Καλάσνικοφ - Ο αντιγράψας πού δοξάστηκε περισσότερο...από τον εφευρέτη !!

2014-11-10 10:50

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, ο Ρώσος Στρατηγός και σχεδιαστής όπλων Mikhail Timofeyevich Kalashnikov αποχαιρέτησε, σε ηλικία 94 ετών, τον μάταιο τούτο κόσμο, αφού πρώτα κατόρθωσε να συνδέσει το επώνυμο του με το πλέον φονικό τυφέκιο στον κόσμο.

Το θρυλικό τυφέκιο εφόδου ΑΚ-47 "Avtomat Kalashnikova", που "σχεδίασε" ο Kalashnikov, άρχισε να χρησιμοποιείται από τα Σοβιετικά στρατεύματα το 1948 και από τότε μέχρι σήμερα, αποτέλεσε τον πιστό "σύντροφο" ευρείας κατηγορίας μαχητών, από στελέχη των πιο επίλεκτων ειδικών δυνάμεων μέχρι τους αντάρτες του Αφγανιστάν και τους ανήλικους στρατευμένους της Αφρικής, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ευκολοσυντήρητο και αξιόπιστο το Kalashnikov έχει χρησιμοποιηθεί σε τέτοια κλίμακα που δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε πως είναι το πιο φονικό τυφέκιο εφόδου στην παγκόσμια πολεμική ιστορία.

Έτσι, ο Mikhail Kalashnikov κατόρθωσε να κερδίσει ένα σπάνιο προνόμιο για σχεδιαστές όπλων, να ταυτιστεί το επώνυμο του με το πλέον διαχρονικό τυφέκιο εφόδου και να θεωρείται ο ίδιος αυθεντία στον σχεδιασμό των όπλων. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1944, οι ένοπλες δυνάμεις των Γερμανών άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα πρωτοποριακής σχεδίασης τυφέκιο εφόδου, το οποίο υπερτερούσε έναντι όλων των υπολοίπων τυφεκίων της εποχής του: το περίφημο StG 44 "Sturmgewehr 44", το οποίο βλέπουμε στη φωτογραφία, και το οποίο σχεδίασε ο Γερμανός σχεδιαστής όπλων Hugo Schmeisser. Οι ομοιότητες του StG 44 με το μεταγενέστερο ΑΚ-47 είναι εμφανείς. Τόσο εμφανείς, που ο ίδιος ο Kalashnikov, για να δικαιολογήσει την αντιγραφή, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως το 1946, όταν ξεκίνησε τον σχεδιασμό του ΑΚ-47, "μετέβη" στη Σοβιετική Ένωση ο Schmeisser, ο οποίος τον ... βοήθησε στον σχεδιασμό του όπλου ...

Όπως όμως διαβάζουμε στο https://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Schmeisser :

"Στις 3 Απριλίου του 1945 τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να καταλαμβάνουν την πόλη του Suhl.....Ο Hugo Schmeisser και ο αδελφός του Hans ανακρίθηκαν για εβδομάδες από ομάδες εμπειρογνωμόνων όπλων των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο τέλος του Ιουνίου 1945, τα αμερικανικά στρατεύματα εκκένωσαν Suhl. Ένα μήνα αργότερα, ο Κόκκινος Στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής, ξεκινώντας ένα πολιτικό πρόγραμμα εργασιών για την κατασκευή όπλων για τη Σοβιετική Ένωση. Μέχρι τον Αύγουστο του 1945, ο Κόκκινος Στρατός είχε δημιουργήσει 50 StG 44s από τα υπάρχοντα εξαρτήματα συναρμολόγησης, και είχε αρχίσει την επιθεώρηση του σχεδιασμού τους. 

10.785 φύλλα των τεχνικών σχεδίων κατασχέθηκαν από τους Σοβιετικούς ως μέρος της έρευνάς τους. Τον Οκτώβριο του 1945, ο Schmeisser μαζί με 16 άλλους Γερμανούς τεχνικούς όπλων μεταφέρθηκε στο Izhevsk της Ρωσίας καί αναγκάστηκε να εργαστεί για τον Κόκκινο Στρατό. Τού ανέθεσαν να συνεχίσει την ανάπτυξη νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του AK-47.

Ο Schmeisser εργάσθηκε στο Izhevsk, μέχρι το 1952, όταν ο ίδιος και άλλοι Γερμανοί ειδικοί επέστρεψαν στα σπίτια τους στη Γερμανία

Επέστρεψε στο σπίτι του στις 9 Ιουνίου 1952 καί πέθανε στις 12 Σεπτεμβρίου 1953.

Θάφτηκε στο Suhl. 

Η 50ή επέτειος του θανάτου του τιμήθηκε με τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Suhl, έχοντας πλέον αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους τεχνικούς σχεδιαστές των όπλων πεζικού του 20ου αιώνα..."

Hugo Schmeisser 1884-1953

Βέβαια, αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση που οι επιστήμονες των ηττημένων Γερμανών και τα πρωτοποριακά σχέδια τους χρησιμοποιήθηκαν από τους νικητές του Β΄ Π.Π.. Χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα των σχεδίων των γερμανικών αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν από τις Η.Π.Α. και των Γερμανών επιστημόνων, στις γνώσεις και τις ικανότητες των οποίων βασίστηκε το πρόγραμμα της "κατάκτησης του διαστήματος" των Η.Π.Α.. Μόνο που εκεί τα ονόματα των Γερμανών επιστημόνων δεν καταδικάστηκαν στη λήθη.

Με την πάροδο του χρόνου και με τον ανταγωνισμό μεταξύ του καπιταλισμού και του κομμουνισμού να εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα, το όνομα του Schmeisser ξεχάστηκε εντελώς, όπως και το τυφέκιο του, ενώ αντίθετα το όνομα του Kalashnikov έχει γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Έτσι, ο Kalashnikov αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες ο αντιγράψας δοξάστηκε και τιμήθηκε περισσότερο από τον αυθεντικό δημιουργό, ο οποίος λησμονείται εντελώς ...

Sturmgewehr StG 44 

]