ΔΕΗ: Αλλαγές στο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση -Δημοψήφισμα ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

2014-07-04 00:41

Σκληρό πόκερ για τη ΔΕΗ: Αλλαγές στο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση -Δημοψήφισμα ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούσε σε αρκετές περιοχές της χώρας ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Περιβάλλοντος κατέθετε βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ το οποίο συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε πέντε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» .

Αναλυτικότερα, οι διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.
  • Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.
  • Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
  • Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
  • Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.

Με τις τροποποιήσεις αυτές η κυβέρνηση επιθυμεί να κατευνάσει ελαφρώς τα πνεύματα, τουλάχιστον, εντός του Κοινοβουλίου και να πάρει και άλλους βουλευτές με το μέρος της για την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο είναι και αποφασισμένη να περάσει άμεσα.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν φοβούνται διαρροές, ωστόσο, εκτιμούν ότι μια καθαρή «νίκη» στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει στο Μαξίμου το πάνω χέρι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψάχνει τους 120 ο Τσίπρας -Δύο «ναι» και ένα «όχι»

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναζητά συνεργασίες με τις οποίες θα μπορέσει να συγκεντρώσει 120 υπογραφές ούτως ώστε να ζητήσει να υπάρξει συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την πώληση της ΔΕΗ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέπραξε ήδη δύο «ναι», από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, και ένα «όχι» από το ΚΚΕ γεγονός που τον κάνει να στραφεί προς τους ανεξάρτητους βουλευτές για να συμπληρωθεί το παζλ.

Ηδη πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές οι Πάρις Μουτσινάς Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν για το νομοσχέδιο, ωστόσο, μένει να διευκρνιστεί και το αν θα στηρίξουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, ούτως ή άλλως, γνωρίζουν ότι και να βρεθούν οι 120 υπογραφές μετά θα χρειαστούν 180 ψήφοι στην Ολομέλεια για να γίνει το δημοψήφισμα γεγονός που με τους παρόντες συσχετισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως έστω και η συγκέντρωση 120 υπογραφών θα αποτελέσει μια επίδειξη δύναμης για επικοινωνιακούς, κυρίως, σκοπούς. Αλλωστε ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να βρει τη δυναμική ώστε να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, κάτι για το οποίο ήδη δέχεται πολλά βέλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι συνδικαλιστές -Ανοιχτό το ζήτημα της επιστράτευσης

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν αποκλείεται από την Παρασκευή να κλείσουν και άλλοι σταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος ως ένα έξτρα μέσω πίεσης.

Το Μαξίμου, πάντως, εφόσον συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει για ακόμη μια φορά το χαρτί της επιστράτευσης. 

Πηγή: iefimerida.gr/