Παράκαμψη Μακρακώμης-Πρακτικά και Συμπεράσματα Ημερίδας

2014-11-01 15:13

Πρακτικά και Συμπεράσματα Ημερίδας για την Παράκαμψη Μακρακώμης.

 
Η προγραμματισμένη Ημερίδα με Θέμα «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ», πραγματοποιήθηκε την 27-10-2014 στον ισόγειο  πολυχώρο του Δημοτικού Καταστήματος στην πλατεία της  Μακρακώμης.
 
 Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Δημοτική Παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου της Παράκαμψης της Μακρακώμης, με στόχο να συμβάλει θετικά στην ενημέρωση των Δημοτών, στη λύση των προβλημάτων, να αναδείξει ζητήματα και να προβάλει δράσεις και ενέργειες για τις πόλεις του Δήμου Μακρακώμης μετά την παράκαμψη.

 
Τις εργασίες της  Ημερίδας συντόνιζε ο Επικεφαλής της παράταξης Ενότητα και Δημιουργία κ. Σκούρας Ματθαίος με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Διαμαντή Νικόλαο.
Τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν παραγωγικά με εισηγήσεις τους:   
 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
 Ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου Θύμιος
 Ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης κ. Ζήσης Βασίλειος
 Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογιώργος Παναγιώτης
 ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης Νέα Σελίδα.
 Ο Πρόεδρος και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της 
Τ.Κ. Μακρακώμης κ. Τσούμας Δημήτριος και κ. Σκαργιώτης Δημήτριος.

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μακρακώμης
κ. Καλοπήτας Ιωάννης και
 Ο Εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας κ. Μπρέκας Μάριος.
 
 Από τους δεκάδες συνδημότες μας που παρακολούθησαν την Ημερίδα  συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις οι κ.κ. Λαμπαδιάρης Κωνσταντίνος, Λιακατάς Γρηγόρης,  Λαμπαδιάρης Κωνσταντίνος (Τότας ), Μπεκιάρης Ζήσης, Βασιλείου Κωνσταντίνος, Καραΐσκος Ευάγγελος, Παναγιώτου Λάμπρος, Πολύμερος Γεώργιος και Αρχοντής Κωνσταντίνος.   

 Ακολουθούν περιλήψεις των εισηγήσεων, των τοποθετήσεων και των παρεμβάσεων, συγκεκριμένα:
 Ο  Επικεφαλής της παράταξης Ενότητα και Δημιουργία κ. Σκούρας Ματθαίος στην εναρκτήρια εισήγησή του τόνισε, ότι η Παράκαμψη αποτελεί πλέον μια εξέλιξη την οποία θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε / εκμεταλλευθούμε, με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις, προς όφελος της περιοχής μας, παρόλο που το όλο έργο, θα έπρεπε να αποτελούσε μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης του αυτοκινητόδρομου Λαμία – Καρπενήσι με προβλέψεις όλων των προβλεπομένων προδιαγραφών ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. (π.χ. ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες γέφυρες για μεγάλα γεωργικά μηχανήματα και επικοινωνία της πανίδας, προβλέψεις βοηθητικών χώρων, σημάνσεις κλπ)
 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος δήλωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη ιδιαίτερα, για τα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν  από και κατά την εκτέλεση του έργου και διαβεβαίωσε ότι θα παλέψει μαζί μας για την επίλυση αυτών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας με δεδομένο ότι και ο ίδιος είναι κάτοικος Μακρακώμης αλλά και επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Επιπλέον παρακολούθησε την συζήτηση που αναπτύχθηκε με παρεμβάσεις και διευκρινήσεις και ζήτησε τα συμπεράσματα προκειμένου να τα προωθήσει σχετικά.
 Ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου Θύμιος αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου και τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν προβλέψεις  στην σχετική μελέτη που έγινε πριν από 8 και πλέον χρόνια.  Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε και κάνει ο Δήμος σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία αλλά και την εποπτεύουσα αρχή ώστε να θεραπεύονται  προβλήματα σε ενεστώτα   χρόνο. Επιπλέον τόνισε ότι στην μελέτη δεν προβλέπονται φωτεινοί  σηματοδότες σε κανέναν κόμβο, ούτε στην είσοδο και έξοδο της Μάκρης  ούτε και πολύ περισσότερο στον κόμβο Μακρακώμης – Σπερχειάδας, ενώ επισήμανε ότι στις υπόγειες διαβάσεις  δεν είναι δυνατόν να περάσουν μεγάλα αγροτικά μηχανήματα. Τέλος αναδείχτηκε το γεγονός  ότι στο κέντρο υγείας Μακρακώμης προβλέπεται μόνο έξοδο και το έργο θα κατασκευάσει μόνο τα πρώτα μέτρα της εξόδου  και από εκεί μέχρι το κέντρο υγείας δεν υπάρχει ούτε έργο ούτε πρόβλεψη. Κατά την διάρκεια της συζητήσεις  ανακοίνωσε ότι  σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία  γίνετε προσπάθεια να τοποθετηθούν  φωτεινοί σηματοδότες. 

