Ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικής άδειας απο την αρχή του 2015

2014-10-03 15:43

Ηλεκτρονικά η έκδοση οικοδομικής άδειας απο την αρχή του 2015

Το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης,  είναι το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης της οικοδομικής άδειας που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα ξεκινήσει πιλοτικά σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, το κέντρο της Αθήνας, η Κόρινθος, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Με το πρόγραμμα αυτό, το ΤΕΕ προσδοκεί να δώσει ψηφιακό αποτύπωμα σε όλα τα κτίρια της χώρας δημιουργώντας ένα αρχείο για την ταυτότητα του κάθε κτιρίου με στοιχεία  για το πώς παρήχθησαν τα σχέδια, ποιοι έχουν περάσει από αυτό, ποιος το έχει εγκρίνει ή απορρίψει, και τυχόν τροποποιήσεις, έτσι ώστε να μπει ένα φρένο στην αυθαιρεσία και να απλοποιηθεί ταυτόχρονα η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών. 

Επίσης επιτυγχάνεται θεαματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης. 

Όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο στάδια. Δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με ειδικό κωδικό πρόσβασης θα έχουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους, τόσο οι μηχανικοί και αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης, όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.. 

Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα θα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτιρίου και ταυτοχρόνως θα γίνεται  δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης , από τη λίστα των 2500 μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος,  για τις περιοχές όλης της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής. 

Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μελέτες σε ηλεκτρονική μορφή, η αίτηση θα εισάγεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις, η άδεια θα εκδίδεται μετά την έγκριση των απαιτούμενων σταδίων και η όλη διαδικασία ελέγχου όπως το ιστορικό μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον Μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ. 

Έτσι, θα επιτυγχάνεται η πλήρης ηλεκτρονική τεκμηρίωση των στοιχείων του φακέλου μιας άδειας, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας χωρίς επίσκεψη μηχανικών και ιδιοκτητών στις Υπηρεσίες Δόμησης, η πλήρης τεκμηρίωση της τυχόν χρονικής καθυστέρησης στην έκδοση μιας άδειας, η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η μείωση του κόστους για την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των νέων Κτιρίων
dikaiologitika.gr