Καταιγίδα κατασχέσεων μόλις λήξει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση

2014-12-03 08:10

Να απομακρύνει το... πικρό ποτήρι νέων αλλαγών στη ρύθμιση οφειλών, επιχειρεί με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση.

Έτσι, προκειμένου να... γλυκάνει την Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών στο περιβόητο e- mail- που υποτίθεται ήταν εμπιστευτικό αλλά οι δανειστές το έκαναν... φέιγ βολάν- υπόσχεται μεταξύ άλλων να αλλάξει και το όριο των κατασχέσεων επί μισθών και συντάξεων.

Συγκεκριμένα, αν και επιμένει στο ακατάσχετο των 1.500 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει την αλλαγή του ορίου του 25% που ισχύει σήμερα, στο πλαίσιο της αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι από τα ορόσημα του Μνημονίου.

Σήμερα, προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού, σύνταξης και ασφαλιστικού βοηθήματος στο 25% αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν πέφτουν κάτω από τα 1.500 ευρώ μετά από την κατάσχεση.

Η δρομολογούμενη αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης προφανώς δεν μπορεί να θίξει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ωστόσο ανοίγει την πόρτα και για άλλες αλλαγές/ ανατροπές στον ΚΕΔΕ, με στόχο την «τιμωρία» όσων δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Με το e- mail προαναγγέλλεται, άλλωστε, «καταιγίδα» κατασχέσεων από την 1η Απριλίου και μετά- οπότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση- όπως έχει αποτυπωθεί ρητώς και στον Προϋπολογισμό, με έμφαση στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

iefimerida.gr