 

 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διαμαντής Νικόλαος παρουσίασε στην εισήγησή του τα προβλήματα που προέκυψαν από το έργο και συγκεκριμένα: Στην πρωτογενή παράγωγη και ιδιαίτερα στις καλλιέργειες, στην επικοινωνία και διασύνδεση των δυο πόλεων Σπερχειάδας - Μακρακώμης, στην αστική ανάπτυξη της περιοχής με την επέκταση των σχεδίων πόλεων με άξονα τον δρόμο Σπερχειάδας – Μακρακώμης, στις υποδομές (αντιπλημμυρικά έργα ,προσβασιμότητα κτλ), στην επιχειρηματικότητα και εμπορικότητα πόλης της Μακρακώμης.
 Αναλυτικότερα για τον κόμβο του Κέντρου Υγείας τόνισε ότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές και ιδιαίτερα τις γεωργικές, έχει  μικρό πλάτος εξόδου με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία διπλής κατεύθυνσης ενώ από την συζήτηση αποδείχθηκε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει έξοδος στο κέντρο υγείας καθόσον στην μελέτη του έργου δεν υπάρχει πρόβλεψη διασύνδεσης της παράκαμψης με το Κέντρο Υγείας.
 Για τον κόμβο Μακρακώμης -Σπερχειάδας  τόνισε ότι έχουμε αδυναμία πρόσβασης και   επικινδυνότητα  για πεζούς και ποδηλάτες στον άξονα Μακρακώμης – Σπερχειάδας ενώ από τον κόμβο αυτό αναγκαστικά θα πρέπει να κινούνται όλα τα μεγάλα γεωργικά και αγροτικά μηχανήματα που δεν είναι και συμβατή κατάσταση σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας. Παράλληλα ανέδειξε το γεγονός ότι η ισόπεδη διάβαση  χωρίς  φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου είναι άκρως επικίνδυνη για ατυχήματα. Ουσιαστικά το έργο προκαλεί τεράστιες  βλάβες  στις υπάρχουσες υποδομές και αποκλείει την παραγωγική  επικοινωνία της βόρειας και νότιας πλευράς της παράκαμψης.
 Στην συνέχεια κωδικοποίησε τις προτεινόμενες δράσεις και ενέργειες της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Μακρακώμης αλλά και των πολιτών, των Εμπορικών , των Επαγγελματικών και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής. ( λοιπά όπως στην επισυναπτόμενη εισήγηση, και το από 1-11-2001 σχετικό άρθρο του κ. Διαμαντή, στο τέλος της ανάρτησης)
 Ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης κ. Ζήσης Βασίλειος παρουσίασε τα τοπογραφικά σχέδια των κόμβων της Μάκρης, της Μακρακώμης – Σπερχειάδας και της εξόδου στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και ανέλυσε τα προβλήματα που δημιουργούνται για την γεωργία και την πρωτογενή παραγωγή λόγω της έλλειψης διασύνδεσης  και επικοινωνίας μεταξύ της βόρειας και νότιας πλευράς της παράκαμψης για τα μεγάλα γεωργικά μηχανήματα, αν και για την περιοχή της Μάκρης, κατά την πορεία του έργου και μετά από παρεμβάσεις φορέων και κατοίκων έγινε δυνατόν  η υπόγεια διάβαση να γίνει μεγαλύτερη στο ύψος και στο πλάτος ώστε να γίνει εφικτή η διέλευση και μεγαλύτερων αγροτικών μηχανημάτων. