Βαρουφάκης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 -Καμία αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά -Κανονικά οι 100 δόσεις

2015-02-25 14:36

Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις σε όλα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν, ούτε θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί.

Καμία αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον Real FM 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, διευκρίνισε πως η λίστα της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις διαφέρει από το email Χαρδούβελη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Για αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα ανέφερε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015». Χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή.

Κανονικά οι 100 δόσεις

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%»

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3%, που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία, δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.