Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 150 ανθρώπους από αυτοκτονία

2014-08-19 08:21

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 150 ανθρώπους από αυτοκτονία

Νεαρά, κυρίως, άτομα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους μέσω Διαδικτύου - Οι 38 αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους από την 1η Ιουλίου μέχρι το Δεκαπενταύγουστο

Εκατόν πενήντα εννέα προθέσεις αυτοκτονίας ατόμων μέσω διαδικτύου απέτρεψε συνολικά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την αρχή του έτους. Μάλιστα οι 38 από αυτές τις περιπτώσεις, απετράπησαν από την 1η Ιουλίου μέχρι και πριν τον Δεκαπενταύγουστο ενώ χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι πρόκειται κυρίως για άτομα νεαρής ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 210 – 6476959 και ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Οι περιπτώσεις

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Από την αρχή του έτους, απέτρεψε συνολικά, εκατόν πενήντα εννέα περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης των ηλεκτρονικών ιχνών, προηγήθηκε επικοινωνία με τους διαχειριστές του εκάστοτε ιστοτόπου, όπου πραγματοποιούνταν η επίμαχη ανάρτηση. Ύστερα από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών κάθε περίπτωσης, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του εκάστοτε κατόχου της επίμαχης σύνδεσης του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με την άμεση συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων εντοπίστηκαν τα άτομα που προέβησαν στις αναρτήσεις με περιεχόμενο αυτοκτονικού ιδεασμού.

Σε 15 περιπτώσεις κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των εμπλεκομένων ατόμων σε εφημερεύουσες ψυχιατρικές κλινικές, ενώ σε 8 περιπτώσεις, εκ των οποίων 3  τον τελευταίο μήνα, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή των ατόμων σε αυτές για νοσηλεία. Σε τέσσερις  περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα άτομα μεταφέρθηκαν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομειακά ιδρύματα, κατόπιν κατάποσης ποσότητας χαπιών, και παρέμειναν σε αυτά για νοσηλεία.

Σε 14 περιπτώσεις, προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διέμεναν στο εξωτερικό και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene).

Συγκεκριμένα δύο περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου σημειώθηκαν στην Κύπρο, τρεις στη Γερμανία, δύο  στην Ιταλία και από μία  σε Αυστρία, Αγγλία, Ισλανδία, Μολδαβία, Ολλανδία, Κροατία και Γαλλία.