Στο διαδίκτυο όλα τα χειρουργεία αλλά και online καταγγελίες για φακελάκια

2014-11-06 22:43

Στο διαδίκτυο θα αναρτούνται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ επίσης δημιουργείται και ιστοσελίδα για καταγγελίες πολιτών σχετικά με γιατρούς που τους ζήτησαν φακελάκι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ.Βορίδης

«Χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα διαχείρισης των χειρουργικών περιστατικών μέσω του οποίου θα δεσμεύεται το χειρουργείο κάθε νοσοκομείου προς το κέντρο υγείας που παραπέμπει έναν ασθενή ή προς το τμήμα εκτάκτων περιστατικών. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στη 10η Διάσκεψη για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς.

 Ο κ.Βορίδης χαρακτήρισε το φακελάκι των γιατρών ως μια από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις διαφθοράς στο ΕΣΥ, περιγράφοντας ενώπιον των μελών του ευρωπαϊκού δικτύου για την διαφθορά την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στο ΕΣΥ:«με εκβιαστικό συνήθως τρόπο, απαιτείται από γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, από επίορκους γιατρούς, να καταβληθούν αμοιβές προκειμένου να γίνει η ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργείο το οποίο απαιτείται για την ίαση του ασθενούς. Ποια είναι, όμως, η βάση; Γιατί ζητείται στην πραγματικότητα αυτό το φακελάκι; Αυτό κυρίως ζητείται γιατί υπάρχει καθυστέρηση και υπάρχουν αναμονές στα ιατρεία. Επομένως, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το σύστημα υγείας, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του γιατρού ο προσδιορισμός του χρόνου που θα χειρουργηθεί ο ασθενής» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. 

Το νέο σύστημα του οποίου οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώνονται από ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, θεωρείται ένα σύστημα που βελτιώνει την ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος υγείας και εξαφανίζει την παθογένεια της λίστας με βάση τα φακελάκια. 

Επίσης όπως έκανε γνωστό ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο υπουργός Υγείας όπως το περίγραψε «είναι ένας ειδικός ιστότοπος όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες  τους προκειμένου αυτές οι καταγγελίες να μπορούν να ελέγχονται. Και μπορούν εκεί να διαφυλάξουν οι καταγγέλλοντες τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο διερευνήσεως το να είναι σίγουροι ότι η καταγγελία τους θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει, θα τη χειριστούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και θα τη χειριστούν και θα της δώσουν τη δέουσα προσοχή αλλά ταυτόχρονα με την υπευθυνότητα και την ευαισθησία που απαιτεί ο χειρισμός τέτοιων καταγγελιών».

dikaiologitika.gr