Αντιμέτωποι με ισόβια οι τρεις συλληφθέντες για την κοκαΐνη 233 κιλών στη Βούλα

2014-11-05 22:38

Φωτογραφία από την κατασχεθείσα κοκαΐνη

Ποινική δίωξη για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και παράνομη οπλοκατοχή ασκήθηκε σε βάρος των τριών κατηγορουμένων που συνελήφθησαν την Τρίτη.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε πολυτελή κατοικία στη Βούλα στην οποία βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης βάρους 233 κιλών που είχε έρθει στην Ελλάδα από τον Παναμά κρυμμένη σε κιβώτιο με ανανάδες.

Η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρω.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση έχεει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το μεξικανικό καρτέλ επιδίωκε να ανοίξει «πύλη» εισόδου μέσω της Ελλάδας για τη διακίνηση των ναρκωτικών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται τις κατηγορίες.

Πρόκειται για έναν Ελληνα και δύο αλλοδαπούς οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας κοκαΐνης.

Ειδικότερα, πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος της οργάνωσης), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθέντα στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Ελληνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ο εγκέφαλος του κυκλώματος (35χρονος υπήκοος Μεξικού) και ένα ακόμη μέλος του (36χρονος υπήκοος ΗΠΑ γεννηθείς στον Λίβανο).

Σε βάρος όλων των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Ενα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε σπίτια, άλλους χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν κατασχεθεί:

- πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες ανανά, το οποίο είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
- δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
- 44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125 κυνηγετικά φυσίγγια,
- μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
- εννέα κινητά τηλέφωνα,
- 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς - προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επιπλέον, ο 62χρονος Ελληνας και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Οπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη διά μέσου θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (containers), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.

Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.