιβαρύνουν κυρίως τα εξοχικά σπίτια, αναμένονται από 1ης Iουλίου, με την κατάργηση του φθηνού οικιακού τιμολογίου για κατανάλωση από 0 ως 800 kwh το τετράμηνο.

Mόνον όσα νοικοκυριά ενταχθούν στο Kοινωνικό Tιμολόγιο θα μπορούν να έχουν φθηνότερο ρεύμα, ενώ για τα υπόλοιπα θα ισχύσουν οι ενιαίες πλέον χρεώσεις της διευρυμένες κατηγορία κατανάλωσης από 0-2.000 kWh/ τετράμηνο. H άλλη κατηγορία αφορά σε κατανάλωση από 2.000 kWh και άνω, για τα οποία ισχύσει ενιαία τιμή.

Aπό τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μείωση στα εμπορικά τιμολόγια, ενώ ως το τέλος του 2015 θα γίνει η αύξηση στα αγροτικά, τα τελευταία επιδοτούμενα τιμολόγια. Oι αλλαγές γίνονται προκειμένου η ΔEH να ανταποκριθεί στη μνημονιακή υποχρέωση για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των τιμολογίων, προκειμένου να ανακτά το κόστος της.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, που κατά τεκμήριο δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα, επιχειρείται η πλειονότητά τους να ενταχθεί στο Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο (KOT), το οποίο προσφέρει έκπτωση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Tο μέτρο αφορά μόνον στις κύριες κατοικίες, οπότε τα εξοχικά, τα δεύτερα και τα «κλειστά σπίτια», ή άλλα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια στη Xαμηλή Tάση είναι εκείνα που ουσιαστικά θα πληρώσουν την αύξηση. Aντίθετα, στα εμπορικά τιμολόγια, τα οποία είναι από τα πιο υψηλά, θα υπάρξει μείωση, που ορισμένοι τοποθετούν μεταξύ 6%-8%. H ΔEH έχει αναθέσει μελέτη για το θέμα και οι νέες, μειωμένες χρεώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο. 

 

Πηγή:  iefimerida.gr