Μπάχαλο η Φθιώτιδα με τα μαθητικά δρομολόγια-Τι απαντά η περιφέρεια

2014-09-18 16:11

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκύψει στα σχολεία της Φθιώτιδας με το νέο καθεστώς που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά στα μαθητικά δρομολόγια με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παιδιά νηπιακής ηλικίας μεταφέρονται για το σχολείο τους με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μαζί με παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και χωρίς να μπορεί κάποιος υπεύθυνα να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Επιπλέον τα παιδιά των νηπιαγωγείων και της πρώτης δημοτικού όταν τελειώνουν στις 12.30 θα πρέπει να περιμένουν μιάμιση ώρα στο σχολείο ή στη στάση το λεωφορείο των 2.00. Το θέμα καταγγέλλουν γονείς, που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους, αλλά και εκπρόσωποι φορέων.

Τι απαντά η περιφέρεια 

1.- Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται για την μεταφορά των μαθητών έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:


Από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει, ότι το θέμα με τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημιουργήθηκε εφέτος, λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Από εφέτος το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει πλέον την κατ' εξαίρεση μεταφορά τους με ταξί και ορίζει σε μιάμιση ώρα (90 λεπτά) το δεύτερο δρομολόγιο μεταφορικού μέσου, προς την ίδια κατεύθυνση.
Η οποιαδήποτε υπέρβαση της νομιμότητας, σημαίνει ότι ο ανάδοχος δεν πρόκειται να πληρωθεί.
Να θυμίσουμε ότι από την περασμένη άνοιξη έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του ειδικά για τα νηπιαγωγεία.
2.- Στις περιπτώσεις που έχουν μισθωθεί μικρά ή μεγάλα λεωφορεία, του ΚΤΕΛ ή ιδιωτών και στα οποία επιβαίνουν μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου είναι υποχρεωτικό ο ανάδοχος να έχει συνοδό. Αυτό προβλέπει η σύμβαση και αυτό ισχύει. Θα παρακαλούσαμε οτιδήποτε διαφορετικό να μας το καταγγείλουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που έχουν την κατά νόμο αρμοδιότητα, να ελέγχουν τον τρόπο μεταφοράς.

3.- Το Υπουργείο Εσωτερικών από πολύ νωρίς έχει ενημερωθεί για το θέμα, με τη συνημμένη επιστολή μας, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που θα μπορούσε να μας δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε αναδιάταξη των τρόπων μεταφοράς.
4.- Από την αρχή της χρονιάς και χωρίς καμία καθυστέρηση στην ΠΕ Φθιώτιδας άρχισε και συνεχίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά πάνω από 4000 μαθητών. Ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα ενδιάμεσα προβλήματα που ανακύπτουν, με ταχύτητα και πάντα σύμφωνα με το νόμο, όπως σύμφωνα με το νόμο έχουμε δώσει και ρυθμιστικού χαρακτήρα λύσεις σε άλλες περιπτώσεις νηπιαγωγείων.

lamiastar.gr