ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ-Τοποθετήσεις του Παναγιώτη Στασινού στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας

2014-11-24 23:24

Τοποθετήσεις του Παναγιώτη Στασινού, δημοτικού Συμβούλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας 

στο σημερινό(24 Νοεμ.) δημοτικό συμβούλιο για:
- για την αντισεισμικότητα των δημοτικών κτιρίων
- για το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων
- για την ανακήρυξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

 

Είναι τα δημοτικά κτήρια του Δήμου Λαμιέων αντισεισμικά θωρακισμένα;

Με αφορμή του τελευταίους σεισμούς καθώς και την κινητικότητα πολλών δήμων ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή της στατικότητας των δημοτικών κτηρίων καθώς και παρεμβάσεων, εκεί όπου θα κριθεί απαραίτητο, αναρωτηθήκαμε τι έχει γίνει σχετικά στον δικό μας δήμο.

Στην προεκλογική επίσκεψη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στο Διοικητικό Συμβούλιου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς μας γνωστοποιήθηκε πως λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων δεν προχώρησε από τον δήμο μελέτη στατικής επάρκειας των δημοτικών κτηρίων (κόστους περίπου 70.000 ευρώ).

Από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εχουν εκδοθεί σαφείς οδηγίες  προς τους δήμους από το 2012 για τον τρόπο που θα γίνουν:

-ο Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
-ο Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς
-η αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια

Επίσης πρόσφατα  πληροφορηθήκαμε πως εστάλει από το ΤΕΕ έγγραφο, με θέμα: ‘’Προσεισμικοί έλεγχοι κατασκευών-Εφαρµογή ενός ουσιαστικού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε περίπτωση σεισµού’’ το οποίο απευθύνεται προς τους  Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στους  ∆ηµάρχους Λαµίας, Λιβαδειάς, ∆ελφών και  Καρπενησίου  καθώς και στα αντίστοιχα Τµήµατα Πολιτικής Προστασίας.


Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και πως θα πρέπει να παρθούν άμεσες πρωτοβουλίες, από την νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να ελεγχθούν αρχικά και να θωρακιστούν αντισεισμικά στην συνέχεια όλα τα δημοτικά κτήρια του δήμου Λαμιέων.

 

Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων

Πρόταση για Κανονιστική Διάταξη για την προστασία
και την ανάπτυξη του Αστικού Πρασίνου στον Δήμο Λαμιέων

Μετά το τελευταίο θλιβερό δυστύχημα  στις Κομποτάδες παρατηρείται δυστυχώς μια απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική δραστικού ‘’κλαδέματος’’ δένδρων μέσα κυρίως στον ιστό της πόλης μας. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι μια κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καθίσταται απαραίτητο το κλάδεμα. Πότε όμως και βέβαια με ποιόν τρόπο; Οι απαντήσεις των επιστημόνων είναι συγκεκριμένες*.
Δυστυχώς, οι συστάσεις αυτές καταστρατηγούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα  να έχουμε γύρω μας δέντρα χωρίς κλαδιά, που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Αφανίζονται, έτσι, μεγάλα αιωνόβια δένδρα και αφήνονται μόνο οι κορμοί –κουφάρια τους για να μας θυμίζουν εκείνη την όμορφη και ανθρώπινη παλαιά Λαμία.
Αξιοπερίεργο επίσης είναι πως ενώ υποτίθεται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνα να καθορίζουν την πολιτική στο Αστικό Πράσινο της Λαμίας, στα τελευταία χρόνια μόνο λίγες ανάλογες υποθέσεις συζητήθηκαν, ενώ παράλληλα αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για δημιουργία μητρώου δένδρων και πρόγραμμα προστασίας-φροντίδας των (ιδιαίτερα σε πλατείες ,πάρκα και χώρους συνάθροισης κοινού).
Θεωρούμε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί  στον Δήμο μας και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Διάταξη με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Kαλλικρατικού Δήμου Λαμιέων.

