Νότης Μαριάς: Ο αγώνας να επιστρέψουν οι λεηλατημένοι θησαυροί της πατρίδας μας συνεχίζεται

2014-07-08 11:30

Με αφορμή τη σημερινή επιστροφή στην πατρίδα μας κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας στην Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2012, παλέψαμε με συνέπεια για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις απαιτώντας πέραν των άλλων και την άμεση επιστροφή στην πατρίδα μας του συνόλου των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών από τους ναζί κατά την κατοχή.

Μάλιστα στις 14/6/2013 καταθέσαμε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα η οποία συζητήθηκε στις 20/6/2013 και με την οποία καλούσαμε την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας "Πφάλμπαουτεν" να εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα πάνω από 8.000 κομμάτια από τα αγγεία της νεοελληνικής εποχής που αποτέλεσαν λεία πολέμου λόγω παράνομης ανασκαφής των ναζί το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο της Μαγνησίας και τα οποία εν συνεχεία οι ναζί φυγάδευσαν στη Γερμανία.

Η σημερινή παράδοση εκ μέρους του Γερμανικού Μουσείου "Πφάλμπαουτεν" των ως άνω κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών αποτελεί μερική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού και της προσπάθειάς μας για την άμεση επιστροφή στην πατρίδα μας όλων των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλάτησαν οι ναζί.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι το εθνικό θέμα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα απαιτεί συνεχή αγώνα που πρέπει να διεξάγεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και αγωνιστικότητα.

Ο αγώνας συνεχίζεται".

 

Επισυνάπτονται τα πρακτικά της από 20/6/2013 συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής μας για την επιστροφή των αρχαίων κλοπιμαίων των ναζί που βρισκόταν μέχρι πρότινος στο Γερμανικό Μουσείο "Πφάλμπαουτεν"

 

«Κύριε Πρόεδρε, η ερώτησή μας αφορά τη λεηλασία που έγινε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας. Είναι πράγματι επίκαιρη, εν όψει και της έλευσης του κ. Σόιμπλε σε λίγες μέρες στη χώρα μας -σύμφωνα με δημοσιεύματα- και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν του και αυτό, όπως φυσικά και η εξόφληση του κατοχικού δανείου, η εξόφληση όλων των γερμανικών οφειλών που αφορούν την οικονομική καταστροφή της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και φυσικά η αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων για τις χιλιάδες εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα των χωριών και φυσικά όσους Έλληνες πολίτες εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν λέω για τους Εβραίους, γιατί οι Έλληνες Εβραίοι έχουν αποζημιωθεί.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία σοβαρή υπόθεση και έρευνες οι οποίες έχουν γίνει -γιατί υπάρχει ειδικός τόμος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1946, υπάρχει ειδική έκδοση του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως, υπάρχει ειδική έκθεση του Βρετανικού Υπουργείου Πολέμου- προσδιορίζουν πώς και με ποιο τρόπο έγινε η λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών.

Τουλάχιστον οχτώ χιλιάδες κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής που ήταν στο Βελεστίνο εκλάπησαν με παράνομες ανασκαφές από τους Γερμανούς. Παράνομες ανασκαφές έγιναν και στη Γόρτυνα, έγιναν καταστροφές ακόμα και τον Παρθενώνα. Έγιναν, απ’ ό,τι έχουμε καταγγελίες, παράνομες ανασκαφές σε είκοσι τέσσερις τόπους συνολικά, ενώ από σαράντα δύο μουσεία υπήρξε κλοπή συγκεκριμένων αρχαιολογικών θησαυρών.