Εκτός λίστας για τις αποζημιώσεις της ΕΕ τα ροδάκινα

2014-08-18 16:33

Εκτός απο την λίστα για τις αποζημιώσεις της ΕΕ τα ροδάκινα

Την αποζημίωση με 125 εκατ. ευρώ των αγροτών της ΕΕ που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην λίστα των οπωρολαχανικών δεν υπάρχουν ελληνικά ροδάκινα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι οι έλληνες αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους, στην απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής της ΕΕ δεν περιλαμβάνονται πουθενά τα ροδάκινα. 

Αντίθετα τα 125 εκατ. ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέτρο της Κομισιόν θα πάνε για την απόσυρση προϊόντων όπως τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ. 

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία αντίδραση της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή. Τα μέτρα αφορούν όλους τους αγρότες είτε είναι μέλη γεωργικών συνεταιρισμών είτε είναι ιδιώτες. «Λαμβάνοντας υπόψην την κατάσταση στην αγορά μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ ενεργοποιώ έκτακτα μέτρα που θα μειώσουν την ποσότητα των διαθέσιμων προϊόντων για έναν αριθμό φρούτων και λαχανικών» συμπλήρωσε. 

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή. 

Οι συνέπειες απο το ρωσικό εμπάργκο θα αποτελέσουν αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.