Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις γειτονιές τους και βρίσκουν το χάος -Η Γάζα μετά από το σφυροκόπημα του Ισραήλ [εικόνες]

2014-08-06 10:00

Η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, τους επιτρέπει να γυρίσουν στις γειτονιές τους. Αυτό που αντικρίζουν όμως οι Παλαιστίνιοι δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που άφησαν πίσω τους, όταν έτρεχαν για να γλιτώσουν από τις βόμβες που έπεφταν βροχή στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι περισσότεροι κοιτάζουν γύρω τους απορημένοι, με ένα βουβό θρήνο, καθώς βλέπουν ένα σωρό από μπάζα και βουνά από χαλάσματα, εκεί που κάποτε στέκονταν τα σπίτια τους. Κάποιοι προσπαθούν- μάταια τις πιο πολλές φορές- να βρουν μέσα στα συντρίμμια κάποια από τα υπάρχοντά τους που άφησαν πίσω τους. Πράγματα που θα τους βοηθήσουν ίσως να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των εχθροπραξιών του τελευταίου μήνα, αναζητώντας καταφύγιο στους καταυλισμούς του Οργανισμού. 

Αλλοι, αναζητούσαν θύματα των βομβαρδισμών θαμμένα μέσα στα χαλάσματα. Τα παιδιά, έβρισκαν θραύσματα από βόμβες και τα έπαιρναν στα χέρια, αδυνατώντας ίσως να καταλάβουν πώς αυτά τα κομμάτια σκόρπισαν τόσο θάνατο γύρω τους. 

Φωτογραφίες: Reuters/AFP/Getty Images/Associated Press

iefimerida.gr