Αμφίπολη Σύληση ή φυσική καταστροφή δείχνει το κεφάλι της Σφίγγας

2014-10-22 16:38

Σύληση ή φυσική καταστροφή δείχνει το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη

Η είδηση της ανακάλυψης του κεφαλιού της ανατολικής Σφίγγας που βρίσκεται στην είσοδο του Ταφικού μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού αργά το βράδυ της Τρίτης, καθώς το εύρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό.

Πως όμως το κεφάλι βρέθηκε τόσο μέσα στο Ταφικό μνημείο αλλά σημαντικότερο γιατί έχει σχεδόν τέλεια ευθεία τομή στον λαιμό και δεν είναι καταστρεμμένο παρά μόνο ελάχιστα στην μύτη του προσώπου του αγάλματος 

Παρά τη σπασμένη μύτη του, το πανέμορφο κεφάλι έχει κυματιστούς βοστρύχους με ίχνη κόκκινου χρώματος από τους αρχαιολόγους ταυτίζεται με την ανατολική Σφίγγα του τάφου στην Αμφίπολη ενώ βρέθηκαν, ακόμα και θραύσματα από τα φτερά 

Ίσως τα νέα ευρήματα να ενισχύουν την άποψη της σύλησης του τάφου και, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι, προστίθεται σ' αυτήν και το εύρημα των δύο τμημάτων του δυτικού θυρόφυλλου, που εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, κι όπως φαίνεται είχαν σπάσει με βίαιο τρόπο. 

Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει, πλέον, να βρει και το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας, καθώς από το ίδιο σημείο ανασύρθηκαν και κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών. Η στροφή της προς τον θεατή, αλλά και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Σφίγγας καθιστούν αξιοθαύμαστο και εξίσου αξιοπερίεργο το τελευταίο εύρημα της ανασκαφής στον τάφο της Αμφίπολης. 

Το ερώτημα που δημιουργεί το εύρημα των ανασκαφέων της Αμφίπολης είναι εαν έχει γίνει πράγματι τυμβωρυχία ή κάποια εισβολή στον Τύμβο Καστά; Το ερώτημα αυτό θα λύσουν οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής αφού είναι και οι μοναδικοί που έχουν πλήρη εικόνα της ανασκαφής 

Κυκλοφορούν σήμερα δύο σενάρια. Το ένα έχει να κάνει φυσικά περι σύλησης του Τάφου αλλά υπάρχει και το σενάριο ότι ο Τάφος έχει πλημμυρήσει κατά το παρελθόν και για αυτό το λόγω είναι γεμάτος με άμμο από τον Στρυμόνα και η ορμή του ποταμιού να έχει προκαλέσει αυτές τις καταστροφές όπου δεν υπήρχε διαφραγματικός τοίχος. 

Επί του παρόντος είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια «αναπαράσταση» των ενεργειών, τόσο των εισβολέων όσο και μιας φυσικής καταστροφής 

Το εάν θα βρεθεί και το δεύτερο κεφάλι, της δυτικής Σφίγγας, είναι κάτι για το οποίο επί του παρόντος δεν γίνεται καμία εικασία από την επικεφαλής της ανασκαφής, την κα Κατερίνα Περιστέρη. 

Η εργασία της αποχωμάτωσης συνεχίζεται στον τρίτο θάλαμο, με τη μέγιστη προσοχή αλλά με σταθερό ρυθμό. Το ύψος της επίχωσης παραμένει μεγάλο, περί τα 2.5 μέτρα, φαίνεται όμως ότι αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες εκπλήξεις -και μάλιστα σύντομα.

dikaiologitika.gr