Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών

2014-06-23 13:48

Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών

Τη βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με κύριο άξονα την αύξηση των δόσεων θα επιδιώξει η κυβέρνηση στην επικείμενη συνάντησή της με την τρόικα, προκειμένου να επιβιώσουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Realnews, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχοντας πλέον στοιχεία για την αποτυχία της τελευταίας ρύθμισης «Νέα Αρχή», επεξεργάζεται νέο σχέδιο με στόχο την είσπραξη 13,5 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής σε 72. Μάλιστα, οι οφειλές που θα κεφαλαιοποιηθούν θα αφορούν μέχρι και τον φετινό Μάιο.

Παρά την κατά καιρούς αντίδραση της τρόικας για πάσης φύσεως ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία διαθέτουν πλήθος ισχυρών επιχειρημάτων, ικανών να κάμψουν την αντίδραση των δανειστών.

Το πλαίσιο της πρότασης του υπουργείου δεν θα ξεφεύγει από την ουσία της σημερινής ρύθμισης οφειλών - απλώς θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει η νέα ρύθμιση οφειλών να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο, οπότε και τα ταμεία θα παρουσιάσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας, ζητώντας επιπλέον κρατική επιχορήγηση.

Την ίδια στιγμή, καθολική είναι η απαίτηση της αγοράς για την άμεση υιοθέτηση νέας και πιο ευέλικτης ρύθμισης οφειλών με κύρια χαρακτηριστικά την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων και την αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η τόνωση των εσόδων των ταμείων, προκειμένου να τηρήσουν τον προϋπολογισμό τους έως το τέλος του έτους.

 

dikaiologitika.gr