Ντόροθι Κινγκ: Το Βρετανικό Μουσείο προσβάλλει την Ελλάδα

2014-12-06 07:51

«Αν εργαζόμουν για το Ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, θα ακύρωνα όλους τους δανεισμούς προς το Βρετανικό Μουσείο» δηλώνει οργισμένη η αμερικανίδα αρχαιολόγος.

Σύμφωνα με το theTOC.gr, την οργή της αφήνει να ξεχειλίσει η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ για τον δανεισμό ενός κομματιού από το Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Η αμερικανίδα αρχαιολόγος δηλώνει στην προσωπική ιστοσελίδα της ότι δεν πίστευε στην είδηση που διάβασε στο κινητό της.

«Είμαι στο Μαρόκο και το τηλέφωνό μου δεν λειτουργεί σωστά, αλλά... έλεγξα επανειλημμένα ότι δεν έχουμε Πρωταπριλιά όταν είδα την είδηση για τον δανεισμό» λέει η Κινγκ και εξαπολύει επίθεση στο βρετανικό μουσείο αναφέροντας: «Αφού επανειλημμένως απέρριψε τα ελληνικά αιτήματα για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα – μάλιστα έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ότι διατυπώθηκαν τέτοια αιτήματα, ακόμη και μετά την παρουσίαση έγγραφων αποδείξεων – και αφού διέψευσε ότι τα έργα τέχνης δανείστηκαν ποτέ, το Βρετανικό Μουσείο πρώτα δάνεισε τον Κύλινδρο του Κύρου (κατασκευασμένο στο Ιράκ) στον εχθρό μας το Ιράν και τώρα δάνεισε ένα γλυπτό από τον Παρθενώνα στη Ρωσία. Ναι, στη Ρωσία, τη χώρα που πρόσφατα έκανε ένα αμφίβολης νομιμότητας δημοψήφισμα για να προσαρτήσει την Κριμαία και τώρα εισβάλει στην Ουκρανία».

«Αν αυτό δεν είναι μια σκόπιμη προσβολή στην ευρωπαία σύμμαχό μας την Ελλάδα, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι. Αν δούλευα για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, θα ματαίωνα όλους τους δανεισμούς στο Βρετανικό Μουσείο και θα επανεξέταζα τις άδειες ανασκαφών που ενδεχομένως να έχει. Γιατί είναι αποδεκτό το Βρετανικό μουσείο να δανείζει έργα τέχνης στο Ιράν που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και στη Ρωσία που εισβάλει σε γειτονικές χώρες της, αλλά όχι στην ειρηνική Ελλάδα, απ' όπου προήλθαν τα γλυπτα;» διερωτάται η Ντόροθι Κινγκ.

Πηγή: theTOC.gr