Αμφίπολη: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για την πορεία της ανασκαφής

2014-11-08 15:53

Σε βάθος δύο μέτρων έχει φτάσει η ανασκαφή στο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Οι έρευνες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη (ώρα 13:00) το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει πότε και από ποια επιστημονική ομάδα θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά.

Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας που διενεργεί την ανασκαφή είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου, αλλά και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου, που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό, δεδομένου ο λόφος έχει διάμετρο 158μ. και τους τελευταίους μήνες έχουν ερευνηθεί μόνο τα 25 μέτρα. Επίσης, έχοντας στα χέρια τους την «ακτινογραφία» του λόφου, οι επιστήμονες θα καθορίσουν το πώς θα συνεχιστεί στο εξής η έρευνα.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε ότι την Τετάρτη θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την πορεία της ανασκαφής. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Mega ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη» και έκανε λόγο για «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

Η έρευνα στο τεχνητό όρυγμα, το οποίο έκρυβε ένα μαρμάρινο θυρόφυλλο και που αναζωπύρωσε τις ελπίδες για επιπλέον ευρήματα, έχει φτάσει σε βάθος 2 μέτρων, αλλά το φυσικό έδαφος δεν έχει βρεθεί ακόμα κι έτσι το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό.

Η έρευνα στο όρυγμα γίνεται παράλληλα με τις εργασίες αντιστήριξης στον τρίτο θάλαμο, καθώς είναι ο χώρος με τα περισσότερα προβλήματα στατικότητας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ανασκαφή προχωρά τις τελευταίες ημέρες με βραδύτερους ρυθμούς.

Άννα Ανδίρα
Newsroom ΔΟΛ