Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα Ρομά που έκλεβαν αυτοκίνητα και πετρέλαιο από Ι.Χ

2014-07-17 13:02

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα ημεδαπών ROMA , τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών αυτοκινήτων και κλοπών πετρελαίου από οχήματα ιδιωτών και εταιρειών, σε διάφορες περιοχές της Θήβας

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο δύο (2) οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, σε οικισμούς ROMA στο Πυρί Θηβών και στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όλα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν χθες πέντε μέλη της σπείρας (μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της), ενώ ένα ακόμη μέλος της (17χρονος) είχε ήδη συλληφθεί πριν από λίγες ημέρες και είναι έγκλειστος σε Ίδρυμα στο Βόλο Μαγνησίας

Τα μέλη της σπείρας ενέχονται συνολικά σε είκοσι δύο (22) κλοπές και απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων και δεκαεπτά (17) περιπτώσεις κλοπών ποσοτήτων πετρελαίου από φορτηγά αυτοκίνητα και γεωργικούς ελκυστήρες, συνολικού βάρους άνω των -3- τόνων

Όλα τα κλεμμένα αυτοκίνητα εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστικά δοχεία και λαστιχένιοι σωλήνες, που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την μετάγγιση του πετρελαίου

Το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, κατάφερε να τερματίσει τη συστηματική και εξακολουθητική δράση ομάδας έξι (6) ημεδαπών ROMA, οι οποίοι είχαν διαπράξει σωρεία κλοπών αυτοκινήτων και κλοπών ποσοτήτων πετρελαίου από οχήματα ιδιωτών και εταιρειών, σε διάφορες περιοχές της Θήβας.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη των μελών της από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, επιτεύχθηκε μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των ιδιοκτητών εταιρειών, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από δύο συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες (16-07-2014) το πρωί, σε οικισμούς ROMA στο Πυρί Θηβών και στην Αλίαρτο Βοιωτίας, με την συνδρομή δύο Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και μίας Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 27, 26, 29, 31 και 38 ετών.

Ένα ακόμη μέλος της σπείρας, ηλικίας 17 ετών, είχε ήδη συλληφθεί πριν από λίγες ημέρες στη Θήβα, σε εκτέλεση σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών και είναι έγκλειστος στο ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας Βόλου Μαγνησίας.

Σε βάρος των ανωτέρω έξι μελών της σπείρας, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική διάπραξη κλοπών αυτοκινήτων και ποσοτήτων πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του 27χρονου – ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα – αφαιρούσαν βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, κυρίως παλαιά Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, από διάφορες περιοχές της Θήβας.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα ανωτέρω αυτοκίνητα, για την μετάβασή τους σε εγκαταστάσεις εταιρειών, πρατηρίων υγρών καυσίμων, υπαίθριους χώρους στάθμευσης οχημάτων, μάντρες, αποθήκες και οικίες ιδιωτών, όπου προέβαιναν στην τμηματική μετάγγιση και κλοπή ποσοτήτων πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, από την έως τώρα αστυνομική έρευνα – προανάκριση, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και ρόλους ανά περίπτωση, στη διάπραξη:

  • Δεκατεσσάρων (14) κλοπών και οκτώ (8) αποπειρών κλοπών Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, ιδιοκτησίας ημεδαπών. Όλα τα ανωτέρω κλεμμένα οχήματα εντοπίστηκαν (κυρίως σε αγροτικές περιοχές του Πυρίου Θηβών) και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
  • Δεκαεπτά (17) κλοπών ποσοτήτων πετρελαίου, από φορτηγά αυτοκίνητα και γεωργικούς ελκυστήρες, ιδιοκτησίας εταιρειών και ιδιωτών (κατά περίπτωση). Η συνολική ποσότητα πετρελαίου που αφαίρεσαν, ανέρχεται τουλάχιστον στους (3) τόνους και (200) λίτρα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών, αλλά και στα ανευρεθέντα κλεμμένα αυτοκίνητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστικά δοχεία και λαστιχένιοι σωλήνες, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας για την μετάγγιση του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι ο 27χρονος και ο 17χρονος, αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε παρόμοια αδικήματα και έχει εξαρθρωθεί, επίσης από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, τον περασμένο Μάιο (σχετικό το από 24-05-2014 Δελτίο Τύπου μας).

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.