Με νέα καθυστέρηση θα ανέβουν στο TAXIS τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με εκπτώσεις και απαλλαγές

2014-10-15 21:37

Με νέα καθυστέρηση θα ανέβουν στο TAXIS τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με εκπτώσεις και απαλλαγές

Μια εβδομάδα πιο πίσω πάει, όπως όλα δείχνουν, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στα οποία θα έχουν ενσωματωθεί οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους και ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα "ανέβουν" στο TAXIS από τις 26 του μήνα.
Με αυτό το δεδομένο, μετατίθεται στις αρχές Νοεμβρίου η ενεργοποίηση της εφαρμογής για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, την οποία περιμένουν πως και πως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάνει λάθη στα Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να λάβουν ένα αρκούντως... "αλμυρό" εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι για τα ημιτελή κτίσματα απαιτείται και η συμπλήρωση του κωδικού 8 ("κενό") στη στήλη 32, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη έκπτωση του 60%, κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έπραξαν, συμπληρώνοντας μόνο τον κωδικό 99 (ημιτελές) στη στήλη 10.

Εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι τα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 μπορούν να προκαλέσουν νευρική κρίση. Αυτή τη φορά ήταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που είχε συμπληρώσει με λανθασμένο τρόπο τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της, με αποτέλεσμα να λάβει... ραβασάκι 4,5 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές της εγκαταστάσεις, για το ΟΑΚΑ, το «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η... παρεξήγηση λύθηκε σε δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη ΓΓΔΕ, όπου κατέστη σαφές στα στελέχη της ΕΟΕ ότι πρέπει να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις- ακόμα και με τη συνδρομή της ΓΓΔΕ- στα Ε9 των προηγούμενων ετών, προκειμένου να γίνει επανεκκαθάριση. Το ίδιο πρέπει να πράξει και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία έλαβε ΕΝΦΙΑ για το... Παναθηναϊκό στάδιο.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων 

Για το θέμα της Ολυμπιακής Επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Εσόδων, στην οποία διευκρινίζεται ότι το θέμα λύθηκε στη συνάντηση κατά την οποία τα μέλη της ΕΟΕ ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να υπολογιστεί σωστά ο φόρος και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες απαλλαγές. Ακόμη στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

-Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της  απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

- Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

- Επομένως σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δε θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή δε το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του φόρου, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2014. Όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

iefimerida.gr