ΕΝΦΙΑ μετά θάνατον -Φόρος ακινήτων σε σχεδόν 6.000 νεκρούς

2014-10-19 21:15

ΕΝΦΙΑ μετά θάνατον -Φόρος ακινήτων σε σχεδόν 6.000 νεκρούς

Γραφείο για τον ΕΝΦΙΑ... αποθανόντων θα έπρεπε να είχαν πολλές εφορίες, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί σχεδόν 6.000 νεκροί καλούνται να πληρώσουν το φόρο ακινήτων.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που το ίδιο ακίνητο έχει φορολογηθεί δύο φορές με ΕΝΦΙΑ, καθώς έχει καταλογιστεί τόσο στο όνομα του κληρονόμου, όσο και σε εκείνο του εκλιπόντος. Το πρόβλημα προκύπτει για το Taxis «αγνοεί» πάνω από 5.500 περιπτώσεις θανάτου του φορολογούμενου. Κάτι που μπορεί να οφείλεται είτε σε παράληψη του κληρονόμου, είτε του υπαλλήλου της εφορίας που μπορεί να παρέλαβε τα παραστατικά αλλά δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία, ενώ υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου υπάρχει δόλος, για την είσπραξη επιδόματος ή σύνταξης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τη διαγραφή του φόρου απαιτείται μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία η οποία περνάει από τον δήμο, το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο και καταλήγει στην εφορία. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Πιστοποιητικό κοντινών συγγενών (η διαδικασία γίνεται στον δήμο και απαιτεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή υπεύθυνη δήλωση δύο μαρτύρων).
Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη, και αντίγραφο αυτής. Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδίδεται από το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο (ανάλογα με την ημερομηνία του θανάτου), ενώ η έκδοσή του απαιτεί την υποβολή τη σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr