Οι κάτοικοι του χωριού Πάππα έδωσαν όλο το βιός τους για να αγοράσουν ένα ιερό Ευαγγέλιο

2014-12-14 15:14

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός μεγάλης ιστορικής και πνευματικής σημασίας έλαβε χώρα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Νικολάου Πάππας της Αρχιερατικής Περιφερείας Μακρακώμης καί Τυμφρηστού, Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος κ. Γεώργιο Μελισσά, τον Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Πάππας Σταύρο Μπλούκα, τους νέους και νέες του χωριού με τις παραδοσιακές φορεσιές και αντιπροσωπεία των κατοίκων, παρέδωσαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο εν επισήμω τελετή ένα πολύτιμο Κειμήλιο, δηλαδή ένα ιστορικό ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο αγόρασαν από τούς Τούρκους το 1822, οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού.

Ψαλλομένων των ύμνων ο Σεβασμιώτατος παρέλαβε από τον εφημέριο το ιερό Ευαγγέλιο, ευλόγησε με Αυτό το λαό και το εναπέθεσε επί προσκυνηταρίου στο μέσον του Σολέως. Ακολούθως τελέσθηκε Δοξολογία επί τη αφήξει του ιερού Κειμηλίου και αναπέμφθηκε ευχή για την συγκεκριμένη περίσταση, την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος.

Προ της απολύσεως ο Καθηγητής Μαθηματικών κ. Γεώργιος Χάψας, υιός του επί 50 έτη διατελέσαντος Εφημερίου Πάππας αειμνήστου π. Δημητρίου Χάψα, ομίλησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κατοίκων του χωριού, αναφερθείς στο ιστορικό της αποκτήσεως του Ιερού Ευαγγελίου από τους Τούρκους και την πορεία του μέχρι σήμερα.

Συγκινητική είναι η ενθύμηση που υπάρχει στο ιερό Ευαγγέλιο, στην οποία διαφαίνεται η ευσέβεια των κατοίκων του χωριού Πάππα, οι οποίοι έδωσαν όλο το βιός τους για να το εξαγοράσουν:

«Εις τους 1822 Μαΐου 20 εξαγοράσθη το Άγιον Ευγγέλιον τούτο, από τας χείρας Αγαρηνών τον καιρόν όπου έγινε η ακαταστασία και έκαψαν το χωρίο των Αγράφων οι Τούρκοι και μοναστήρια και εκκλησίες και το Πατρατζίκι (Υπάτη) όλο και σκλάβωσαν κόσμο και το βιό του κόσμου το πήραν όλο, άλλο οι Τούρκοι και άλλο οι Ζουρμπάδες και έως την ώρα που γράφω η ακαταστασία δεν έπαψε – και αφιερώθει το άγιον Ευαγγέλιον τούτο εις τον Άγιον Νικόλαον του χωρίου Πάππα και ήμαστε όλοι οι χωριανοί εις την Ρεντίνα και κει τούφεραν οι Τούρκοι και το ξαγοράσαμεν και το βιό του χωριού μας το πήραν όλον, άλλο οι Τούρκοι και άλλο οι Ζορμπάδες και δε μας ανέμεινε τελείως τίποτα και τι μέλλομε να απογίνωμε ουδείς το επιγινώσκει. Γεώργιος Ιερεύς υιός παπά Ιωάννη, γράφω την ενθύμησιν».    

Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του επαίνεσε την πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού, το να παραδώσουν δηλαδή το ιερό αυτό Κειμήλιο προς φύλαξη στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Έκανε έκκληση στον λαό να διαφυλάττει τα κειμήλια, τα οποία κινδυνεύουν να αφανισθούν, είτε από τον πανδαμάτορα χρόνο, είτε από τους ιεροσύλους και αρχαιοκαπήλους, είτε από τους αγνοούντας την αξία τους.

Τέλος εις ένδειξη τιμής προς του Παππιώτες απένειμε στον Εφημέριο της Ενορίας π. Παναγιώτη Ζαχαρόπουλο το μετάλλιο των Φθιωτών Αγίων.

Το ιερό αυτό Ευαγγέλιο, το οποίο συνήγειρε τις ψυχές των κατοίκων της Πάππας τόσο πολύ ώστε να δώσουν τα πάντα για να το εξαγοράσουν  και το οποίο αγίασε πολλές γενεές του χωριού, τοποθετήθηκε σήμερα και εις το εξής θα φυλάσσεται στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.