ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

2014-12-10 14:32

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να πάμε για δουλειά στις 14/12 και 21/12. Για ακόμα μια φορά ακούμε τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών ότι δήθεν τα ανοίγματα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δώσουν πνοή στα μαγαζιά, θα «κινηθεί» το χρήμα, θα τονωθεί η αγορά. Μας λένε ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θέλουν να μας πείσουν ότι τα προβλήματα των εμποροκαταστημάτων δημιουργούνται γιατί δεν ανοίγουμε όλες τις Κυριακές του χρόνου...
Πέρα όμως των δύο Κυριακών που είναι συνέχεια των προηγούμενων 5 που είχαμε μαγαζιά ανοικτά ο εμπορικός σύλλογος της πόλης ζητά να ανοίξουμε και στις 28/12.

Το σωματείο εμπ/λων και ιδιωτικών υπαλλήλων καλεί τον κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο σε απεργιακή ετοιμότητα, να πάρει μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στη κατάργηση της Κυριακής αργίας μπροστά από τα δικαστήρια στις 14/12 και στις 21/12 στις 10:30 πμ.

Σε καλούμε να σηκώσεις το ανάστημα σου, οργανωμένα, μαζικά, ταξικά ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που σου έχουν κάνει. Να αντισταθείς από καλύτερες θέσεις απέναντι στο ξεχαρβάλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος που έχεις γνωρίσει, απέναντι στην υποβάθμιση του ασφαλιστικού, απέναντι σε κάθε μέτρο που κάνει μέρα με τη μέρα την ζωή σου χειρότερη.

Κανένας εργαζόμενος, να μην πάει για δουλειά την Κυριακή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για εμάς ώστε να μην περάσει στην πράξη αυτό το μέτρο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μεσσίες, από τρίτους να λύσουν τα δικά μας προβλήματα.

Καλούμε όμως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τη νεολαία της πόλης να μην πάνε εκείνη την μέρα στα μαγαζιά, αλλά να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Να έχουν και αυτοί ξεκάθαρο ότι αν μονιμοποιηθεί αυτό το μέτρο μια σειρά κλάδοι θα αναγκαστούν να ανοίγουν τις Κυριακές πχ τράπεζες, υπηρεσίες κτλ.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε από την συμβιβασμένη πλειοψηφία της ομοσπονδίας (Συριζα, ΠΑΣΚΕ) να προκυρήξει έγκαιρα την απεργία και όχι τελευταία στιγμή όπως συνήθως κάνει, με σκοπό να μην οργανωθεί, να μην έχει αποτέλεσμα αλλά και να σπείρει απογοήτευση στους εργαζόμενους ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Καλούμε τον εμπορικό σύλλογο της πόλης να πάρει απόφαση για καμία Κυριακή ανοικτά. Δεν είναι υπέρ του αυτό το μέτρο αλλά στοχεύει στην εξόντωση τους, στοχεύει στην γιγάντωση των σουπερμάρκετ αλλά και των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Έχετε εμπειρία από τα προηγούμενα ανοίγματα. Το ταμείο σε κανένα μικρό μαγαζί δεν ήταν θετικό, αντίθετα ήταν μείον.

Έχουμε όλοι εμπειρία πλέον. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να ψωνίσει όχι γιατί δεν προλαβαίνει, αλλά γιατί όταν βάζει το χέρι στην τσέπη τη βρίσκει άδεια. Και την βρίσκει άδεια γιατί από την μία μεριά οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων έπαιρναν μέτρα, που είτε μείωναν τον μισθό μας άμεσα, είτε έμμεσα (μέσω φορολογίας, ενφια κτλ) και από την άλλη μέρια έχει τα μονοπώλια όπου εφαρμόζουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις μειώσεις μισθών που ήταν χρόνια απαίτηση τους.

Έχει ευθύνη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση. Οι δυνάμεις του υπέγραψαν την κατάπτυστη συλλογική σύμβαση στο κλάδο που άνοιξε το δρόμο στις μειώσεις μισθών αλλά άνοιξε και την όρεξη στην εργοδοσία για να εξαπολύσει την επίθεση της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δημάρχου και υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Λειβαδιά όπου πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση της «Λευκής Νύχτας» στη Λειβαδιά.

Γνωρίζουμε τις ευθύνες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας της ΟΙΥΕ όπου έβαζαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στους κοινωνικούς διαλόγους, έβαζαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους όταν οι εργοδότες τους πίεζαν για μειώσεις στους μισθούς μας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Είμαστε αυτοί που παράγουμε το πλούτο. Δεν μπορεί κανένας χώρος εργασίας να δουλέψει αν εμείς δεν πάμε για δουλειά. Κανένας χώρος εργασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εργαζόμενους. Και αυτό το γνωρίζουν και το φοβούνται.

Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την κατάργηση τους Κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι το πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με το ωράριο μας και με την ίδια μας τη ζωή.

Απαιτούμε:
Κυριακή αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

Το πάγιο αίτημα μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, και θα το διεκδικήσουμε αγωνιστικά.

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις του σωματείου στις 14 και 21/12 στις 10:30 π.μ. μπροστά από τα δικαστήρια