Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στο ΤΕΙ Λαμίας

2014-06-18 23:04

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και τηςΚΝΕ επισκέφτηκε την Τρίτη 17 Ιούνη το ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Κώστα Μπασδέκη, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Λαμιέων, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Τάσο Χρονά, περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς, Χρήστο ΦουσέκηΔημήτρη Κατσαρό καιΓιάννη Μπουλαξή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Σε δελτίο Τύπου η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας αναφέρει:

«Στα ΤΕΙ στην περιοχή μας, και όπου αλλού υπάρχουν και λειτουργούν, σπουδάζουν χιλιάδες παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών με την προσδοκία να εξασφαλίσουν ένα εφόδιο ικανό να τα βοηθήσει να βρουν δουλειά στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Παρά τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή τους, που είναι ολοφάνερη από την έλλειψη εκσυγχρονισμού και αναγκαίας διεύρυνσης του περιεχομένου σπουδών που παρέχουν που προκύπτει: Από τη χρόνια υποχρηματοδότησή τους και την έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Από την έλλειψη των κατάλληλων βιβλίων και την αδυναμία συγκρότησης ολιγομελών φροντιστηριακών και εργαστηριακών ομάδων στους κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους. Από τις συνθήκες σίτισης και την ανισόμετρη αντιμετώπιση του ζητήματος της σπουδαστικής στέγης, η οποία, σε συνθήκες φτώχειας, είναι το κύριο ζήτημα που εμποδίζει πολλές οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους...

Παραμένουν στην πρώτη γραμμή της δράσης μας. Άλλωστε χρόνια τώρα παλεύουμε για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία μακριά από τους επιχειρηματίες της "οικονομίας της αγοράς" που θέλουν να τα οδηγήσουν στη μαζική παραγωγή φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, ευάλωτου στις πιέσεις και την εκμετάλλευση.

Σε αυτά τα πλαίσια διαφωνήσαμε με τις συγχωνεύσεις που ολοφάνερα δημιουργούν δύσκολα προβλήματα διοίκησης και διαχείρισης, δυσκολεύουν την καθιέρωση ενιαίας εκπαιδευτικής λογικής και διευκολύνουν την εμφάνιση και δράση των χορηγών. Την ιδιωτικοποίηση.

Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με τα διοικητικά σχήματα που ακολουθούν την ίδια λογική επιταχύνοντας τις επιδιωκόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σήμερα, στο ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ, που θα συνεχιστεί με περιοδείες σε όλα τα τμήματα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος, θέλουμε με την παρέμβασή μας να αναδείξουμε και να παλέψουμε για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το ΤΕΙ Στερεάς.

1. Σε κάθε περίπτωση οφείλει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, για να συνεχιστούν κανονικά οι λειτουργίες του.

2. Άμεσα να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα που, χρόνια τώρα, οφείλονται στους έκτακτους εκπαιδευτικούς.

3. Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία του ΤΕΙ.

4. Αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν διοικητικά προβλήματα και διαχειριστικές εκκρεμότητες που χρησιμοποιούνται ακόμη και σαν άλλοθι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνώντων.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα αναγκαίο να αποκατασταθεί η "διοικητική ηρεμία", που έχει πληγεί πολύπλευρα στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα από αλληλοκατηγορίες και διαφόρων μορφών καταγγελίες μεταξύ διοικητικών στελεχών που βρίσκονται ακόμη και στα δικαστήρια….

Πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα που θα αναδείξει τις παρανομίες, τους υπευθύνους, αλλά και τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας το οποίο δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αυτοδιοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Είναι γνωστή σε όλους η προσπάθεια παρέμβασης στους σπουδαστικούς συλλόγους για την εξασφάλιση συμμάχων σε εσωτερικές διαμάχες που αναπτύσσονταν στο ίδρυμα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να διερευνηθεί το πώς διαμορφώθηκε μια ορισμένη κλίκα φασιστικής αντίληψης και πρακτικής που κατατρομοκρατούσε και κατατρομοκρατεί το χώρο του ΤΕΙ της ΛΑΜΙΑΣ. Πρέπει να πάψει η παρεμπόδιση διακίνησης ιδεών σε ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Ως ΚΚΕ από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε και θα κινητοποιήσουμε τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους στις πόλεις που λειτουργεί για να εξασφαλιστεί η δραστηριότητα του ΤΕΙ σύμφωνα με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού.

Θα βάλουμε το ζήτημα στους τοπικούς φορείς και στη Βουλή».