Σε συνάντηση καλούν τους πολίτες οι Εκπαιδευτικοί Α/ΒΑΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Φθιώτιδας για τα μαθητικά δρομολόγια

2014-09-30 15:40

Τη φετινή σχολική χρονιά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα  με την κατάργηση του δρομολογίου επιστροφής των μικρών μαθητών,  που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία ή στην   Α΄ και  Β΄ τάξη του  Δημοτικού.

Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν  τη λύση αυτή  τον  Ιούνιο του 2013 ( ΚΥΑ 1442). Η συγκεκριμένη  απόφαση δεν εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά και τέθηκε σε εφαρμογή  φέτος από την Υπηρεσία Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Για άλλη μια φορά , στο χώρο της εκπαίδευσης , θυσιάζονται οι βασικές ανάγκες των μαθητών στο βωμό των αριθμών . Στο διαρκές κυνήγι του «πλεονάσματος» η κυβέρνηση δεν  διστάζει να στραφεί ακόμα και ενάντια στις πιο μικρές και ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών μας.  Εξαναγκάζει  τα νήπια και τους μαθητές  της Α΄ και  Β΄ τάξης  μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου τους  (12.15 ή 12.25 ) να περιμένουν για πάνω από μιάμιση ώρα το λεωφορείο των 2.00 μ.μ.  Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι τα παιδιά μας για τέσσερις ώρες διδασκαλίας να έχουν  συνολικά ( πρωί-μεσημέρι ) και δύο ώρες αναμονής !

Το δικαίωμα των μικρών παιδιών για  ξεκούραση μετατρέπεται σε καθημερινή ταλαιπωρία.   Το σχολείο από θεσμός  μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης  μετατρέπεται σε σταθμό φύλαξης. Στα μάτια των παιδιών οι δάσκαλοί τους γίνονται χωροφύλακες αφού επί μιάμιση ώρα χωρίς κανένα διδακτικό αντικείμενο επιτηρούν απλά τα παιδιά.  Καταστρατηγείται στην πράξη ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου, καταστρατηγούνται στην πράξη  τα δικαιώματα των παιδιών. Καταστρατηγούνται στην πράξη και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αφού καμιά νομοθεσία δεν προβλέπει φύλαξη παιδιών μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Ο σύλλογός μας έχει κάνει ήδη παράσταση στην αρμόδια υπηρεσία. Γνωρίζουμε ότι το ίδιο έκαναν και αρκετοί γονείς . Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Θεωρούμε ότι είναι άμεσα ανάγκη  να υπάρξει συντονισμός Συλλόγου Εκπαιδευτικών , Δ/ντών – Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων , Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γονέων των παιδιών που θίγονται για κοινές παρεμβάσεις και δράσεις σε κάθε κατεύθυνση.

                                                           καλούμε

όλους σε συνάντηση  την Τρίτη , 30.9.2014 και ώρα 7.30 μ.μ. στο 12ο Δημ. Σχολ. Λαμίας     ( οδός Ανθέων , ανηφορίζοντας για Άγιο Λουκά).