Μηνιαία Ιερατική Σύναξη Εφημερίων - Επέτειος Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου

2014-11-18 06:40

Η Ιερατική Σύναξη του μηνός Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τις αρχιερατικές περιφέρειες Λαμίας και περιχώρων.

Η Σύναξη ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και υπεύθυνο του Γραφείου Αντιαιρετικής Δράσεως, αρχικώς για να αποτελέσματα της 26ης Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκεία, με θέμα: «Εξωχριστιανικές, αιρετικές και αποκρυφιστικές θεωρήσεις περί του Χριστού», η οποία εφέτος πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Επ’ αυτήν συμπλήρωσε εποικοδομητικά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έγινε ευρεία συζήτηση για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, τα οποία δρουν σε διάφορες ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Κατόπιν ανεγνώσθησαν τα πορίσματα του 15 Λειτουργικού Συμποσίου που έγινε από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρέα, της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής και είχε ως θέμα τις ακολουθίες του Νυχθημέρου.  Τέλος έγινε ευρεία ανάλυση του επιμάχου θέματος της Γιόγκα, η οποία ευκαίρως ακαίρως χρησιμοποιείται από γυμναστήρια και διάφορα κέντρα, προβάλλεται δε μόνο ως γυμναστική ενώ στην ουσία είναι θρησκευτική μέθοδος ινδουιστικού περιεχομένου και προελεύσεως. Ο Σεβασμιώτατος ανεκοίνωσε την αναβάθμιση και παιρετέρω δραστηριοποίηση της δράσεως του Αντιαιρετικού Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε η αντιαιρετική ποιμαντική διακονία, να φθάσει παντού μέσω των Αρχιερατικών Επιτρόπων και των Εφημερίων.

Μετά το διάλλειμα στο δεύτερο μέρος της Ιερατικής Συνάξεως ανακοινώθηκε από τον Σεβασμιώτατο η έναρξη του Εράνου Αγάπης, τόσο χρησίμου στην εποχή της κρίσεως, την οποία διανύουμε και προσεκλήθησαν επίσης οι Ιερείς και μέσω αυτών ο λαός να συμμετάσχουν στο πνευματικό Μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού Παπαχρήστου.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος έκανε σύσταση οι ναοί μας να διατηρούν το κύρος και την ιεροπρέπειά τους κατά την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων και να μη μεταβάλλονται σε παιδικές χαρές, ανθόκηπους και στούντιο φωτογραφίας. Τέλος δόθηκαν οδηγίες σε άλλα θέματα ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως και διενεμήθη έντυπο υλικό.

Ιδιαίτερη αίσθηση και ευφροσύνη δημιούργησε στις καρδίες όλων η έκφραση θερμών ευχών από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρο Κολοκυθά, ο οποίος εκ μέρους όλων των ιερέων ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο τα άριστα για την 18η επέτειο της Ενθρονίσεως του, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 17 Νοεμβρίου του 1996.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε πρωτίστως το Θεό, τον π. Χριστοφόρο και όλους τους Ιερείς κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή της πορείας του μέχρι την ιστορική πόλη της Λαμίας και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.