Αμφίπολη :Απομακρύνονται οι σφίγγες αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό

2014-08-18 10:17

Αμφίπολη :Απομακρύνονται οι σφίγγες αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό

Με ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα πρόκειται να απομακρυνθούν οι ακέφαλες σφίγγες, αλλά και οι λίθοι από πωρόλιθο που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου στην Αμφίπολη, ώστε να καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

Οι αρχαιολόγοι, και ανάμεσά τους γνωστά ονόματα του χώρου, εμφανίζονται συγκρατημένοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αφού γνωρίζουν ότι είναι πλέον θέμα λίγων εβδομάδων η αποκάλυψη του εσωτερικού του τάφου και δεν θέλουν να διατυπώσουν απόψεις που μπορεί τελικά να τους εκθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Εκφράζουν όμως πρώτα απ' όλα την ελπίδα και την ευχή να είναι ασύλητος και όπως λένε «τώρα πλέον θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο». Οπως σημειώνουν ακόμη, ανεξαρτήτως του αν έχει συληθεί ο τάφος κατά την αρχαιότητα, ήδη το αρχαιολογικό εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποκάλυψε μια μοναδική μνημειώδη κατασκευή, ενώ στο εσωτερικό εκτιμάται ότι θα βρεθούν πολύτιμα στοιχεία για τους αρχαιολόγους.

Στις ιδιωτικές συζητήσεις με τους αρχαιολόγους πάντως λέγονται πολλά, χωρίς να συμμερίζονται οι περισσότεροι από αυτούς εικασίες που διατυπώνονται σε μια μερίδα των ΜΜΕ και κάνουν λόγο ακόμη και για ταφή μελών της βασιλικής οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αλλωστε, από το περασμένο καλοκαίρι η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων είχε αμφισβητήσει έντονα τα σενάρια που είχαν φουντώσει τότε και έκαναν λόγο για τάφο του... Μεγάλου Αλεξάνδρου.