ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές μετά το χάος. Πως θα υπολογιστεί ξανά

2014-08-07 10:24

ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές μετά το χάος. Πως θα υπολογιστεί ξανά

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) έχει μπει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προκειμένου να υπάρξει εκλογίκευση των υψηλών επιβαρύνσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων κυρίως της περιφέρειας και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έφεραν οι αντιδράσεις για τον φόρο ακινήτων, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ ήταν πολλαπλάσιος του περσινού φόρου. 

Ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών την αποτίμηση αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2013.

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει συνολικά 4.000 οικισμούς, όπου τα ακίνητα ήταν εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, στα περσινά επίπεδα υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα να εφαρμόζονται κατά περίπτωση και ειδικοί συντελεστές απομείωσης. 

Πάντως, έστω και με τα δεδομένα αυτά, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η επαναφορά αυτούσιων των περσινών αξιών, θα φέρει και επιβαρύνσεις.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων και η αλλαγή στον υπολογισμό του φόρου σε περίπου 4.000 οικισμούς -στους οποίους δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- είναι δύο από τα σενάρια που εξετάζονται, ενώ ήδη στη Βουλή βρίσκεται τροπολογία βάσει της οποίας θα εξαιρούνται από το καθεστώς ΦΠΑ επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ. Οι σκέψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο προβληματισμού του Μεγάρου Μαξίμου για την απήχηση του κυβερνητικού έργου στους πολίτες, καθώς παρά την ευημερία των αριθμών και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα. Με το μέτωπο των ενστόλων και των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό τους να παραμένει ανοικτό, την αξιολόγηση της τρόικας στο Παρίσι να πλησιάζει επικίνδυνα και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους να βρίσκεται στον «αέρα», δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλούς ελιγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ, όπου θα γίνει προσπάθεια ο Αντώνης Σαμαράς να πάει εκεί με όσο το δυνατόν «γεμάτο καλάθι», έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Ήδη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη πακέτο μέτρων 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Το φθινόπωρο προβλέπεται... καυτό!

Μετάθεση δόσεων και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς

Με τις εσωκομματικές πιέσεις να είναι έντονες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση τόσο για τη μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τις 29 Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου όσο και για την παράταση του χρόνου εξόφλησής του έως τον Φεβρουάριο του 2015 (από τα τέλη του Δεκεμβρίου).

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί τόσο από βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν πως αυτή η διευκόλυνση σε εκατ. φορολογούμενους δεν επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, από τη στιγμή μάλιστα που οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2015 εγγράφονται στο οικονομικό έτος 2014. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει η πρώτη δόση να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μη χρειαστεί να μπει το χέρι στην τσέπη αμέσως μετά την επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως διάφορους οικισμούς της περιφέρειας, εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα. Έχοντας αφήσει και αιχμές κατά του προκατόχου του και νυν επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος «τσάρος» της οικονομίας δεν δίστασε να παραδεχτεί πως έχει κάνει και ο ίδιος διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις είναι πολλές.

Εκτιμάται ότι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων μετά το... κούρεμα του ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί στα 3,23 δισ. από 3,51 δισ. ευρώ, που προέκυψαν ύστερα από την αποτίμηση οικοπέδων σε διάφορα χωριά ανά την Ελλάδα με αντικειμενικές αξίες... Παλαιού Ψυχικού. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο οι φόροι ακινήτων σε περίπου 4.000 οικισμούς να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τις τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κατά την εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2013.

Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί το καταστατικό λειτουργίας της Βουλής. Το Κοινοβούλιο κλείνει σήμερα και θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες του στις 26 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι αλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν θα έχουν ψηφιστεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό πάντως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ να μετατεθεί τελικά για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ με μια απλή νομοθετική ρύθμιση η εξόφληση του συνόλου των δόσεων μπορεί να επεκταθεί έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Επιβαρύνσεις – σοκ

Το πρόβλημα στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αφορούσε κατά κύριο λόγο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες της περιφέρειας οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις - σοκ.

Ενδεικτικά παραδείγματα παρουσίασε το Μega:

• οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ και φέτος υπολογίστηκε στις 815.568 ευρώ

• στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ.

 σε oικισμό στη Β. Κεφαλλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ ενώ πέρσι ο φόρου του ήταν 323 ευρώ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντιμετωπιστούν κι άλλες στρεβλώσεις του νέου Φόρου, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται ο στόχος για την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μεταφοράς της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, όπως ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της ΝΔ.

πηγές:real.gr, zougla.gr