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν πουθενά ανισόπεδοι κόμβοι παρά μόνο ισόπεδοι χωρίς φανάρια (Είσοδος Μάκρης - Έξοδος ΚΥΜ - Είσοδος Μακρακώμης – Σπερχειάδας, Έξοδος και Σύνδεση με παλιά Εθνική   μάντρα Παπαγεωργίου). Οι παράδρομοι όπου έχουν γίνει, δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές, δεν έχουν συνέχεια και δεν θα είναι ευκολόχρηστοι για μετακινήσεις. Η υδραυλική συμπεριφορά των περιοχών που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος διαταράσσεται ανεπανόρθωτα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούν  οικισμούς και καλλιέργειες (Μάκρη Ιούνιος 2013). Η επικοινωνία της πανίδας από τις δύο πλευρές θα διακοπεί. Καταστροφή χλωρίδας (Πλατανόδασος  Σπερχειού, Ξήρανση Πλατάνων). Ανάπτυξη διαφόρων συναφών επαγγελμάτων (πρατήρια - συνεργεία - οδική βοήθεια-ταχυφαγεία)  με τον οδικό άξονα δεν θα αναπτυχθούν λόγω του κλειστού αυτοκινητόδρομου. 
 Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της εξόδου στο κέντρο υγείας και επισήμανε με τη σειρά του ότι ουσιαστικά πρέπει να προταθεί το έργο της ολοκλήρωσης της εξόδου μέχρι το Κέντρο Υγείας. Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα της αγοράς και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προσαρμογή των υποδομών. ( βλέπε σχετικά στην επισυναπτόμενη και στα τοπογραφικά σχέδια των κόμβων της Μάκρης, της Μακρακώμης – Σπερχειάδας και της εξόδου στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης). Λοιπά όπως στη συνημμένη Εισήγησή του.  
 Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογεώργος Παναγιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του και τόνισε ότι το έργο έγινε με μοναδικό στόχο να παρακαμφθεί η αγορά της Μακρακώμης επ΄ωφελεία   της αγοράς του Καρπενησίου και επισήμανε σχετικές  δηλώσεις της εποχής των κ.κ. Καρανίκα Ηλία, Μπούρα  Αθανασίου Ευρύτατων Βουλευτών  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Κοντογιώργου Κωνσταντίνου πρώην Νομάρχη και νυν Βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ.  Επισήμανε ότι το έργο δεν είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα και το γεγονός ότι η παράκαμψη είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος δεν φέρνει ανάπτυξη αλλά καταστροφή.
Τέλος ζήτησε την παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για να έχουμε τεχνική άποψη για το έργο χωρίς πολιτική σκοπιμότητα ενώ επισήμανε την απουσία της επιβλέπουσας αρχής που είναι η Τεχνική Διεύθυνση της Περιφέρειας. Να διευκρινίσουμε ότι έγιναν οι σχετικές προσκλήσεις από τους οργανωτές αλλά κατά δήλωση των υπευθύνων ήταν εκτός της Φθιώτιδας  για λόγους ανωτέρας βίας.
 Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μακρακώμης κ. Καλοπίτας Ιωάννης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα  δημιουργήσει η παράκαμψη στην εμπορικότητα και στην επιχειρηματικότητα της Μακρακώμης  τόνισε ότι αυτός ήταν και ο πραγματικός στόχος του έργου και ζήτησε την στήριξη του Δήμου με την δημιουργία χώρων στάθμευσης και υποδομών ώστε να στηριχθεί η αγορά και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος επαγγελματιών αναλαμβάνει άμεσα  μια σειρά από πρωτοβουλίες  για την λειτουργία της αγοράς της Μακρακώμης  μετά την παράκαμψη.
 Ο Εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας κ. Μπρέκας Μάριος σε όλη την συζήτηση έδινε διευκρινήσεις  και πληροφορίες για το έργο.  Κλείνοντας την συζήτηση αναφέρθηκε σε βελτιώσεις που έγιναν κατά την πορεία και την εξέλιξη του έργου και στις ελλείψεις της μελέτης οι οποίες δεν έχουνε τις ανάλογες προβλέψεις  και κατά συνέπεια δεν έχουν  τη δυνατότητα να κάνουν της αναγκαίες βελτιώσεις. Τέλος  επισήμανε ότι υπάρχουν εδαφικές και τεχνικές δυσκολίες που καθιστούν δύσκολη την κατασκευή υπόγειων χρηστικών, για το σύνολο των γεωργικών μηχανημάτων, διαβάσεων.
