Βάσεις 2014 που και πότε θα βγουν

2014-08-26 16:34

Βάσεις 2014 που και πότε θα βγουν

Την Πέμπτη 28/8 αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ,που χιλιάδες υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους σε αυτά . Το υπουργείο Παιδείας όπως έχει κάνει γνωστό εαν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο θα βάλει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και θα αναρτήσει στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr τις βάσεις.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις 2014 θα σημειώσουν άνοδο στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η άνοδος, λόγω των καλών επιδόσεων, θεωρείται δεδομένη τόσο στις υψηλόβαθμες, όσο και στις μεσαίες σχολές, όπου οι εκτιμήσεις για τις δεύτερες, ειδικότερα οι πιο τολμηρές, κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 700 μορίων! 

Οι φετινές Πανελλαδικές δημιούργησαν μια δεξαμενή αριστούχων, πολλοί από τους οποίους, όμως, θα μείνουν, λόγω των περιορισμένων θέσεων στις υψηλόβαθμες σχολές. 

Στη Θετική Κατεύθυνση, οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 και πάνω έφτασαν τους 2.791, όταν πέρσι ήταν μόλις 1.384. Αν θεωρήσει κανείς ως δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται προς την Ιατρική, η οποία διαθέτει 550 θέσεις φέτος στις τρεις σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, είναι λογικό αρκετοί να βρεθούν εκτός. 

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επηρέασαν ακόμη μια φορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και συνεπακόλουθα τις βάσεις, καθώς από τη μία στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται άνοδος λόγω της άμεσης αποκατάστασης -και του φετινού μειωμένου αριθμού εισακτέων- ενώ στα παιδαγωγικά αναμένεται μείωση, καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις 

Οσο αφορά την Νομική και Ιατρική Σχολή, υπολογίζεται να ανέβουν σε σχέση με το 2013 και να φτάσουν στα παραδοσιακά υψηλά επίπεδα του 2012. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την Ιατρική Αθήνας αναφέρουν ότι θα σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων, ενώ για τη Νομική Αθήνας υπολογίζεται άνοδος 100-200 μορίων. 

Επίσης, η διεύρυνση κριτηρίων που έγινε για τις μετεγγραφές αναμένεται να "τρελάνει" τις βάσεις σε αρκετές σχολές περιφερειακών Ιδρυμάτων. 

Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.

 Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.

 Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).

 Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. 

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν. 

Ως προς τις μετεγγραφές, τέλος, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.
dikaiologitika.gr