Ανησυχία για τον θανατηφόρο 'Εμπολα - Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση

2014-07-30 16:54

Ανησυχία για τον θανατηφόρο 'Εμπολα - Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση

Μεγαλώνει η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τον θανατηφόρο ιό Εμπολα ο οποίος πέρασε την αφρικανική Ήπειρο και εφτασε στην Ευρώπη. Οι φόβοι μιας παγκόσμιας επιδημίας είναι μεγάλοι αφού ένας άνδρας διαγνώσθηκε με τον Εμπολα στην Βρετανία. Η διάγνωση έγινε στο Μπερμινγχαμ όταν ο άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία στην Βρετανία μέσω Παρισιου.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αμερικανός Πάτρικ Σόγιερ, ο οποίος προσβλήθηκε από τον Εμπολα και πέθανε πιθανότατα να έχει μεταδώσει τον ιο και σε άλλους ανθρώπους αφού ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους ενώ είχε μολυνθεί σε δυο πτήσεις.

Οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν όλους τους συνταξιδιώτες του άτυχου 40χρονου.

Στην Βρετανία έχει σημάνει συναγερμός με τους γιατρούς αλλά και τους συνοριοφύλακες να ελέγχουν όποιον θεωρούν ότι έχει συμπτώματα της ασθένειας.

Ο 40χρονος Σόγιερ είχε ταξιδέψει στην Λιβερία όπου ο Εμπολα "σαρώνει" και πιθανότατα κόλησε τον ιό από την αδερφή του. Ταξίδεψε στη Νιγηρία από την Λιβερία με δυο πτήσεις. Η πρώτη από τη Μονρόβια στο Λόμε στο Τόνγκο και από εκεί με άλλη πτήση στο Λάγος.

Όμως τα συμπτώματα έγιναν έντονα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Εμπολα έχει περιοδο επώασης έως 21 ημέρες και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι έχουν ήδη προσβληθεί και μεταδίδουν τον ιο χωρίς να το ξέρουν.

Πρωτοφανής η επιδημία λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα!

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες", λέει.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες", προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι "δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα".

"Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας", καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Πως μεταδίδεται

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Πηγή: newsit.gr