 Οι κ.κ. Λαμπαδιάρης Κωνσταντίνος  και Λιακατάς Γρηγόρης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιούργησε η παράκαμψη στην πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα στην έξοδο του κέντρου υγείας όπου υπάρχουν σχετικές επενδύσεις και από τους ιδίους. Παράλληλα αναφέρθηκαν σε βλάβες που έγιναν στις ιδιωτικές υποδομές στην περιοχή και τόνισαν ότι η έξοδος σταματάει σε ιδιοκτησίες οι οποίες ούτε έχουν απαλλοτριωθεί, ούτε έχουν αποζημιωθεί και βέβαια δεν υπάρχει καν έργο που να συνδέει την έξοδο με το κέντρο υγείας και δήλωσαν ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες υποδομές δεν θα επιτρέψουν την διέλευση από τις ιδιοκτησίες τους .
 Ο κ.  Λαμπαδιάρης Κωνσταντίνος ( Τότας ) αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την παράκαμψη και τα οποία ουσιαστικά οδηγούν την πόλη σε ερήμωση και κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν δράση και να συγκροτήσουν μια επιτροπή ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειες και τις δράσεις για την ματαίωση του έργου.
 Οι κ.κ. Μπεκιάρης Ζήσης και  Βασιλείου Κωνσταντίνος τόνισαν ότι στο δικό μας χέρι είναι να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία και ζητήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες από το Δήμο με  την δημιουργία Θεματικών επιτροπών για την διαχείριση και την επίλυση των προβλημάτων.
 Ο κ. Καραΐσκος Ευάγγελος και ο κ. Πολύμερος Γεώργιος αναφέρθηκαν στα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στα προβλήματα που προέκυψαν, με την εργολήπτρια εταιρεία,  κατά την διάρκεια του έργου στην προσπάθεια βελτιώσεις των υποδομών και των διαβάσεων  
 Ο κ. Παναγιώτου Λάμπρος τόνισε ότι το έργο της παράκαμψης είναι γεγονός και αυτό το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε πλέον των βελτιώσεων,  είναι να συνεχιστεί το έργο διασύνδεσης Λαμίας – Καρπενησίου  και μάλιστα το επόμενο κομμάτι θα πρέπει να είναι αυτό της Λαμίας με την Μακρακώμη ώστε η Μακρακώμη να γίνει «προάστιο» της Λαμίας.  
 Τέλος ο κ. Αρχοντής Κωνσταντίνος κατέθεσε την πρόταση να γίνει υπερυψωμένη διάβαση - γέφυρα για την διασύνδεση της βόρειας με την νότια πλευρά της παράκαμψης στην θέση «Τσιμέκη»  όπου η υψομετρική διαφορά καθιστά εφικτή την λύση αυτή και με κόστος σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες λύσεις.   
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  Από τις εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε με σαφήνεια ότι το έργο της παράκαμψης της Μακρακώμης δεν υπηρετεί την ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά αντίθετα την απομονώνει και την υποβαθμίζει.
 Μάλιστα επειδή μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε  και ξεκίνησε με επισπεύδουσα διαδικασία προκειμένου να αποκλειστεί η αγορά της Μακρακώμης  επωφελεία του Καρπενησίου αγνοήθηκαν παράμετροι όπως η πρωτογενής παραγωγή, η ασφάλεια και οι υποδομές. 
 