Σε αυτήν θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να προβλέπονται με σαφήνεια:
-η συντήρηση, η διατήρηση, και η προστασία του υφιστάμενου πρασίνου
-η συμβολή του δήμου στην αειφόρο ανάπτυξη, με στόχο την δημιουργία ανθρώπινης-πράσινης πόλης
-οι κανόνες που διέπουν την χρήση του Δημόσιου Πρασίνου από το κοινό
-η διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών για κοπές δένδρων, κλαδεύσεις, φυτεύσεις κ.λ.π.
-οι παραβάσεις και οι κυρώσεις που θα έχουν όσοι καταστρατηγούν τον Κανονισμό και θεωρούνται υπεύθυνοι για την ελάττωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του δήμου
-η διάθεση των ξύλων από τα κλαδέματα
Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία υπάρχει Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται πως το επιθυμητό μέγεθος των ελευθέρων χώρων και του πρασίνου σε μια πόλη πρέπει να είναι  τα 8 τετραγωνικά µέτρα ανά κάτοικο, το οποίο πρέπει να κατανέµεται σε νησίδες πρασίνου, παιδικές χαρές και πάρκα πόλης και µε τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα προσβάσιµα στον δημότη.
Γνωρίζουμε πως καταγραφή σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήµου δεν υπάρχει, μπορούμε όμως ως Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα βοηθήσει σημαντικά στην ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

*Το κλάδεμα των δένδρων πρέπει να γίνεται:
1. Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης
2. Για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών
3. Για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
4. Χαλαρωτικές κλαδεύσεις σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης και πολύ στενού φυτευτικού συνδέσμου
5. Συμπληρωματικά κλαδεύονται όλοι οι νεκροί ή νεκρούμενοι κλάδοι, οι αδηφάγοι βλαστοί και κλαδιά τα οποία διασταυρώνονται και αλληλομαστιγώνονται με κλαδιά γειτονικών δένδρων.

 

Να αικνακηρυχθεί η Γέφυρα του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Γιορτάσθηκε χθες 23 Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο η Εθνική Αντίσταση στην ιστορική Γέφυρα. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως γεγονός και πράξη αντίστασης, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εμείς στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών δεν θέλουμε η γέφυρα του Γοργοποτάμου να θυμίζει απλώς τον πόνο και την καταστροφή, που προκάλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φασισμός, αλλά να λειτουργήσει και ως σύμβολο για έναν ειρηνικό κόσμο και ως πρόσκληση για την προετοιμασία όλων μας για την ειρήνη, καθώς και ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών.

Τονίζουμε ότι η «Γέφυρα του Γοργοποτάμου» ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η  Έκθεση 2000/2036(ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στα Ευρωπαϊκά κράτη: «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας» και επίσης «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα κ.λ.π. εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στην συνεδρίαση της 26/1/2011 κατά την διάρκεια συζήτησης για εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του Γοργοποτάμου μεταξύ άλλων αποφάσισε:

‘’4.Να προωθήσει τις ενέργειες του πρώην δήμου για ανακήρυξη από την ΟΥΝΕΣΚΟ της περιοχής του Γοργοποτάμου ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’ (ΑΔΣ 30/11)

Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους:
- Απαντάει στο χρόνο. Άλλο μια τυπική εκδήλωση το χρόνο, που σιγά - σιγά πιθανόν να ξεφτίζει, κι άλλο μια παγκόσμια αναγνώριση με πολλαπλές ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας.
- Απαντάει στην προστασία από ασυδοσίες, που πιθανόν υποβαθμίζουν την περιοχή (στάβλοι, υδροηλεκτρικά και ό,τι άλλο ανθρώπινο χωρίς έλεγχο)
-Απαντάει στο πώς θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό το όνομα «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ» 

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε σήμερα τις δικές ενέργειες ώστε να ετοιμαστεί επί τέλους ο φάκελος και να προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας