Οι έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό από τον Ιουλίου

2014-06-23 13:31

Οι έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό από τον Ιουλίου

Έξι αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό μέσα στον Ιούλιο, και θα φέρουν ανατροπές σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις ακόμα και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.

Τον επόμενο μήνα γίνεται και το πρώτο καθοριστικό «βήμα» στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επίσκεψη» της τρόικας στη χώρας, που θα ανοίξει την ατζέντα για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Τα έξι καυτά θέματα:
1. Μειώνονται κατά 3,9% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Αυτό σημαίνει μια μικρή οικονομική ενίσχυση για τους μισθωτούς
2. Μειώνονται κατά 5,2% οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα εκατομμύριο άτομα. Από τη νέα χρονιά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
3. Ολοκληρώνεται η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων. Στόχος είναι η δημιουργία μόλις τριών ασφαλιστικών φορέων, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων.
4. Κλειδώνουν οι αλλαγές για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Για τον σκοπό αυτό θα παραδοθεί πόρισμα στον υπουργό Εργασίας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
5. Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Πλέον οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή.
6. Καθιερώνεται το μέτρο της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπου θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης.

Πηγή: Έθνος