 Προκειμένου να θεραπευτούν στοιχειωδώς τα προβλήματα που προέκυψαν ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παραγωγική διαδικασία της περιοχής θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες  από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Μακρακώμης και τους φορείς της περιοχής  ώστε
Έξοδος Κέντρου Υγείας
   Ø  Να γίνει άμεση πρόβλεψη και χρηματοδότηση έργου για την διασύνδεση της εξόδου του κέντρου υγείας με το κέντρο υγείας και με την υφιστάμενη οδό Λαμίας – Καρπενησίου. Αυτονόητο θεωρείται ότι για λόγους ασφαλείας αλλά και για κάλυψη λειτουργικών αναγκών  η έξοδος θα πρέπει είναι διπλής κατεύθυνσης και θα εξασφαλίζει πρόσβαση και προς τις δύο κατευθύνσεις της Παράκαμψης. 
   Ø  Παράλληλα με το παραπάνω έργο  θα πρέπει να γίνει και  Αναδασμός της περιοχής του κάμπου της Μακρακώμης και ιδιαίτερα της περιοχής που διχοτομήθηκε από την παράκαμψη για την εξυπηρέτηση των καλλιεργειών.

 
Κόμβος Μακρακώμης
Ø  Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στους κόμβους της Μακρακώμης, της Μάκρης αλλά και στην έξοδο  στο κέντρο υγείας για  καλύτερη ασφάλεια.
    Ø  Βελτίωση του Φωτισμού και της Σήμανσης του αυτοκινητόδρομου   για την διευκόλυνση πρόσβασης των διερχόμενων Ι.Χ. αυτοκινήτων  στις πόλεις του 
Κόμβος Μάκρης
Δήμου Μακρακώμης.
 Ø  Ενίσχυση της Χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των παράπλευρων προβλημάτων που προέκυψαν, όπως  το άνοιγμα  των υπόγειων διαβάσεων  ώστε να καταστούν προσβάσιμες και  από τα μεγάλα γεωργικά μηχανήματα. Σε περίπτωση κατασκευαστικής αδυναμίας  διαπλάτυνσης  των υπόγειων διαβάσεων, πρέπει τουλάχιστον να κατασκευασθεί μία υπέργεια γέφυρα στην θέση  «Τσιμέκη». 
   Ø  Προγραμματισμός και Χρηματοδότηση  έργων για την προσαρμογή των Υποδομών ( αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, άρδευση κλπ ) στη Νέα Κατάσταση.
  Ø  Για την τεκμηρίωση των τεχνικών ελλείψεων του έργου και των μελετητικών παραλείψεων    και την αναγκαιότητα των  παραπάνω έργων χρήσιμο θα ήταν να ζητηθεί έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Επιπλέον  για την ελαχιστοποίηση των απωλειών στην εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητα των πόλεων  είναι αναγκαίο να μελετηθούν, να χρηματοδοτηθούν  και  να πραγματοποιηθούν έργα και πρωτοβουλίες  όπως ενδεικτικά αναφέρθηκαν
   Ø  Δημιουργία λειτουργικών και καλαίσθητων χώρων στάθμευσης στις εξόδους των πόλεων της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας  και στα εμπορικά κέντρα αυτών, για την είσοδο και την στάθμευση λεωφορείων και Ι.Χ.
  Ø  Βελτίωση της λειτουργικότητας των εμπορικών κέντρων με την δημιουργία πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας  και ενοποίηση των δύο πλατειών της Μακρακώμης.
  Ø  Ανάδειξη της αγοράς, των ευκαιριών και των δυνατοτήτων της (προβολή των  μεγάλων ονομάτων της αγοράς, της ποικιλίας των εμπορικών δραστηριοτήτων, της ποιότητας των προϊόντων και των τιμών).
  Ø  Αστική Ανάπτυξη της περιοχής με  την επέκταση του σχεδίου πόλης  της Μακρακώμης και της Σπερχειάδας στον άξονα επικοινωνίας αυτών και  δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν τις πόλεις και τα χωριά του κάμπου.
 Ø  Χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας και ενημέρωσης  των επισκεπτών μετά  την λειτουργία της παράκαμψης. Προσπάθεια τυποποίησης και προώθησης τοπικών προϊόντων με παράλληλη οργάνωση εκδηλώσεων και συμμετοχή σε εκθέσεις  προβολής προϊόντων και υπηρεσιών.
Τέλος προκειμένου το έργο της παράκαμψης να γίνει πραγματικά αναπτυξιακό  θα πρέπει η κεντρική Διοίκηση, η Κυβέρνηση, με την υποστήριξη και των τοπικών Βουλευτών  και η Περιφέρεια να προβούν
  Ø  Στην άμεση χρηματοδότηση του  έργου  για την ολοκλήρωση της Διασύνδεσης Λαμίας – Καρπενησίου. Μάλιστα το έργο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την Λαμία.
  Ø  Στην πρόβλεψη και ένταξη στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της επέκτασης του έργου και διασύνδεση με το Αγρίνιο και την Ιόνια Οδό.

 
Βέβαια σε περίπτωση που δεν γίνουν τουλάχιστον τα έργα βελτίωσης των υποδομών και αποκατάστασης των προβλημάτων ασφάλειας του αυτοκινητόδρομου της παράκαμψης  θα πρέπει να κινητοποιηθούμε ακόμα και για το κλείσιμο αυτής έστω και αν έχει παραδοθεί σαν έργο. 
 
