Σήμερα τα νέα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

2014-06-03 10:00

 

 

Αυριο τα νέα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Οι νέοι άνεργοι δικαιούχοι και η αλλαγή των κριτηρίων,για το κοινωνικό μέρισμα, αναμένεται να εξεταστούν σε ακόμα μία σύσκεψη που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του dikaiologitika.gr θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για το κοινωνικό μέρισμα, προκειμένου να αξιολογήσει και να θεσπίσει τα νέα κριτήρια που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Η συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr θα γίνει στο Γενικό Λογιστήριο τιου Κράτους στις 14:00 το μεσημέρι.

Από το Σάββατο ολοκληρώθηκε και ο 2ος γύρος των αιτήσεων και όσοι πήραν έγκριση, αναμένεται να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα πιθανότατα την Τρίτη 10 Ιουνίου.

Συνολικά, σε αυτή τη δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διαθέσει ποσό που δεν θα ξεπεράσει τα 106 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν και τα 133 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταβληθεί από τις 10 Μαίου στους δικαιούχους, το συνολικό ποσό ανέρχεται πλέον κοντά στα 240 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διαθέσει συνολικά 450 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα.

Πάντως, αρκετοί αποσύρουν τις αιτήσεις τους, αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν υποπέσει σε λάθος το οποίο έχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το κυριότερο λάθος είναι η υποβολή αιτήσεων από διαφορετικά πρόσωπα τα οποία όμως δηλώνουν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ κάτι που υποκρύπτει συγκατοίκηση. Από αιτούντες από ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχει ζητηθεί να αποσυρθούν οι αιτήσεις ώστε να αντιστοιχεί μία αίτηση ανά αριθμό ρολογιού. Υπενθυμίζεται ότι κοινωνικό μέρισμα έχουν εισπράξει από τις 10 Μαίου 206.000 άτομα. 

Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί έχουν φτάσει στις 450.000.

Από τη στιγμή που έχουν βρεθεί οι δικαιούχοι των 240 εκατομμυρίων ευρώ και με δεδομένο ότι υπολείπεται ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η αρμόδια επιτροπή για το μέρισμα συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων.
Δύο ζητήματα αναμένεται να μπουν στο τραπέζι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες:

Η επανεξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έτσι ώστε ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι να εξεταστεί αν δικαιούνται το μέρισμα με βάση τα εισοδήματα του 2013. Προς το παρόν, η χορήγηση του μερίσματος γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2012.

Η αύξηση του εισοδηματικού ορίου. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, το όριο διαμορφώνεται στις 6000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης αυτού του ορίου στις 6500 ή στις 7000.