Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών

2014-09-26 12:58

Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από τις αλλαγές που προωθεί στο υφιστάμενο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από την απεμπλοκή από ποινικές διαδικασίες φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου δρομολογούν μια σειρά από παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών και την αύξηση των εσόδων του κράτους από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα η δυνατότητα σε φοροοφειλέτες με χρέη έως 15.000 να τα αποπληρώνουν έως και σε βάθος 8 ετών (100 δόσεις), ενώ για όσους έχουν μεγαλύτερα χρέη προς το Δημόσιο ο αντίστοιχος χρόνος θα μειώνεται στα 6 έτη (72 δόσεις).

Παράλληλα, καθώς έχει κριθεί πως οι προσαυξήσεις επί των φορολογικών οφειλών είναι σε πολλές περιπτώσεις το πρόσκομμα στην εξόφληση των χρεών οι κ.κ. Μαυραγάνης και Σαββαϊδου εξετάζουν την δυνατότητα χορήγησης μιας γενναίας μείωσης των προσαυξήσεων για όσους αποπληρώσουν σε μια δόση τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της έκπτωσης στις περιπτώσει αυτές θα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 90% , ήτοι όσοι καταβάλουν σε μια δόση την οφειλή τους θα επιβαρυνθούν μόλις με το 10% του συνόλου των προσαυξήσεων.