 
 
Παράκαμψη Μακρακώμης «πολύ θετική εξέλιξη» αλλά δεν ξέρουμε για ποιους.
Άρθρο του Νικολάου Γ. Διαμαντή Υποστρατήγου Π.Σ ε.α – Νομικού, Δημοτικού Συμβούλου Δημοτικής Συνεργασίας και Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μακρακώμης, που δημοσιεύτηκε την 01-11-2001 στον τοπικό τύπο.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κος Κλέαρχος Περγαντάς ανακοίνωσε την ένταξη του έργου τμήματος του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου και συγκεκριμένα της παράκαμψης της Μάκρης και της Μακρακώμης με τον χαρακτηρισμό ότι αποτελεί «πολύ θετική εξέλιξη» και ότι η ολοκλήρωση του δρόμου (Λαμίας - Καρπενησίου) είναι στις μεγάλες προτεραιότητες της Περιφέρειας χαρακτηρίζοντας το σύνολο του έργου ως «σημαντικό και κορυφαίο για την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία».
Πράγματι το συνολικό έργο σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Λαμία με το Καρπενήσι είναι σημαντικό και κορυφαίο για την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και θα έλεγα ότι η δημιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και από Καρπενήσι μέχρι Αγρίνιο και σύνδεση με την Ιωνία οδό είναι κορυφαίο και δίνει πραγματικά διεξόδους και νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες για την περιοχή καθόσον θα δίνει γρήγορη πρόσβαση στα λιμάνια που μας συνδέουν με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν λοιπόν είχαμε ένταξη ενός τέτοιου έργου σίγουρα όλοι θα το χειροκροτούσαμε και θα μιλάγαμε για νέες προοπτικές του τόπου μας.
Αντίθετα μελετώντας τα στοιχεία του έργου βλέπουμε ότι από το σύνολο του έργου Λαμίας - Καρπενησίου επιλέγει να ενταχθεί ένα μέρος του δρόμου μήκους 9,6 χιλιομέτρων από τα οποία τα 3,1 αφορούν διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου και τα 6,5 νέα χάραξη. Η νέα χάραξη αφορά το μέρος του δρόμου από την έξοδο του Καστρίου μέχρι την έξοδο δυτικά της Μακρακώμης ( θέση πουρνάρι). Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 30.000.000€!!!!!!. Δηλαδή από ένα αυτοκινητόδρομο που το μήκος του ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα επιλέγεται να ενταχθούν τα 6,5 «εύκολα χιλιόμετρα» το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 4.615.384,61€ ανά χιλιόμετρο. Δηλαδή θα ξοδέψουμε 30.000.000€ για να αντικαταστήσουμε μία ευθεία, καθόσον το υπάρχον δίκτυο σε αυτό το κομμάτι του δρόμου έχει μόνο τέσσερις στροφές, με μία άλλη ευθεία η οποία θα παρακάμπτει δύο χωριά και τα διερχόμενα οχήματα θα έχουν χρονικό όφελος 2 με 3 λεπτά. 
Η αποσπασματική εκτέλεση τμημάτων του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου ουσιαστικά δεν εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του έργου καθόσον αυτό δεν έχει ενταχθεί στο σύνολό του και παράλληλα οδηγεί στην κατασπατάληση διαθέσιμων πόρων κατασκευάζοντας εύκολα για τους εργολάβους χιλιόμετρα και στη συνέχεια με την μέθοδο των καθυστερήσεων ή της ματαίωσης του έργου ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Αντίθετα ο κλειστός αυτός αυτοκινητόδρομος δημιουργεί στους ανθρώπους της περιοχής τεράστια καθημερινά προβλήματα στην επιχειρηματικότητά τους, στις καλλιέργειες και στην επικοινωνία καθόσον έρχεται ουσιαστικά να διχοτομήσει την εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού στο ποιο ζωντανό της σημείο δυσχεραίνοντας ουσιαστικά την καλλιέργειά της γιατί δεν επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και καλλιέργεια της γης, πιθανόν και ίδιας ιδιοκτησίας, καθόσον τα γεωργικά και αγροτικά μηχανήματα για να περάσουν από την μία πλευρά του δρόμου στην άλλη, για να καλλιεργήσουν την γη τους θα πρέπει να πηγαίνουν από μία συγκεκριμένη έξοδο αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατοώρες). Επιπλέον η διχοτόμηση αυτή της κοιλάδας του Σπερχειού δημιουργεί πρόβλημα στην αστική ανάπτυξη της περιοχής καθόσον ουσιαστικά εμποδίζει την ανάπτυξη και ενοποίηση μεταξύ των δύο αστικών πόλων Σπερχειάδας και Μακρακώμης. Με ορατό τον «κίνδυνο» η ανάπτυξη αυτών των δύο αστικών πόλων να καταστήσει το δρόμο άχρηστο πριν ακόμα αυτός ολοκληρωθεί. Ενδεχόμενα μία χάραξη βόρεια της Μακρακώμης να ήταν η ορθότερη για την περιοχή καθόσον δεν θα αφαιρούσε καλλιεργήσιμη γη και ζωτικό για την ανάπτυξη χώρο. 
Κύριε Περιφερειάρχα κανένα κομμάτι του δρόμου δεν πρέπει να γίνει αν δεν γίνει πρώτα συνολική ένταξη του έργου και οι εργασίες να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο δηλαδή από την έξοδο της σήραγγας Παύλου Μπακογιάννη. Ο δρόμος αυτός βεβαίως και πρέπει να εξυπηρετεί το Καρπενήσι αφορά όμως κυρίως την Δυτική Φθιώτιδα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζει την περιοχή και να εμποδίζει την ανάπτυξή της.


