ΕΝΦΙΑ: Μπήκες στο ΤΑΧΙSnet να τον δεις; Οδηγίες

2014-08-03 21:47

Ενιαίος φόρος ακινήτων για κάθε ιδιοκτήτη, με όποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας

Ξεκίνησε από αργά χθες το βράδυ με μύρια προβλήματα η ανάρτηση στο ΤΑΧΙSnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014.

Την ίδια ώρα η Καθημερινή αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περίπτωση να γίνουν 7 οι δόσεις αποπληρωμής.

Η διαφορά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ΕΤΗΔΕ, που καταβάλλονταν μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι ο νέος φόρος αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, ενώ το ΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων κάθε κατηγορίας (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Δηλαδή, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου, αγροτεμαχίων ή ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ανάλογα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, οφείλεται φόρος από τον υπόχρεο.

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Προσοχή στις παγίδες και τα λάθη

Τρελαίνει ζευγάρια το TAXISnet αφού δεν μπορούν να βρουν το εκκαθαριστικό του φόρου όταν ο καθένας έχει ακίνητο ή μερίδιο στο όνομα του.

Επίσης ''ξέχασαν'' να κάνουν ανάλυση ποσών με συνέπεια να μην ξέρει κανείς εαν έχει γίνει λάθος στις χρεώσεις.

Ενδεικτικό της απίστευτης ταλαιπωρίας είναι το post που ανέβασε στο Newsit.gr ένας από τους αναγνώστες μας, που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το όνομα του αλλά τον ευχαριστούμε πολύ γιατί οι συμβουλές και οι υποδείξεις του είναι ισάξιες έμπειρου φοροτεχνικού.

Διαβάστε τι μας επισημαίνει:

α) Προσοχή για τους έγγαμους που έχει η γυναίκα ακίνητο στο όνομα της (η μερίδιο). ΔΕΝ φαίνεται με την διαδικασία που αναγράφεται παραπάνω. Πρέπει να πάτε στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9 , να επιλεγεί το ΑΦΜ της συζύγου και εκεί υπάρχει το pdf με την ειδοποίηση.

β) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην υπάρχει η ανάλυση των ποσών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Έτσι δεν μπορείς να δεις αν έχει γίνει και που λάθος. Φαντάζομαι (χωρίς να έχω τις γνώσεις φυσικά) οτι πρέπει να είναι και παράνομο το να μην υπάρχει ανάλυση των χρεώσεων.

γ) Είναι απαράδεκτο που κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, τώρα πληρώνουν

δ) Σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ είναι πάνω κάτω τα ίδια. Λίγο λιγότερο για τα ακίνητα + αν έχεις κανενα χωράφι έρχεσαι στα ίδια.

Τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, είναι τα εξής:

1. Εύρεση εκκαθαριστικού. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ο φορολογούμενος θα ειδοποιείται ότι πρέπει να πληρώσει. Η αποστολή των μηνυμάτων ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από χθες Σάββατο. Το εκκαθαριστικό θα το τυπώνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μέσω της εφαρμογής του Ε9. Το εκκαθαριστικό δεν αρκεί για να πληρωθεί ο φόρος. Απαιτείται και η «ειδοποίηση πληρωμής» ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει τον αριθμό των δόσεων και την «ταυτότητα πληρωμής» βάσει της οποίας καταβάλλονται τα ποσά στην τράπεζα.

2. Εκκαθαριστικά συζύγων. Τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ενώ τα ακίνητα των ανήλικων τέκνων εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό του κηδεμόνα. Η σύζυγος, αν δεν έχει ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του συζύγου για να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό και την ειδοποίηση πληρωμής.

3. Εφάπαξ πληρωμή του φόρου. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Οι δόσεις, είναι... μονόδρομος.

4. Ελλείψεις στοιχείων στα ακίνητα. Αν σε κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε κάποιες περιπτώσεις, (π.χ. μη αναγραφή ορόφου, μη αναγραφή ποσοστού ιδιοκτησίας ή είδους κυριότητας – πλήρης, ψιλή κ.λπ.) το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε μόνο του σε διορθώσεις στηριζόμενο σε παραδοχές. Αν αυτές οι παραδοχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει επίσης να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Ειδικά για τα ακίνητα που αντιμετωπίζονται ως μη δηλωθέντα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν καθώς εκτός από το ότι θα υπάρξει επιβάρυνση με προσαυξήσεις, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε συναλλαγή επί του συγκεκριμένου ακινήτου.

5. Διόρθωση λαθών.Οι διορθώσεις των λαθών που θα εντοπιστούν, θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του E9. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εφαρμογή θα λειτουργήσει προς το τέλος Αυγούστου. Σε διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν θα επιβάλλονται ούτε πρόστιμα, ούτε προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση θα προκύψει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

6. Πληρωμή φόρου σε περίπτωση διόρθωσης. Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

1. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή (σ.σ. επειδή για παράδειγμα κάποιος... ξέχασε να δηλώσει ένα ακίνητο), βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η βεβαίωση γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις.

2. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σε τόσες δόσεις ώστε η τελευταία θα λήγει πάντοτε στο τέλος Δεκεμβρίου.

3. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, μειώνεται, με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης, η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό - τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο. Δηλαδή παραμένει ο αριθμός των αρχικών δόσεων και μειώνεται αναλογικά το ποσό της καθεμιάς εξ αυτών.Έντυπη