Εφορία: 100 δόσεις για τους πολλούς και 72 για λίγους

2014-09-24 15:41

 100 δόσεις για τους πολλούς και 72 για λίγους

Την απόφαση να μην κάνουν πίσω στο σχέδιο για 100 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, φαίνεται πως έχουν λάβει στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και δεν έχουν αποσπάσει την έγκριση της Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν αποφασισμένοι τη φορά αυτή να προσφέρουν στους πολίτες ακόμα και 8 χρόνια περιθώριο για να πληρώνουν ό,τι μπορούν στην εφορία για τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

-          100 δόσεις για όσους έχουν «μικρά» χρέη, κάτω από 50.000 ευρώ (το όριο θα συζητηθεί με την Τρόικα). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται περισσότεροι από 2 εκατ. μικροφειλέτες.
-          72 δόσεις για όσους έχουν μεγάλα χρέη, υψηλότερα από το όριο που θα τεθεί.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να μπορέσουν να δώσουν και κίνητρα για να προσπαθήσουν να φανούν συνεπείς οι πολίτες, ώστε να μην επαναπαυθούν στις δόσεις.

Πρόβλημα πάντως θεωρείται αν η Τρόικα επιμείνει στην άρνησή της για περισσότερες από 48 δόσεις. «Ποντάρουν» όμως και στο ενδεχόμενο μετά τον Οκτώβριο να χαλαρώσει η παρουσία και η πίεση της Τρόικα, τουλάχιστον στη μορφή που τη γνωρίζαμε ως τώρα.

Αλλά και στο ίδιο το υπουργείο έχουν εκφραστεί αντίθετες απόψεις, με το σκεπτικό ότι οι 100 δόσεις πρέπει να προσφερθούν σε εκείνους που έχουν μεγάλα χρέη και δυσκολεύονται να τις πληρώσουν, ενώ θεωρούν πως οι 72 δόσεις (έξι χρόνια αποπληρωμής) είναι επαρκείς για μικρά χρέη.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πάντως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουν «ανάσα» στους πολίτες που ασφυκτιούν από τους φόρους. Εκτιμούν ότι όσο κακό και αν έκανε στην κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ, αυτό θα μετριαστεί ή και θα ξεπεραστεί αν επιτρέψουν στον κόσμο να πληρώνει ό,τι μπορεί και σε βάθος χρόνου.

Πηγή: newmoney.gr