Λαμία: Το ΕΒΕ Φθιώτιδας “ζητά” από τον υπουργό κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

2014-09-04 16:20

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις μεταποιητικές επιχειρήσεις έστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Αλέκος Διαμαντάρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξαιρεθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.Σε διαφορετική περίπτωση όπως τονίζεται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα αυξηθούν.

Κύριε Υπουργέ,

ο Νόμος 4021/2011 εξαίρεσε πολύ ορθά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ στη βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα. Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στις παραγωγικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποτελεί ένα επιπλέον δυσβάσταχτο εισπρακτικό μέτρο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Σήμερα, η μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που αγωνίζεται για να κρατήσει την ελληνική παραγωγή, δέχεται ένα ακόμα φορολογικό πλήγμα.

Κύριε Υπουργέ,

θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στις μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Μετά από αρκετά παράπονα επιχειρήσεων - μελών μας, σας γνωστοποιούμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας, απαιτείται η πλήρης εξόφληση του ποσού του φόρου εισοδήματος, καθώς και του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορεί να έχει γίνει διακανονισμός στις νόμιμες δόσεις.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο ΕΝΦΙΑ που απαιτείται να εξοφληθεί, είναι αυτός της οικίας και όχι της επαγγελματικής στέγης. Πιστεύουμε ότι πραγματοποιείται μία ακόμη αδικία προς τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το εν λόγω ζήτημα με τη δέουσα προσοχή με σκοπό την αναθεώρηση της απόφασης.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

 


Ο Πρόεδρος

Αλέξανδρος Διαμαντάρας