Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Λαμία η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου

2014-11-10 16:27

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως και Ιεροκήρυκος Φθιώτιδος, του Θαυματουργού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στην ομώνυμη πανηγυρίζουσα ενορία της Λαμίας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, έψαλε δε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ευθυμίου Τσούμα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της αναστάσεως της κόρης του Ιαείρου, έτονισε ότι όπως ο Ιάειρος έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε κι ε­­μείς την θλίψη και τον θάνατο. Ανεζήτησε τον Ιησού, πίστευε σ΄ Αυτόν και αμείφθηκε με το θαύμα. Στις τραγικές ώρες του θανάτου και του πέν­θους μόνο η παρουσία του Χριστού μπορεί να μετριάζει τον πόνο. Τα μοι­ρο­λόγια και η απομόνωση δημιουργούν μελαγχο­λία. Μόνο η πίστη στην αθα­νασία της ψυχής και η βεβαιότητα, ότι «ουκ απέθανε, αλλά καθεύδει» έχουν τη δύναμη να μας περάσουν μέσα από το καμίνι της θλίψεως χωρίς ψυχικά τραύματα.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος υπήρξε δυνατός στην πίστη, υπόδειγμα υπομονής και ταπεινοφροσύνης και εδοκιμάσθηκε όσον ολίγοι μέσα στο καμίνι του πόνου, της συκοφαντίας, του διωγμού και της περιφρονήσεως. Ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος δι’ ολίγον διάστημα υπηρέτησε ως  Ιεροκήρυκας Φθιώτιδος με την σφραγίδα της ακτινοβολούσης προσωπικότητός του άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεως του και είναι για τον τόπο μας ένας πνευματικός Φάρος πίστεως και αγάπης που φωταγωγεί την πορεία της ζωής μας και καταυγάζει τις ψυχές μας με το φως της θείας Χάριτος.

Κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή πολλών πιστών και κυρίως μικρών παιδιών και νέων στη θεία Κοινωνία.

Στη διάρκεια του κεράσματος που ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα, οι νέοι της Ενορίας παρουσίασαν ένα ευχάριστο εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακά και εκκλησιαστικά τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, ενώ τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο μία ωραία ανθοδέσμη.

Ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου για το έργο που επιτελείται εκεί και συνεχάρη τον εφημέριο π. Γεώργιο Κάλλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους εθελοντές και όλους όσοι συμβάλουν στην κατά Θεόν προκοπή της Ενορίας.  Ευχήθηκε δε σύντομα να τελειώσει ο άνω μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου, ο οποίος θα αποτελεί κόσμημα της Λαμίας.

Σε όλες τις ακολουθίες που τελέσθηκαν και τις δύο ημέρες προσήλθε πλήθος πιστών δια να λάβουν τη χάρη του αγίου από το χαριτόβρυτο Λείψανό του, το οποίο εδώρισε και φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, το έτος 2009.