Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ

2014-07-21 14:48

Σήμερα ανακοινώνονται τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο ανακοινώνει σήμερα η εταιρεία . Οι αυξήσεις θα συνοδευθούν από μονοψήφια ποσοστά μειώσεων στα τιμολόγια εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων που είναι συνδεδεμένα με τη χαμηλή τάση. Οι αποφάσεις της ΔΕΗ συνδέονται με τη δέσμευση του Μνημονίου για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (τιμολογίων κάτω του κόστους) από 1ης Ιουλίου 2014, θέμα που η τρόικα έχει θέσει στις ελληνικές αρχές από τον περασμένο Οκτώβριο και επανέφερε στη συνάντηση που είχαν χθες τα αρμόδια κλιμάκια που βρέθηκαν στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Οι αυξήσεις της ΔΕΗ με τα νέα τιμολόγια αφορούν περί τα 2 εκατ. καταναλωτές και ένας μεγάλος αριθμός αυτών σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ αφορά σε εξοχικές κατοικίες, ενώ η επιχείρηση θα επιδιώξει τη μεταφορά όσων πληρούν τα κριτήρια στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Την επιβάρυνση από μεγάλες αυξήσεις δεν θα αποφύγουν ωστόσο καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση που δεν πληρούν τα κριτήρια του ΚΟΤ, όπως για παράδειγμα φοιτητές, εργένηδες κ.λπ., οι οποίοι θα μεταπηδήσουν στην αμέσως επόμενη κλίμακα κατανάλωσης της ΔΕΗ. 

Προς το παρόν, τις αυξήσεις θα αποφύγουν οι αγροτικές καταναλώσεις, οι οποίες επίσης εντάσσονται στην κατηγορία των σταυροειδών επιδοτήσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου. 

Με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρυνθεί ωστόσο πολύ σύντομα το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, όπως και τα βιομηχανικά και εμπορικά τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης. Αυτές θα πρέπει να καλύψουν το κόστος που κατέβαλε η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα έτη 2012 και 2013, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ προ λίγων ημερών διαμορφώνεται στο συνολικό ποσό των 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,5 δισ. περίπου αντιστοιχεί στο κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα με ακριβές και ρυπογόνες μονάδες μαζούτ και ντίζελ και το οποίο θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν γίνει τα έργα διασύνδεσης. 

Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ήδη σχέδιο επιμερισμού αυτού του κόστους στις διάφορες κατηγορίες τιμολογίων, το οποίο και θα καταθέσει με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής προς ψήφιση. Την εξαίρεση της βιομηχανίας από την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από την άνοδο του κόστους παροχής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ζητάει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με επιστολή που απηύθυνε σήμερα προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας. 

Το κόστος των ΥΚΩ προσδιορίστηκε με πρόσφατες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο επίπεδο των 850 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ότι το σύνολο των καταναλωτών θα επιβαρυνθεί το 2014 με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τη χρέωση του 2013, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 25%. «Η αύξηση των συνολικών χρεώσεων ΥΚΩ δημιουργεί εύλογα την ανησυχία στη Βιομηχανία για το ενδεχόμενο αύξησης και της αντίστοιχης μοναδιαίας χρέωσης για την Υψηλή και τη Μέση Τάση από το σημερινό -πολύ υψηλό- επίπεδο των 4,14 ευρώ/MWh» επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτήν ως καταστροφική για τη βιομηχανία της χώρας. Και ζητά, να μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για τη βιομηχανία στο επίπεδο των 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεδομένου ότι -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. 

Το κόστος των ΥΚΩ καταβάλλεται από το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος και καλύπτει το πρόσθετο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, όπου το κόστος παραγωγής ενέργειας από τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, το ειδικό τιμολόγιο των πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι νέες χρεώσεις για τις ΥΚΩ θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.

.dikaiologitika.gr