Δομοκός: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή για το νομοσχέδιο των φυλακών υψίστης ασφαλείας

2014-07-08 09:21

Δομοκός: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή για το νομοσχέδιο των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου να τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων, θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου (φυλακές υψίστης ασφαλείας) στην περιοχή του Δομοκού, και την αντιπολίτευση να εγείρει έντονες αντιδράσεις, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται και σήμερα στο Α’ Θερινό Τμήμα και τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα, τόνισε ότι πέρα από τη διόγκωση των χρονίων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, ζήσαμε και τη διόγκωση περιστατικών τυφλής ανθρωποκτόνου βίας κατά προσωπικού και κρατουμένων. Είδαμε, είπε, πολλά περιστατικά βίας κρατουμένων κατά φυλάκων με τη χρήση μαχαιριών, με αποκορύφωμα το βίαιο θάνατο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο.

Επίσης απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο, ομηρίες φυλάκων με τη χρήση όπλων που είχαν εισαχθεί σε φυλακή, θανάτους κρατουμένων από επιθέσεις συγκρατουμένων τους, αλλά και καταδρομική επίθεση σε κατάστημα κράτησης με σκοπό την απελευθέρωση κρατουμένων. Αναφέρθηκε τέλος και στον θάνατο κρατουμένου ύστερα από δολοφονική επίθεση, κάτι το οποίο, όπως είπε, εξετάζεται.

Όπως παράλληλα γνωστοποίησε, με αφορμή την περίπτωση στο Μαλανδρίνο μελετάται μία νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να υπάρχει κρατική υποστήριξη στις οικογένειες όσων πέφτουν στο καθήκον.

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διαφάνηκε μία πλήρης και σοκαριστική αδιαφορία των κρατουμένων που αποπειράθηκαν να αποδράσουν και των εξωτερικών συνεργατών τους για την ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται, δηλαδή, για πρωτοφανή περιστατικά άγριας βίας με εγκληματικά οργανωμένο τρόπο και σαφή ανθρωποκτόνο πρόθεση, που όχι μόνο απειλούν τη ζωή και ακεραιότητα των πολιτών, υπαλλήλων και κρατουμένων, διασαλεύοντας την τάξη και την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, αλλά πολύ περισσότερο απειλούν την ίδια την έννοια της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας. Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να μείνει απαθής στην επίγνωση των περιστατικών αυτών. Αντίθετα, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έτσι, οι πραγματικά επικίνδυνοι κρατούμενοι, χωρίς να υποστούν περιστολές των δικαιωμάτων τους, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κρατούνται με δικαστικές εγγυήσεις και με έναν πιο ασφαλή τρόπο για τον πολίτη και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Αθανασίου στην ομιλία του.

Εξήγησε ότι τα καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου δεν είναι ένας καινούργιος θεσμός που τώρα για πρώτη φορά θεσμοθετείται, απλώς, με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των φυλακών αυτών. Με τις ρυθμίσεις του πρώτου Κεφαλαίου θεσμοθετείται ουσιαστικά ένα αυστηρότερο καθεστώς μεταχείρισης κρατουμένων που κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ασφάλεια και τάξη στα καταστήματα άλλου τύπου, δηλαδή στα καταστήματα Α΄ και Β΄ τύπου, καθώς και για την ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, χωρίς ωστόσο να γίνεται η παραμικρή υποχώρηση σε επίπεδο τυπικής και ουσιαστικής νομιμότητας, όπως τουλάχιστον αυτή προκύπτει από τη συνδυαστική ερμηνεία εθνικών και διεθνών κανόνων, νομολογιακών αρχών, καλών πρακτικών, ελάχιστων προτύπων. Στο δεύτερο Κεφάλαιο, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις της Δικονομίας που διέπουν τις ακυρωτικές διαφορές του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989.

«Όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών τα οποία οφείλουμε να προασπίζουμε ταυτόχρονα πρέπει να προασπίζουμε και το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή του ανυποψίαστου απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, κινδυνεύει στα καλά καθούμενα από ενέργειες εγκληματιών. Επίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη διαδικασία. Δεν βάλαμε, δηλαδή, έναν επικίνδυνο κακοποιό που είναι καταδικασμένος για βαριά εγκλήματα σε μία μόνιμη διαδικασία και τον τιμωρούμε ες αεί. Πρέπει να είναι μία διαδικασία που να αξιολογείται. Νομίζω ότι μία αξιολόγηση στα δύο χρόνια είναι μία σωστή διαδικασία», επισήμανε από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος.

ΣΥΡΙΖΑ: Φασίζουσες και αυταρχικές πολιτικές

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι δεν έχει η κυβέρνηση κανένα πραγματικό επιχείρημα που να αιτιολογεί όλη αυτή τη μεγάλη ανατροπή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όλων των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο επικαλείται, αλλά πουθενά δεν τεκμηριώνει. «Σας μένει μόνο η διαρκής προσαρμογή σε όλο και πιο ακροδεξιές, φασίζουσες, αυταρχικές πολιτικές, με κύριο στόχο να διαμορφώσετε ένα κλίμα μιας φοβισμένης κοινωνίας, ανελεύθερης, την οποία νομίζετε ότι μπορείτε επ’ άπειρον να χειραγωγείτε» είπε.

Συμφωνούν οι ΑΝΕΛ – Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ

Όπως είπε, ο Τέρενς Κουίκ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμφωνούν με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας για τους επικίνδυνους κακοποιούς, αφού «είναι ένα μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αλλά και των υπολοίπων κρατουμένων».
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη το πνεύμα του νομοσχεδίου δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του σωφρονισμού ούτε τη λειτουργία της ποινής, αλλά είναι απλά αυταρχικό και ταπεινωτικό και στερεί ουσιαστικά δικαιώματα από τους κρατούμενους και ουσιαστικά σημαίνει την απαρχή της δημιουργίας και της λειτουργίας «λευκών» κελιών που επιτάσσουν την πειθαρχία, την πλήρη ακινησία και συνθήκες εφάμιλλες του βασανισμού.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου φυλακών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, εκτίμησε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ιω. Γκιόκας προσθέτοντας ότι θα είναι επικίνδυνες φυλακές «δεν θα είναι ασφαλείς, σε αντίθεση με την ονομασία και τον τίτλο τους ως φυλακές υψίστης ασφαλείας»

Για φωτογραφικό νομοσχέδιο κάνει λόγο η Χ.Α.

Για φωτογραφικό νομοσχέδιο που έχει στόχο να πλήξει την πολιτική δράση του κόμματός του, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της ΧΑ, υποστηρίζοντας πως ενδεχομένως αγγίζει «κάποιους τρομοκράτες, οι οποίοι βεβαίως αντιμετωπίζουν άριστες συνθήκες διαβιώσεως, κάνουν πάρτι μέσα στις φυλακές, σηκώνονται και φεύγουν και εξαφανίζονται όποια ώρα θέλουν κ.λπ.»

Οι τροπολογίες

Τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές φοιτητών και την ενδοδημοτική κινητικότητα, τη μεταφορά μαθητών και την μεταφορά γης και δραστηριοτήτων οι οποίες υπάρχουν στις πύλες εισόδου από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος, υποστήριξαν στο Τμήμα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.