Κλείνουν σχολεία και βάζουν σε καραντίνα κοινότητες στη Λιβερία λόγω Έμπολα

2014-07-31 07:09

Κλείνουν σχολεία και βάζουν σε καραντίνα κοινότητες στη Λιβερία λόγω Έμπολα

Σε υποχρεωτική άδεια οι δημόσιοι υπάλληλοι για να περιοριστεί η επιδημία

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη Δυτική Αφρική, οι αρχές της Λιβερίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κλείνουν όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα και θέτουν σε καραντίνα πολλές κοινότητες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την εντολή να φροντίσουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος δράσης. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θέτει σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών όλους τους μη απολύτως αναγκαίους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης, δόθηκε εντολή να τεθούν σε καραντίνα πολλές κοινότητες στις επαρχίας Λόφα, Μοντσεράντο και Μπόμι. Η πρόσβαση σε αυτές θα επιτρέπεται μόνο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου στη Λιβερία είχαν καταγραφεί 129 θάνατοι από τον ιό Έμπολα. Συνολικά, στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία 672 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μια τρομερή, θανατηφόρα ασθένεια και πολλοί συμπατριώτες μας πεθαίνουν. Πρέπει να δράσουμε για να σταματήσουμε τη διάδοσή της», είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Λιούις Μπράουν. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όλη τη βοήθεια που μπορεί να μας δοθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις εντολές που έχουν λάβει οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να εφαρμόσουν το σχέδιο, ο υπουργός είπε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κατανόηση και ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία».

Νωρίτερα σήμερα, πηγές των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι μια μονάδα απομόνωσης για ασθενείς με Έμπολα στην πρωτεύουσα Μονρόβια είχε κατακλυστεί από νέα κρούσματα. Γιατροί και νοσοκόμες αναγκάστηκαν να περιορίσουν στα σπίτια τους περίπου 20 ασθενείς και να τους παρέχουν εκεί τις πρώτες βοήθειες.

Ο υφυπουργός Υγείας Τόλμπερτ Νιένσουαχ είπε ότι οι διαμαρτυρίες των ντόπιων για την κατασκευή μιας νέας μονάδας απομόνωσης στο νοσοκομείο Έλουα σταμάτησαν. Ωστόσο, οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του Έμπολα θα πρέπει να περιμένουν στα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νοσοκομείο, μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες. «Το προσωπικό έχει καταβληθεί. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση στη Λιβερία. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φροντίδα στα σπίτια τους μέχρι να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε στη νέα μονάδα», είπε.

Δεκάδες γιατροί και νοσοκόμες έχουν πεθάνει καθώς προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω της επαφής τους με τους ασθενείς. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Αμερικανοί εθελοντές στη φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan's Purse ασθένησαν επίσης. Έχουν παρουσιάσει μικρή βελτίωση όμως η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.