ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (ΝΟΣΟΣ BLUETONGUE)-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

2014-10-17 14:46

Με αφορμή τη συζήτηση στο ΔΣ Μακρακώμης της 16-10-14, του εκτάκτου θέματος, Καταρροικού Πυρετού, που έθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαική Συσπείρωση, κ. Πάσουλας Χρήστος και προκειμένου να συμβάλουμε στην ενημέρωση των Κτηνοτρόφων του Δήμου μας, αλλά και των Δημοτών μας σας κοινοποιούμε  σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσούκας, http://tsoukka.blogspot.gr/p/blog-page_22.html 

Μ. Σκούρας-Επικεφαλής του Συνδιασμού Ενότητα καί Δημιουργία

 

ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (ΝΟΣΟΣ BLUETONGUE)
Γράφει η Αγγελική Παγγού του Βάιου,
Τεχνολόγος Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής

 

Η νόσος προκαλείται από ιό που ανήκει στο γένος Orbivirus της οικογένειας Reoviridae. Υπάρχουντουλάχιστον 24 ορότυποι του ιού.

Η μόλυνση γίνεται με νύγματα (τσίμπημα) εντόμων του γένους Culicoides που αφθονούν τις θερμές και υγρές μέρες του έτους. Μετά το τσίμπημα των εντόμων παρατηρείται στάδιο επίμονης μόλυνσης και εντόπισης στο στοματικό και σε άλλα επιθήλια. Στο πρόβατο οι αλλοιώσεις αυτές της νόσου είναι κανόνας,ενώ στην αίγα η εξαίρεση.
Η νόσος παρατηρείται τη θερμή εποχή του έτους ως τις αρχές φθινοπώρου και παίρνει διαστάσεις επιζωοτίας τις χρονιές που συνδυάζεται υψηλός δείκτης βροχοπτώσεων με υψηλές θερμοκρασίες.
Συμπτώματα-Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις:
Η περίοδος επώασης είναι 5-10 ημέρες,στην τυπική μορφή της νόσου διαρκεί 1-4 εβδομάδες. Παρατηρούνται,υψηλός πυρετός,κατάπτωση,ανορεξία,παχύ ρινικό έκκριμα που φράζει τα ρουθούνια,σιελόρροια,,οίδημα χειλιών-γλώσσας-πρόσωπο και υπογνάθιας χώρας,υπεραιμικός στοματικός βλεννογόνος και διαβρώσεις στα ούλα-γλώσσα και χείλη,αποβολές στα κυοφορούντα ζώα και στα αρσενικά εντοπίστηκε η παρουσία του ιού στο σπέρμα.
Σε προχωρημένες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν,οφθαλμικό έκκριμα,πνευμονικό οίδημα και πνευμονία,διάρροια,μυικές βλάβες και ποδοδερμαριτίδα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 1% ως 90%.
Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις αποτελούν η υπεραιμία στο στομάχι και το έντερο,η κυάνωση,το οίδημα και η διάβρωση στο βλεννογόνο του στου στόματος.

Διάγνωση:
Η κλινική εικόνα,οι αλλοιώσεις η εποχιακή εμφάνιση και η επιζωοτιολογία του ζώου οδηγούν διάγνωση της νόσου. Ωστόσο η διάγνωση επιβεβαιώνεται εργαστηριακά,με απομόνωση του ιού από αίμα ή σπλήνα μολυσμένου ζώου,πολλές φορές χρειάζονται και ορολογικές εξετάσεις.

 

Πρόληψη:
Τα μέτρα σε ενζωοτικές περιοχές περιλαμβάνουν: α) υγειονομικά μέτρα,με απομόνωση των μολυσμένων ποιμνίων, το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν έφερε αποτέλεσμα,ή την μετακίνησή τους σε περιοχές απαλλαγμένες από το κουνούπι (Culicoides). β) εμβολιασμοί,χρησιμοποιούνται ζωντανά εμβόλια με στελέχη μειωμένης λοιμογόνου δύναμης τα οποία γίνονται κάθε έτος την άνοιξη πριν την περίοδο της οχείας και δεν πρέπει να γίνονται σε κυοφορούντα ζώα επειδή προκαλούν αποβολές και διαμαρτίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και σε αρσενικά γιατί προκαλεί παροδική μείωση της γονιμότητας (στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα το εμβόλιο) . Τα μέτρα αποφυγής της νόσου χαρακτηρίζονται από απαγόρευση εισαγωγής ζωντανών μηρυκαστικών και σπέρματος από μολυσμένες περιοχές.
ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1) Περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων
2) Μέτρα καταπολέμησης των φορέων (κουνουπιών),αυτό επιτυγχάνεται με ψεκασμό των ζώων και του χώρου στέγασής τους,(προσοχή, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κτηνιατρικά εξωπαρασιτοκτόνα για τον σκοπό αυτό)
3) Κτηνιατρική διερεύνηση ύποπτων ποιμνίων και περιορισμό μετακίνησης αυτών προς και από τις εγκαταστάσεις.
4) Σε επιβεβαίωση εξάπλωσης της νόσου,περιορίζονται οι μετακινήσεις προς και από την μολυσμένη εγκατάσταση σε ακτίνα 20 χλμ γύρω από αυτή.
5) Στέγαση των ζώων σε κλειστούς χώρους τις ώρες τις ημέρας που η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη.
6) Αποφυγή μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων και υποδερμικών βελονών.
7) Αλλαγή συνθηκών περιβάλλοντος εκτροφής που ευνοούν την εξάπλωση των φορέων καθώς και την αναπαραγωγή τους
8) Κάλυψη των κοπράνων και απομάκρυνση των ζώων από εστίες αυτών καθώς και από στάσιμες υδατοσυλλογές που αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη των κουνουπιών.

 

Θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχει,γιαυτό και σε περίπτωση μόλυνσης η οικονομική καταστροφή του κτηνοτρόφου είναι μεγάλη και η αποζημίωση του δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η πραγματική αξία του κοπαδιού του,άρα και εδώ θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και στις εντολές του αρμόδιου κτηνίατρου της περιοχής του.
Σήμερα:
Το πρώτο κρούσμα ανιχνεύθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λακωνία. Έκτοτε τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού πήραν μορφή χιονοστιβάδας, αφού νόσησαν κοπάδια σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα,και Κορινθία. Πλέον έχει επεκταθεί και σε Ηλεία κι Αχαΐα και τώρα αναζητούν οι επιστήμονες αν έχει περάσει η νόσος και στη Στερεά Ελλάδα. Το πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία, την Αγγλία κ.ά., ενώ και στην Ισπανία έχει αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις.

Κι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση εμβολίων από την Ε.Ε., το θέμα σκοντάφτει στο ποια εταιρεία θα κάνει τα εμβόλια, πόσο θα πληρωθούν οι κτηνίατροι για τον εμβολιασμό κάθε ζώου και πώς θα καλυφθεί αυτό το κόστος.