Βίντεο-σοκ με στρατιώτες να σφάζουν αντάρτες στη Νιγηρία

2014-08-05 14:14

Βίντεο-σοκ με στρατιώτες να σφάζουν αντάρτες στη Νιγηρία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύ σκληρές εικόνες

Δεν έχει τέλος η σφαγή που γίνεται στη Νιγηρία μεταξύ ανδρών του στρατού και ανταρτών της Μπόκο Χαράμ.

Σε βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, και του οποίου η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, εμφανίζονται νιγηριανοί στρατιώτες να κόβουν τους λαιμούς υπόπτων ως μέλη της Μπόκο Χαράμ και στη συνέχεια να πετούν τα πτώματά τους σε ομαδικό τάφο. 

Το βίντεο περιλαμβάνει πλάνα από υπόπτους, οι οποίοι σύρονται με βία από την καρότσα φορτηγών και ξυλοκοπούνται από στρατιώτες και πολιτοφύλακες. 

Στο πιο σκληρό από τα πλάνα, εμφανίζονται ύποπτοι να στέκονται σε μία μεριά την ώρα που σκάβονται τάφοι. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο τάφος σχεδόν γεμάτος από πτώματα. Ένας ημίγυμνος άνδρας σύρεται από την καρότσα ημιφορτηγού και κάποιος τον κρατάει στο έδαφος, ενώ ένας άλλος με στρατιωτική στολή του κόβει τον λαιμό με μαχαίρι μάχης, σπρώχνοντας μετά το πτώμα του στον λάκο. Η σκηνή επαναλαμβάνεται με άλλον ύποπτο, τον οποίο σπρώχνει κάποιος στον ίδιο ματωμένο λάκο.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι δολοφονίες με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ, που επιδιώκει την ίδρυση ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία, σε κέντρο κράτησης στο Μαϊντουγκούρι στις 14 Μαρτίου.

Οι νιγηριανοί στρατιώτες συχνά δέχονται επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, τις οποίες συνήθως διαψεύδουν.

Ο εκπρόσωπος του νιγηριανού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι στρατιωτικές αρχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες» και σημειώνει ότι θα διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. 

Το βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση άλλου βίντεο από τον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου με τους μαχητές της οργάνωσης να αποκεφαλίζουν έναν νιγηριανό στρατιώτη-- μία συνήθης πρακτική των ενόπλων.

«Αυτά τα σοκαριστικά νέα στοιχεία είναι μία ακόμη απόδειξη των φρικτών εγκλημάτων που διαπράττονται με την αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη σύγκρουση...τι μπορεί να σημαίνει όταν στρατιώτες προβαίνουν σε τέτοιες ακατανόμαστες πράξεις και τις καταγράφουν σε βίντεο;», είπε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.

«Πολλές μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει υποδηλώνουν ότι οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιούνται συστηματικά από τον νιγηριανό στρατό», είπε ο ίδιος.

Ο χαρακτηρισμός "σοκ" δεν φτάνει για να περιγράψει τις σκηνές απόλυτης φρίκης που αποτυπώνονται σε αυτό το βίντεο. 

 

newsbeast.gr