Μητροπολίτης Φθιώτιδας: "Να επιδείξουμε προσοχή και εγρήγορση

2014-12-31 15:24

"Γεμάτη ευχές και προσδοκίες είναι η ημέρα του νέου έτους. Νέα όνειρα και προγράμματα θέτουμε σε εφαρμογή με την ελπίδα ότι θα συντελέσουν στην πρόοδο και ευτυχία μας. Αυτή η ημέρα των ευχών με την εναλλαγή του χρόνου μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, ότι ο χρόνος τρέχει και εμείς τρέχουμε ξοπίσω του. Με το καθημερινό άγχος της δουλειάς, των προβλημάτων, της αβεβαιότητας και αστάθειας των βιοτικών πραγμάτων ο χρόνος μας κομματιάζει τη ζωή. Αντί εμείς να είμαστε διαχειριστές του χρόνου εν τέλει υποδουλωνόμαστε σ’ αυτόν.

Η αξιοποίηση του χρόνου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας. Χρόνος χωρίς νόημα και σκοπό γίνεται βαρύ φορτίο, τέρας που κατατρώει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας. Με τον ζυγό του χρόνου ο άνθρωπος μπορεί να καταντήσει τραγικό πρόσωπο. Αν τον χρόνο αξιοποιήσει, τότε κυριαρχεί επί του χρόνου και τον χρησιμοποιεί για την επιτυχία του.

Ποιός είναι ο σκοπός του χρόνου;

Μαζί με τον Χριστό, που Αυτός είναι «το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος», ο χρόνος αποκτά πραγματικό νόημα με την ένωση του ανθρώπου με την αιωνιότητα  μέσα στην Θεανθρώπινη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Χωρίς αυτή τη σύνδεση ο χρόνος γίνεται μάταιος, άσκοπος και ανωφελής. Μέσα στην Εκκλησία ο χρόνος βιώνεται ως ευκαιρία κοινωνίας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Γίνεται χρόνος σωτηρίας. Μαζί με τον Χριστό και μέσα στην πίστη της Εκκλησίας ο Χρόνος μεταμορφώνεται σε καιρό αναμνήσεως και ελπίδας. Πάντοτε υπάρχουν τα δυό αυτά στοιχεία, η ανάμνηση και η προσδοκία. Αν αυτά βασίζονται στην ανάμνηση της αγάπης του Θεού και στην προσδοκία «του μέλλοντος αιώνος», τότε ο χρόνος δε θα μας καταργήσει, όταν σημάνει το τέλος της ζωής, αλλά θα μας καινουργίσει στη νέα ζωή της ατελευτήτου βασιλείας του Θεού.

Να επιδείξουμε λοιπόν προσοχή και εγρήγορση, ώστε να διαχειριστούμε σωστά το χρόνο, να τον εξαγοράσουμε με σοφία και σύνεση, όπως λέγει ο  Απόστολος Παύλος: «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν».

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι ο χρόνος γρήγορα τρέχει και φεύγει. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε για το καλό και τη σωτηρία μας, θα μας αφήσει στο τέλος με μια μεγάλη πικρία και απογοήτευση. Τότε όμως θα είναι αργά.

Με αυτές τις σκέψεις και μ’ αυτό τον προβληματισμό εύχομαι σε όλους σας: Ευτυχισμένος και ευλογημένος να είναι ο καινούργιος χρόνος, χωρίς δοκιμασίες, χωρίς προβλήματα, χωρίς θλίψεις, χωρίς δεινά, αλλά με πλούσια δώρα του Θεού επίγεια και επουράνια. "