ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ!!

2014-12-09 22:26

Δημοτικός Συνδυασμός Δήμου Μακρακώμης
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Δ.Σ. την 5 Δεκεμβρίου 2014

Στη  συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, την 05/12/2014 η Δημοτική Αρχή με προκλητική αδιαφορία για την οικονομική κατάσταση των δημοτών της, με αναλγησία και περίσσευμα αλαζονείας επέβαλε σημαντικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, νέο φόρο στα ακίνητα ( Δημοτικό Χαράτσι – ΕΝΦΙΑ ) και δυστυχώς έρχονται και άλλα με τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η δημοτική παράταξή μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αντέδρασε έντονα στις προκλητικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις. Μάλιστα καθ’ υπερβολή και παραβολικά ο Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Διαμαντής  χαρακτήρισε αυτές ως βιασμό  των αδύναμων δημοτών από την αλαζονική δημοτική πλειοψηφία αλλά και των διαδικασιών υπερψήφισης. Όταν ξεκάθαρα και χωρίς το άλλοθι της τρόικας, με το οποίο επιβάλει χαράτσια η κεντρική κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή αναγκάζει την πλειοψηφία να σηκώνει δειλά το χεράκι της υπερψήφισης και να επιβάλει χαράτσια με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους συνδημότες μας, τότε δεν υπάρχει κανένας άλλος πρόσφορος χαρακτηρισμός.

Αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 15%. 
Βέβαια ο Δήμαρχος στην εισήγησή του κάνει λόγο για αναπροσαρμογή της τιμής,  θέλοντας να ωραιοποιήσει τα πράγματα και με μια σειρά από επιχειρήματα προσπαθεί να μας πείσει ότι μας έκανε χάρη που δεν κάνει αύξηση 30% αλλά μόνο 15%.
Συγκεκριμένα επικαλείται  μεγάλη αύξηση στις τιμές καυσίμων??, αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών, αύξηση στην  ΔΕΗ και στα έξοδα του ΧΥΤΑ. Για οικονομία ούτε προσπάθεια παρά μόνο μεγάλες κουβέντες από αντιδημάρχους για καινοτόμους μεθόδους, διαδικασίες και νέες  τεχνολογίες  που θα μας κάνουν οικονομία και βέβαια στην παρατήρηση του επικεφαλής της παράταξής μας κ. Ματθαίου Σκούρα γιατί δεν φέρνουνε  αυτές τις ιδέες και προτάσεις να τις ψηφίσουμε και να τις υλοποιήσουμε και να μην γίνουν αυξήσεις η συνήθης  τακτική σιωπή και απαξία.
Το υποκριτικό της πρότασης για την αύξηση των τελών αναδείχθηκε όταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας κ. Νικόλαος Διαμαντής, ρώτησε τον Δήμαρχο αν χρωστάμε παλαιές οφειλές για τέλη καθαριότητας και φωτισμού από το έτος 2013? Ο Δήμαρχος απάντησε πως δεν έχουμε καμία οφειλή για προηγούμενα έτη.
Τότε ο κ. Διαμαντής ζήτησε από τον Δήμαρχο να μας εξήγηση πως είναι δυνατόν να πληρώσαμε το 2013 δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού 1.191.849 ευρώ  με τατέλη χωρίς αύξηση και να ζητάμε αύξηση 15% στα τέλη  για να πληρώσουμεδαπάνες 1.128.200 ευρώ για το 2015 όπως αυτές έχουν προϋπολογιστεί και αναφέρονται στην εισήγηση. Δηλαδή για να πληρώσουμε δαπάνες κατά 70.000 ευρώ μικρότερες, κάνουμε αύξηση 15% στα τέλη, αυτό το υπόδειγμα οικονομικής διαχείρισης είναι για σεμινάριο στην τρόικα και στην κυβέρνηση.
ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΡΙΜΑ
Απάντηση βέβαια δεν πήραμε αλλά ο κ. Δήμαρχος απαξίωσε την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει, ρωτώντας να του πούμε αν ξέρουμε το ποσό αυτής, υπονοώντας ότι είναι μικρή , ίσως μόνο για αυτόν και την πλειοψηφία του.
 Όταν του επισημάναμε ότι με προϋπολογισμό  1.128.200 ευρώ το 2015 η αύξηση 15% θα φέρει έσοδα της τάξης των 170.000  ευρώ δηλαδή κάθε ενεργός δημότης ( με δικαίωμα ψήφου ) θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 15 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει μια τετραμελή  οικογένεια θα επιβαρυνθεί πλέον των 60 ευρώ, απάντησε κάτι για τετραγωνικά, λες και τα τετραγωνικά δεν ανήκουν σε Δημότες.
 Μετά από όλα αυτά που προέκυψαν από την συζήτηση, η παράταξή μας καταψήφισε την αύξηση και κάλεσε προς τούτο και την πλειοψηφία αλλά δυστυχώς  «χέρια ψηλά» που λέει και το γνωστό άσμα αλλά μόνο που δεν διασκεδάζει κανένας.

Επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων της τάξης 0,07% ευρώ  ανά τ. μ. στεγασμένου χώρου.
Δυστυχώς σαν να μην έφταναν τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης και οι αυξήσεις στα τέλη , ο Δήμαρχος έφερε εισήγηση για επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων της τάξης 0,07% ανά τ.μ. στεγασμένου χώρου και στα μισά για μη στεγασμένους χώρους, με την απλοϊκό επιχείρημα ότι αυτόν το φόρο τον είχε ο πρώην Δήμος Μακρακώμης. Χωρίς καμία άλλη τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία, χωρίς αναφορά στα αναμενόμενα έσοδα και χωρίς ουσιαστικό και προφανή λόγο επιβάλει το νέο αυτό Δημοτικό χαράτσι μόνο για εισπρακτικούς λόγους οι οποίοι θα στοιχήσουν στους συνδημότες μας με πρόχειρους υπολογισμούς άλλες 60.000 ευρώ.   
Βέβαια η παράταξή μας καταψήφισε και το νέο αυτό χαράτσι και επιπλέον ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να το καταργήσει και από τον πρώην Δήμο Μακρακώμης ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης  στους πληττόμενους από την κρίση συμπολίτες μας. Αλλά και πάλι για τον κ. Δήμαρχο  «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και η πλειοψηφία ως συνήθως «Χέρια Ψηλά» για να οπλίσουνε το πιστόλι με την απειλή του  οποίου οι συνδημότες μας θα σηκώσουν Ψηλά τα Χέρια.

Κατά τα λοιπά στα τρία τελευταία θέματα του Δ.Σ.  για τον ορισμό της επιτροπής παιδείας και για την επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, αναδείχθηκε η προχειρότητα των εισηγήσεων,χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς την αναγκαία αλληλογραφία και χωρίς την συνολική εικόνα των επιχορηγήσεων.  Η παράταξή μας ζήτησε να αναβληθεί η συζήτησή τους και να επανέλθουν με όλα τα στοιχεία σε επόμενη συνεδρίαση αλλά είπαμε η δύναμη της πλειοψηφίας και η αλαζονεία της εξουσίας δεν επιτρέπουν κοινή παραδοχή και συνεννόηση αλλά επιβάλουν «ως έχει» την εισήγηση.
Στη  Δημοκρατία η εξουσία κρίνεται  από τον τρόπο που ασκεί τα δικαιώματά της και λογοδοτεί για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι των πολιτών.