Εάν πραγματικά τους ενδιέφερε η ασφάλεια των οδηγών και το μέγιστο χρονικό όφελος της μετακίνησης τότε θα έπρεπε να επιλεγεί ένα άλλο μέρος του δρόμου που έχει περισσότερες και επικίνδυνες στροφές που πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία και προκαλούν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Επιλέχτηκε το ποιο εύκολο κομμάτι του δρόμου κατασκευαστικά (χωρίς στροφές, γέφυρες και τούνελ) με το μέγιστο κόστος με αποτέλεσμα το έργο αυτό πράγματι να είναι «μια πολύ θετική εξέλιξη» για τους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές (μέγιστο κέρδος - ελάχιστο κόστος).
Τελικά η Μακρακώμη θα αποκτήσει και Νότιο περιφερειακό ο οποίος ουσιαστικά δεν λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα του άξονα Λαμίας – Καρπενησίου, γιατί οι περιβόητες καθυστερήσεις στην πλατεία της Μακρακώμης είναι θέμα διαχείρισης της στάθμευσης από την ΕΛ.ΑΣ (Α.Τ. Μακρακώμης) και δεν είναι ανάγκη να πληρώσουμε 30.000.000€ τα οποία αν διαθέταμε για την κατασκευή άλλου μέρους του δρόμου θα προσέφεραν ουσιαστικές λύσεις και στην καθυστέρηση και στην επικινδυνότητα του δικτύου.
 Ο κος Κλέαρχος Περγαντάς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη ένα έργο που δεν προσφέρει τίποτα, είναι ενάντια στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη της περιοχής και εξυπηρετεί μόνο τους μεγαλοεργολάβους και τους κατασκευαστές.
 
 
Εισήγηση Αντιδημάρχου Μακρακώμης κ. Ζήση Βασιλείου
 
Το έργο της παράκαμψης της Μακρακώμης, αποτελεί ένα έργο πνοής, όχι μόνο για την Ευρυτανία αλλά και για τη Δυτική Φθιώτιδα.
 Πρόκειται για έργο, που όπως αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα του υπουργείου, η υλοποίησή του έχει σκοπό να διευκολύνει τις μετακινήσεις των οχημάτων, που κατευθύνονται έξω από τα κέντρα των οικισμών και να ανακουφίσει έτσι την κυκλοφορία μέσα στους οικισμούς, η οποία διεξάγεται μέσω της υφιστάμενης αρχικής χάραξης που πλέον θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες.
 Με τη νέα οδό προάγεται η οδική ασφάλεια τόσο σε υπερτοπικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, λόγω των σαφώς αναβαθμισμένων λειτουργικών και γεωμετρικών της στοιχείων, έναντι της παλαιάς χάραξης. Επιπλέον, βελτιώνονται και οι περιβαλλοντικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής γύρω από τους οικισμούς.
                                                                                      
Λόγια όλων των εμπλεκόμενων (Πρώην Περιφερειάρχη- Βουλευτών-Υπουργών)                                                          
Πράγματι θα συμφωνήσουμε ότι  το έργο ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Λαμία με το Καρπενήσι είναι σημαντικό  για την Φθιώτιδα και Ευρυτανία και μάλιστα ακόμα σημαντικότερο μέχρι το Αγρίνιο και σύνδεση με την Ιώνια Οδό που θα δώσει διέξοδο στην περιοχή για πρόσβαση στα λιμάνια που μας συνδέουν με την υπόλοιπη Ευρώπη.      
Στην περίπτωση όμως της Παράκαμψης Μάκρης-Μακρακώμης ,αποσπασματικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, γιατί βλέποντας την εξέλιξη του έργου, σε 70 χλμ οδικού δικτύου συνολικά, δουλεύεται ένα τμήμα μήκους 9,6 χλμ εκ των οποίων τα 3,1 είναι διαπλάτυνση της υπάρχουσας οδού και 6,5 νέα χάραξη –εύκολο τμήμα- του συνόλου, παρόλο που υπάρχουν ποιο επικίνδυνα σημεία που έπρεπε να έχουν προτεραιότητα.
Στην ουσία το έργο αυτό ούτε ασφάλεια παρέχει στους διερχόμενους οδηγούς και το μόνο που εξασφαλίζει είναι μια ταχύτερη μετάβαση στο Καρπενήσι κατά 5 λεπτά της ώρας  το πολύ.
                                                                                              
Τώρα βέβαια είναι αργά για οποιαδήποτε αντίδραση, αλλά για την περιοχή την δική μας, η παράκαμψη, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει,  ουσιαστικά διχοτομεί την ποιο εύφορη  και παραγωγική περιοχή της Κοιλάδας του Σπερχειού αφού θα είναι δύσκολη η επικοινωνία από το πάνω μέρος προς το κάτω λόγω του ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις μεγάλων αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και ζώων (πρόβατα κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση κόστους παραγωγής (καύσιμα-κλπ) λόγω των μεγάλων αποστάσεων που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μπουν στις διχοτομημένες τους καλλιέργειες.                                                         
Η αστική ανάπτυξη των πόλεων Μακρακώμης και Σπερχειάδας  η ενοποίηση τους , η επιχειρηματικότητα,  σχεδόν μηδενίζεται από την διχοτόμηση της Κοιλάδας του Σπερχειού. Τουλάχιστον ας βελτιωθούν κάποιες παραλήψεις έστω και τώρα.    
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ                                 
 
Χωρίς φυσικά να έχω τεχνικές γνώσεις, αλλά ως κάτοικος, καλλιεργητής και αιρετός  της περιοχής του έργου, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις-παρατηρήσεις.                                                                       
Παρατηρούμε ότι στο έργο της παράκαμψης                                       
1  Δεν υπάρχουν πουθενά Ανισόπεδοι Κόμβοι παρά μόνο ισόπεδοι χωρίς φανάρια (Είσοδος Μάκρης- Έξοδος ΚΥΜ - Είσοδος Μακρακώμης –Σπερχειάδας, Έξοδος και Σύνδεση με παλιά Εθνική   μάντρα Παπαγεωργίου)                                                                           
2  Οι παράδρομοι όπου έχουν γίνει, νομίζω ότι δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές ,δεν έχουν συνέχεια και δεν θα είναι ευκολόχρηστοι για μετακινήσεις.
3 Η Υδραυλική συμπεριφορά των περιοχών που διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος διαταράσσεται ανεπανόρθωτα .
Τα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούν  οικισμούς και καλλιέργειες (Μάκρη Ιούνιος 2013)
4 Η επικοινωνία της πανίδας από τις δύο πλευρές θα διακοπεί
5 Καταστροφή χλωρίδας (Πλατανόδασος  Σπερχειού, Ξήρανση Πλατάνων)
6 Ανάπτυξη διαφόρων συναφών επαγγελμάτων (πρατήρια-συνεργεία-οδική βοήθεια-ταχυφαγεία)  με τον οδικό άξονα δεν θα αναπτυχθούν λόγω του κλειστού αυτοκινητόδρομου.  
Όσα προανέφερα λοιπόν αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν με την αποσπασματική εκτέλεση παρόμοιων έργων.
Στην περίπτωση μας πιστεύω (επαναλαμβάνω ότι δεν έχω τεχνικές γνώσεις) ότι το όλο έργο θα σκοντάψει και στις εδαφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθώς και στην δυσκολία σύνδεσης με την έξοδο της Σήραγγας.
Τελειώνοντας θέλω να κάνω και μια Ερώτηση-Απορία μου.                  
Ο Δρόμος Λαμίας-Καρπενησίου έχει ολοκληρωμένη και εδαφολογικά  τεκμηριωμένη χάραξη , δηλαδή, από πού ξεκινάει και που καταλήγει;  
 
Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός αυτός οδικός άξονας δεν αφορά μόνο την Δυτική Φθιώτιδα αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.